Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τρεις χοντρές γκάφες από το «Πρώτο Θέμα» σε μια εβδομάδα για Κοτζιά και εθνικά μας θέματα

Τρεις χοντρές γκάφες από το «Πρώτο Θέμα» σε μια εβδομάδα για Κοτζιά και εθνικά μας θέματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Έντι Ράμα, Εφημερίδα Πρώτο Θέμα, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Το Protothema ανάρτησε τρεις ψευδείς ειδήσεις (Fake News) μέσα σε μια εβδομάδα για τον Νίκο Κοτζιά και τα εθνικά μας θέματα. Και τις τρεις φορές μετά από κάποια ώρα διέγραψε τις εν λόγω αναρτήσεις (τις «κατέβασε»), ωστόσο, επειδή σε καμία δεν προέβη σε «διόρθωση», διάφορα blog που αναδημοσίευσαν αυτές τις ψευδείς ειδήσεις τις διατήρησαν στον «αέρα» και έτσι τα ψέμματα συνεχίζουν να διαδίδονται στη διαδικτυακή ζούγκλα, συνοδευόμενα από «κραυγές» παραπληροφορημένων χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» έκανε τις εξής τρεις χοντρές γκάφες μέσα σε μια εβδομάδα:

«Ο Ερντογάν στο πλευρό των Σκοπίων»

Τη Δευτέρα μετέδωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις υπέρ των Σκοπίων, αντιγράφοντας από το Βαλκανικό Περισκόπιο, που μετέφρασε από το σκοπιανό alsat-m.tv, που αναδημοσίευσε από την επίσης σκοπιανή ιστοσελίδα netpress. Ήταν μια δήλωση του Τούρκου Προέδρου που έγινε το 2014 και η ιστοσελίδα Net Press ανάρτησε με ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου 2018, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι «φρέσκια». Τέλος πάντων, εδώ φαίνεται ότι την «πάτησαν» στη φούρια τους να πάρουν την είδηση από το Βαλκανικό Περισκόπιο δίχως να τη διασταυρώσουν. Σε γενικές γραμμές το Βαλκανικό Περισκόπιο είναι ασφαλής πηγή και το επικαλούμαστε και εμείς στο TRIBUNE.

«Ο Κοτζιάς θέλει να ονομάζονται τα Σκόπια Μακεδονία»

Η ίδια ενημερωτική ιστοσελίδα, την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Κοτζιά στην ΕΡΤ, ανέβασε κείμενο με τίτλο «Ο Κοτζιάς θέλει να ονομάζονται τα Σκόπια Μακεδονία».

Ανάρτηση που ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «προβοκατόρικη». Μάλιστα στον αέρα διαμηνύθηκε ο ακόλουθος διάλογος:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μου λέει ο Αλέκος Βασιλόπουλος, ο αρχισυντάκτης της εκπομπής ότι τώρα, πριν από λίγο ανέβηκε σε μεγάλο ενημερωτικό ιστότοπο ότι είπατε πριν από λίγο –και το λέω γιατί αν μας διέφυγε αυτή η είδηση, πρέπει να την επισημάνουμε- ο τίτλος είναι ότι «ο κ. Κοτζιάς είπε ότι τα Σκόπια πρέπει να αναγνωριστούν με το συνταγματικό τους όνομα».

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: «Δεν το είπα πουθενά αυτό».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Επειδή μας λέχθηκε αυτή η είδηση ας το διευκρινίσουμε. Μου λένε ότι υπάρχει στον αέρα σε μεγάλο ενημερωτικό site».

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτό είναι προβοκάτσια. Εγώ διευκρίνισα χίλιες φορές ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να ονομάζονται «Μακεδονία».

«Λάθος στη μετάφραση» του Ράμα

Προ ημερών ανάρτησε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, είπε ότι ο Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ελληνοαλβανικών διαπραγματεύσεων, «δεν άκουσε καλά» όταν του έθεσε η αλβανική πλευρά «τσάμικο» ζήτημα. Ωστόσο, ο Έντι Ράμα δεν είπε ποτέ ότι ο Νίκος Κοτζιάς δεν άκουσε καλά για το «τσάμικο». Είπε τον άκουσαν λάθος τον Κοτζιά και μάλιστα αναφερόμενος σε άλλο θέμα, στην ΑΟΖ.

Μάλιστα η πλήρης απομαγνητοφώνηση της δήλωσης του Έντι Ράμα είναι η ακόλουθη:

«Η Ελλάδα έχει μια παράνοια, μια φαντασία, νομίζοντας, για τους δικούς της λόγους, ότι η Αλβανία με το “τσάμικο”, τρέφει εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της.

»Εμείς δεν τρέφουμε εδαφικές διεκδικήσεις, απορούμε μάλιστα όταν ακούμε και από υψηλούς ελληνικούς κύκλους να λένε ότι η κυβέρνηση Ράμα επιδιώκει τη “Μεγάλη Αλβανία”, ζητά την “Τσαμουριά”.

»Εμείς θα θέσουμε τέρμα σ΄ αυτή την παράνοια. Από πλευράς μας, αυτούς που ονομάζουμε Τσάμηδες, είναι Αλβανοί, μιλάμε δηλαδή για Αλβανούς που έχουν ένα ιστορικό παρελθόν στο ελληνικό κράτος, που έχουν περιουσίες στην Ελλάδα.

»Εμποδίζονται στην ελεύθερη διακίνησή τους λόγω της καταγωγής τους. Μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που έχουν πικρές αναμνήσεις και δικαιολογημένα ζητάμε να τιμηθεί η μνήμη τους.

»Τον κ. Κοτζιά τον άκουσαν λάθος (σ.σ: για τα 12 μίλια – ΑΟΖ) δεν τον άκουσαν όμως τι είπε για τους Τσάμηδες. Είπε ότι η αλβανική πλευρά θέτει επιθετικά το “τσάμικο”. Για μας “τσάμικο” δεν υπάρχει ως εδαφικό θέμα, θα προσπαθήσουμε όμως για μια ξεχωριστή συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σχετικά άρθρα