Την ανάγκη σαφών δεσμεύσεων από πλευράς Σκοπίων για να την άρση του αλυτρωτισμού σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η ελληνική Βουλή θα ψηφίσει μια συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο Euronews αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας τόνισε πως δεν είναι σωστό ένα κράτος να χτίζεται πάνω σε μη αληθή γεγονότα.
«Ότι συνιστά αλυτρωτισμό, δηλαδή υπάρχουν θέματα στο Σύνταγμα, υπάρχουν θέματα με τα βιβλία στα σχολεία, χτίστηκε ένας ολόκληρος μύθος, γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει μία σαφής δέσμευση ότι δε θα ισχύει, διότι δεν είναι σωστό να χτίζεται ένα κράτος πάνω σε μη αληθή γεγονότα.
»Πρέπει να είναι δέσμευση πολιτειακή. Πρέπει να είναι δέσμευση που να μην αφορά κάποια πρόσωπα μόνο ή μία συγκυρία, αλλά να είναι μία απόφαση προοπτικής», σημειώνει ο κ. Δραγασάκης.
Σε ερώτηση για το συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη και αυτό που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε ως εξής:
«Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Δεν είναι μόνο όσων την ψήφισαν, επομένως δεν είμαστε αδιάφοροι ή ουδέτεροι σε ό,τι γίνεται στην χώρα. Τα ακούμε όλα. Αλλά έχουμε χρέος να λέμε ποιο είναι το ευρύτερο εθνικό συμφέρον.
»Και νομίζουμε ότι το ευρύτερο εθνικό συμφέρον είναι να επιλύσουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος, με τρόπο αμοιβαία επωφελή, να χτίσουμε γέφυρες ειρήνης και συνεργασίας και όχι να ακολουθεί ο ένας τον εθνικισμό του άλλου, όχι να ανταγωνίζεται ο ένας τον αλυτρωτισμό του άλλου.
»Ακούστηκαν πράγματα τα οποία σαφώς έχουν αυτό τον χαρακτήρα. Ακούστηκαν πράγματα τα οποία μας θυμίζουν αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος, να διεισδύσουμε στα Βαλκάνια, να κατακτήσουμε οικονομικά τα Βαλκάνια… Αυτά δοκιμάστηκαν, απέτυχαν».
Σχετικά με τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο ονοματολογικό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρατήρησε:
«Νομίζω ότι βγαίνοντας από τα Μνημόνια και από το πρόγραμμα, υπάρχει ένα θέμα επαναπροσδιορισμού του ρόλου της Ελλάδας στον κόσμο σήμερα. Και εμείς πιστεύουμε ότι ο ρόλος που έχουμε να παίξουμε, όπως ήδη είπα, το όραμά μας, δεν είναι μία κλειστή Ελλάδα, μία φοβική Ελλάδα, αλλά είναι ένας νέος πατριωτισμός, ανοιχτών οριζόντων, με μία χώρα που θέλει να συμβάλλει και συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής, οικοδόμηση σχέσεων φιλίας με όλους.
»Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτό το όραμα υπερβαίνει τα όρια της κυβέρνησης, αφορά πάρα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αν όχι όλο, και με αυτή την έννοια ευελπιστώ ότι, εφόσον η λύση αντιστοιχεί σε αυτή την προοπτική που περιγράφω, η Βουλή, με μεγάλη πλειοψηφία, θα επικυρώσει μία τέτοια συμφωνία».
Μέχρι τον Ιούνιο να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες
Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι υπάρχει οδικός χάρτης εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, η πορεία είναι συμφωνημένη με τους Θεσμούς και ελεγχόμενη και υπογράμμισε:
«Εννοώ ότι ολοκληρώσαμε την τρίτη αξιολόγηση, αρχίσαμε ήδη την τέταρτη, ο στόχος μας είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχουμε τελειώσει όλες τις εκκρεμότητες.
»Επίσης, αρχές Μαΐου θα έχουμε τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών. Προβλέπουμε μέχρι τότε να έχουμε δοκιμάσει να βγούμε στις αγορές, μία ή περισσότερες φορές. Άρα χτίζουμε και μία cash buffer, η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε μία ασφαλή έξοδο στις αγορές».
Επίσης, απέρριψε την πρόταση για προληπτική πιστωτική γραμμή, γιατί έχει κόστος, αβεβαιότητα και κίνδυνο και εξήγησε: «Από τη στιγμή που θα δημιουργήσουμε τα cash buffers, τα οποία θα μας καλύπτουν ίσως για περισσότερα από ένα ή δύο χρόνια, η πιστοληπτική γραμμή δεν προσθέτει. Αντίθετα, έχει κόστος, αβεβαιότητα και κίνδυνο ακόμα.
»Κόστος διότι πιστοληπτική γραμμή σημαίνει όρους, δεσμεύσεις, σε τελευταία ανάλυση σημαίνει Μνημόνιο. Και από αυτό πρέπει να απαλλαγούμε. Να απεξαρτηθούμε επιτέλους από αυτή την επιτροπεία».