«Ήταν μία επικοινωνιακά θετική για τη χώρα μας εικόνα η χθεσινή, αλλά προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξη ότι θα οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα», δήλωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», για το αποτέλεσμα της συνάντησης, που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον ομόλογό του των Σκοπίων, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.
«Ήταν μία καλή εικόνα -αυτό δεν θα το αρνηθεί κανείς- δύο νέων στην ηλικία ηγετών, αισιόδοξων για μία προοπτική, αλλά πέραν τούτου τίποτε. Από ευχολόγια έχουμε κουραστεί κι έχουμε χορτάσει. Για να αλλάξει ο αλυτρωτισμός, πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα της γείτονος χώρας.
Να μιλάμε με ακρίβειες: Η γειτονική χώρα έχει ένα Σύνταγμα στις διατάξεις του οποίου είναι οι αλυτρωτικές βλέψεις και ρήσεις, οι οποίες ουσιαστικά μας χωρίζουν και αυτό, για να αλλάξει, χρειάζονται συγκεκριμένες πλειοψηφίες στη Βουλή, που δεν τις έχει ο Ζάεφ -η πλειοψηφία είναι των εθνικιστικών απόψεων και τάσεων της ομάδας του Γκρούεφσκι», επισήμανε η κ. Βόζεμπεργκ.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής πλευράς η ευρωβουλευτής παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση δεν μερίμνησε να έχει μία εσωτερική ηρεμία, να έχει λειτουργήσει θεσμικά, να έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, να ξέρει και η αξιωματική και η υπόλοιπη αντιπολίτευση και το κοινοβούλιο με ποια πρόταση διαπραγματεύεται».
Αντέτεινε, δε, πως «αν ήταν η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση, θα είχε λειτουργήσει θεσμικά, θα είχε καταθέσει μία συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα ήταν σε γνώση των πολιτικών αρχηγών και του κοινοβουλίου, θα πήγαινε με μία εθνική συναίνεση την οποία θα επιδίωκε και θα είχε μια διαπραγματευτική πολιτική διαφορετική».
«Ο πρωθυπουργός», συνέχισε, «ξεκίνησε ανάποδα, ξεκίνησε με αφορισμούς, με αναδρομή στο παρελθόν σε άλλες πολιτικές συγκυρίες, δημιούργησε ένα κλίμα αντιπαλότητας στο εσωτερικό και πήγε στο εξωτερικό εκμεταλλευόμενος -με τη θετική έννοια του όρου- το γεγονός ότι ο συνομιλητής πια δεν είναι ο εθνικιστής Γκρουέφσκι, είναι ένας πιο μετριοπαθής πολιτικός αρχηγός».