Aναγνωρίζει το σκάνδαλο Novartis η Φώφη Γεννηματά, μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την πρόεδρο της παράταξης και με την απουσία του Ευ. Βενιζέλου. Απών και ο Ανδ. Λοβέρδος, που βρισκόταν στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Θ. Θεοχαρόπουλος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες , όπως γράφει στο avgi.gr ο Νίκος Λιονάκης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε πολύ βαριά γλώσσα κατά της κυβέρνησης για το θέμα της Novartis κατηγορώντας τη για «σκευωρία» και «αποστολή κουκουλοφόρων εναντίον της πολιτικής».
Παράλληλα όμως, με την πλήρη κάλυψη που παρείχε (όπως έκανε και με την αρχική επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ) στα στελέχη του κόμματος που έχουν κατονομαστεί από τους προστατευόμενους μάρτυρες και αναφέρονται στη δικογραφία (Βενιζέλος, Λοβέρδος, Κουτρουμάνης, Λιντζέρης), η Φ. Γεννηματά έσπευσε να σημειώσει ότι «θα υπερασπιστούμε τα στελέχη μας, αλλά, από εκεί και πέρα, επειδή σκάνδαλο υπάρχει, όλα θα πρέπει να βγουν στο φως».
«Όχι όμως», όπως πρόσθεσε, «με κουκουλοφόρους να επιτίθενται στην πολιτική για πολιτικές σκοπιμότητες». Την ίδια στιγμή δεν προεξοφλεί τη στάση της ΔΗ.ΣΥ. στη Βουλή, αναφέροντας, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι δεν αποκλείει τίποτα, αλλά θα αναμένει τις προτάσεις της κυβέρνησης.
Ενώ είπε ότι πράγματι υπάρχει σκάνδαλο και πρέπει να ελεγχθούν όλα με τεκμηριωμένο τρόπο, η Φ. Γεννηματά είπε ότι η κυβέρνηση «στήνει σκευωρία για τους πολιτικούς της αντιπάλους» και έκανε λόγο για προσπάθεια ενός νέου «βρώμικου ’89», αλλά ακόμα και για «επίθεση» στη δημοκρατία μέσω της σκανδαλολογίας.
Υπερασπιζόμενη τη συνολική εικόνα του κόμματος, χρησιμοποίησε ως αντιπαράδειγμα τη Ν.Δ. λέγοντας ειδικότερα ότι τα στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που «συγκρούστηκαν με τα συμφέροντα» δεν μπορούν να μπαίνουν στην ίδια μοίρα με όσους εκτόξευσαν στα ύψη τις φαρμακευτικές δαπάνες, συμπληρώνοντας και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε «όλους τους σχετικούς νόμους».
Λοβέρδος σε ρόλο… Κλουζώ
Μια αναφορά του Αλ. Τσίπρα από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. στις 19 Ιανουαρίου ανέσυρε χθες ο Ανδ. Λοβέρδος σε μια εντελώς αβάσιμη και αδύναμη προσπάθειά του να ισχυριστεί -μίλησε μάλιστα για «απόδειξη»- πως όχι μόνο η υπόθεση «έχει στηθεί», αλλά και πως μάλιστα την προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
«Ο Αλ. Τσίπρας στις 19 Ιανουαρίου 2018 στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για ‘διαρκές μέτωπο με τη διαπλοκή και τη διαφθορά’ και υποσχόταν: ‘Σας διαβεβαιώνω ότι εδώ ισχύει απόλυτα αυτό που είπε ο Ευκλείδης στους βουλευτές στην τελευταία συνεδρίαση: Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα…’» ανέφερε στη δήλωσή του ο Ανδ. Λοβέρδος, για να καταλήξει: «Μιλάμε για την πλήρη απόδειξη του στησίματος της υπόθεσης από τη συμμορία. Στήσιμο που όχι απλώς προσχεδιάστηκε, αλλά προαναγγέλθηκε κιόλας».
Ενστάσεις βουλευτών για το “Μακεδονικό”
Το «Μακεδονικό», οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και οι χειρισμοί του Κινήματος Αλλαγής αποτέλεσαν το δεύτερο βαρύ ζήτημα που απασχόλησε την Κ.Ο.
Κατά πληροφορίες, στη συνεδρίαση εκφράστηκαν ενστάσεις από ορισμένους βουλευτές για το γεγονός ότι οι δηλώσεις κάποιων κομμάτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, και ειδικότερα του Ποταμιού, της ΔΗΜ.ΑΡ., του ΚΙΔΗΣΟ, εμφανίστηκαν ένθερμα υπέρ λύσης στο «Μακεδονικό».
Ουσιαστικά εκφράστηκε ενόχληση επειδή με αυτόν τον τρόπο το Κίνημα Αλλαγής εμφανίστηκε έτοιμο να συναινέσει με την κυβέρνηση σε μια λύση.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής, στο οποίο συμμετείχαν και στελέχη βάσης του ΠΑΣΟΚ -πέρα από το γεγονός ότι ακόμα και βουλευτές ή και ο Αντ. Βγόντζας τάσσονταν υπέρ της συμμετοχής σε αυτό, ενώ η απόφαση του Π.Σ. του Κινήματος Αλλαγής ήταν κατά-, η Φ. Γεννηματά εξέδωσε δήλωση που περιέπλεκε τη θέση του κόμματος, επισημαίνοντας τα προσκόμματα που δημιουργούν οι προτάσεις Νίμιτς που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.
Απέναντι στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση, η Φ. Γεννηματά εξήγησε ότι στο πλαίσιο ενός πολυκομματικού φορέα είναι λογικό και θεμιτό να εκφράζονται οι απόψεις του καθενός, δεδομένης και της διαδρομής του.
Επανέλαβε δε τη θέση του Π.Σ. του Κινήματος Αλλαγής για σύνθετη ονομασία έναντι όλων με νομικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό, με την επισήμανση ότι αυτή είναι μια θέση στην οποία όλες οι πλευρές του υπό σύσταση φορέα συγκλίνουν.
Διατύπωσε εκ νέου τις αμφιβολίες και την ανησυχία της ότι οι προτάσεις Νίμιτς δεν βοηθούν στην κατεύθυνση μιας συνολικής λύσης, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ και ότι πρέπει να απορριφθούν. Επανέλαβε δε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καταλόγισε στον Αλ. Τσίπρα ότι «από τις πλατείες, που δημιουργούνται όσο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μυστικά, κερδισμένη είναι μόνο η Ακροδεξιά».
Για τον Κυρ. Μητσοτάκη είπε ότι κάνει λάθος -και ότι κινείται αντίθετα με την πολιτική του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη- αν νομίζει πως θα επωφεληθεί από αυτό το κλίμα.
Πηγή: avgi.gr