Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σβίγκου: Όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας και των εσωτερικών αδιεξόδων της ΝΔ ο Μητσοτάκης

Σβίγκου: Όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας και των εσωτερικών αδιεξόδων της ΝΔ ο Μητσοτάκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μακεδονία, Νέα Δημοκρατία, Ράνια Σβίγκου, Σκόπια, ΣΥΡΙΖΑ,

«Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει γίνει όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας της παράταξής του και έχει εγκλωβιστεί σε μια ακροδεξιά ρητορική. Μένει να δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί ή αν τελικά θα επικρατήσει η νηφαλιότητα και η υπευθυνότητα απέναντι σε ένα εθνικό ζήτημα, όπου η μη λύση είναι υπονομευτική για τα συμφέροντα της χώρας στα Βαλκάνια» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, επισήμανε ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι «όμηρος και των αδιεξόδων του κόμματός του, αλλά και της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του.

Φοβούμενος, ενδεχομένως, και το να υπάρχουν διαρροές της Ν.Δ. προς τα δεξιά και φοβούμενος ίδρυση άλλου κόμματος που θα αντλήσει ψηφοφόρους από τα δεξιά της Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει και έναν θεσμικό ρόλο, επιμένουμε και σήμερα να μάθουμε ποιά είναι η θέση του και αν εξακολουθεί να στηρίζει την εθνική γραμμή της χώρας, όπως και ο ίδιος την είχε αποκαλέσει, του 2008 για σύνθετη ονομασία ή αν έχει αλλάξει τελικά στάση».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

– Ήθελα να σας ρωτήσω, είδαμε κάποιο βίντεο που έχει την θέση της κας Μπακογιάννη από το 2008 για ένα ενδεχόμενο όνομα των Σκοπίων. Η Ν.Δ. σε απάντηση, ρωτάει εσάς για τη θέση κάποιων συγκεκριμένων στελεχών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση, για τη θέση τους…. Αυτό είναι το θέμα; Μια αντιπαράθεση τι ειπώθηκε στο παρελθόν;

-Αυτό που έχουν καταδείξει όλες οι τελευταίες τοποθετήσεις της Ν.Δ. και των στελεχών της είναι τις αντιφάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της όσον αφορά στην ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ενώ, αρχικά η Ν.Δ. προσπαθούσε να αναδείξει τις εσωτερικές αντιφάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης…..

-Πού είναι υπαρκτές και αυτές, κα Σβίγκου.

-Θα μιλήσουμε στη συνέχεια γι’ αυτές. ….και αρνιόταν να τοποθετηθεί, στη συνέχεια είδαμε τον κ. Μητσοτάκη στις 9 Γενάρη στη συνέντευξή του στο Capital και στο συνάδελφό σας τον κ. Καψή, να χαρακτηρίζει τη σύνθετη ονομασία ως «εθνική γραμμή της χώρας που καθορίστηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι.»
Σήμερα βλέπουμε τον κ. Μητσοτάκη να πατάει σε δυο βάρκες και να μην εκφράζει ξεκάθαρη θέση για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

-Συμμεριζόμενος την κοινωνική ευαισθησία, όπως δήλωσε ο ίδιος.

-Η δική μου άποψη είναι ότι είναι όμηρος και των αδιεξόδων του κόμματός του, αλλά και της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του. Φοβούμενος, ενδεχομένως, και το να υπάρχουν διαρροές της Ν.Δ. προς τα δεξιά και φοβούμενος ίδρυση άλλου κόμματος που θα αντλήσει ψηφοφόρους από τα δεξιά της Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει και έναν θεσμικό ρόλο, επιμένουμε και σήμερα να μάθουμε ποιά είναι η θέση του και αν εξακολουθεί να στηρίζει την εθνική γραμμή της χώρας, όπως και ο ίδιος την είχε αποκαλέσει, του 2008 για σύνθετη ονομασία ή αν έχει αλλάξει τελικά στάση.

– Βλέπουμε λοιπόν, μας περιγράφετε εσείς, μια κατάσταση εσωτερικής διαπάλης στη Ν.Δ. Και στην κυβέρνηση, όμως, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, έτσι δεν είναι; Χρειάστηκε κάποια στελέχη σας, ακόμα και ο κ. Σκουρλέτης να πει ότι χρειάζεται μια προσοχή και από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ. για το πώς θα γίνουν οι χειρισμοί σε αυτό το ζήτημα.

-Ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει μετά από τη σχετική κυβερνητική σύσκεψη για τις διαπραγματεύσεις, ότι στηρίζει τη διαπραγματευτική πολιτική που ασκεί ο κ. Κοτζιάς, που είναι ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών. Την ίδια στιγμή έχουμε δει ότι οι ΑΝΕΛ εκφράζουν μια θέση η οποία δεν θέλει την σύνθετη ονομασία.

Θα δούμε τι θα γίνει. Εγώ θέλω να κρατήσω τις δηλώσεις του κ. Καμμένου. Από εκεί και πέρα η κυβερνητική θέση είναι δεδομένη και είναι αυτή που εκφράζει ο κ. Κοτζιάς στις διαπραγματεύσεις, όπως και ο Πρωθυπουργός. Όπως και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη εδώ και πολλά χρόνια, περί σύνθετης ονομασίας.

– Η αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα λένε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να έχει γίνει αυτή η ενημέρωση.

-Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με βάση και τη θέση με την οποία διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει δηλώσει ότι μόλις υπάρχουν εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, θα υπάρξει και σχετική ενημέρωση.

– Η σημερινή συνάντηση του κ. Τσίπρα, του Πρωθυπουργού, με τον κ. Ζάεφ, τον ομόλογό του, είναι λέτε ένα σημείο χρονικά που θα έχουμε εξελίξεις…

-Όπως και οι επόμενες συναντήσεις που θα γίνουν και του κ.Κοτζιά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, επειδή είναι γνωστά τα θέματα και πρόκειται για ένα θέμα το οποίο ταλανίζει τη χώρα μας και τα Βαλκάνια τα τελευταία 25 χρόνια, τουλάχιστον όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση – γιατί και το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί και το Ποτάμι μέσω του κ. Θεοδωράκη, έχουν τοποθετηθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας – αυτό που μένει να γίνει είναι να ξεκαθαρίσει τη στάση της η Ν.Δ..

Γιατί, όπως είπα και στην αρχή, ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφράσει τις τελευταίες μέρες δυο διαφορετικές θέσεις. Κάποια, τα στελέχη του έχουν εκφράσεις πολλές περισσότερες θέσεις.

Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει γίνει όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας της παράταξής του και έχει εγκλωβιστεί σε μια ακροδεξιά ρητορική.

Μένει να δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί ή αν τελικά θα επικρατήσει η νηφαλιότητα και η υπευθυνότητα απέναντι σε ένα εθνικό ζήτημα, όπου η μη λύση είναι υπονομευτική για τα συμφέροντα της χώρας στα Βαλκάνια.

– Βλέπετε στάση της κεντροαριστεράς ας πούμε της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να το ορίσουμε έτσι πιο καθαρά, που είναι σ’ αυτό το θέμα πιο συγκεκριμένη και πιο οριοθετημένη, να είναι ένα εφαλτήριο για πολιτικές προσεγγίσεις;… Να το πω ευθέως, να δημιουργήσει κάποιες προοπτικές νέων πλειοψηφιών;

-Αυτό νομίζω είναι κάτι που θα το δούμε. Δεν εξαρτάται μόνο από τη στάση που θα κρατηθεί σε αυτό το θέμα. Θεωρώ όμως πολύ θετικό η κεντροαριστερά να μην υποκύψει σε εθνικιστικές κραυγές και σε κραυγές που υπονομεύουν τη λύση. Το θεωρώ κάτι πολύ θετικό και νομίζω ότι δείχνει μια πιο σοβαρή στάση σε σχέση με τη ΝΔ αφού δεν επιλέγεται η μικροπολιτική αντιπαράθεση σε ένα τέτοιο εθνικό θέμα.

– Ένα τέτοιο θέμα, επειδή είδαμε κι ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο, περιμένουμε ένα άλλο.. έλεγα πριν για μια ασθενή σεισμική δόνηση στην Κρήτη… μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις που θα φέρουν αναδιατάξεις στο πολιτικό σύστημα; Πώς το εκτιμάτε;

-Νομίζω ότι αν υπάρξουν ανακατατάξεις και αναταράξεις στον πολιτικό χάρτη…

– Είπατε εσείς ότι η ΝΔ φοβάται μήπως δημιουργηθεί ένας φορέας στα δεξιά της…

-Καταλαβαίνω ότι το κριτήριο της ηγεσίας της ΝΔ και η αλλαγή της στάσης της σίγουρα έχει και μια ψηφοθηρική διάσταση.

Εάν δεν αλλάξει άμεσα στάση η ΝΔ αναγκαστικά θα εγκλωβιστεί σε μια ακροδεξιά κατεύθυνση από την οποία δεν θα είναι εύκολο να ξεφύγει.

Δεν γνωρίζω, όπως καταλαβαίνετε, τόσο καλά κι εγώ τα διαβάζω αυτά που συμβαίνουν στη δεξιά, σίγουρα όμως οι αντιφατικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της ΝΔ δεν δίνουν θετικά μηνύματα για το εσωτερικό της.

– Αυτό βέβαια το θέμα έχει πρωταγωνιστήσει και θα δούμε αν είναι και τόσο άμεσα βέβαια τα βήματα που θα γίνουν, γιατί έχουμε έναν χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Ιούλιο…

-Σίγουρα έχετε δίκιο. Θα φανεί όμως τον επόμενο μήνα ποιες θα είναι οι προθέσεις και της άλλης πλευράς… θα φανούν τα βήματα…

-Εν τω μεταξύ έχουμε μια ατζέντα, δηλαδή περάσαμε μια αξιολόγηση με έναν τρόπο που δεν το είχαμε ξανακάνει ποτέ. Έχουμε μπροστά μας κάποια βήματα οικονομικά και μεταρρυθμίσεων που είναι πάρα πολύ σημαντικά. Το αν είναι καλά ή άσχημα, να το δούμε να το συζητήσουμε. Έχουμε ένα τοπίο στο οποίο το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή σε τι προτρέπει την κυβέρνηση;.. Γιατί διαβάζουμε δημοσιεύματα ότι απαιτούν οι δανειστές τόσες χιλιάδες πλειστηριασμούς..

-Έχει υπάρξει και διάψευση γι αυτό…

– Ναι, αυτό θέλω να πω, το διέψευσε και το υπουργείο Οικονομικών.. Αλλά έχουμε πρωτοσέλιδα που λένε ότι αυτό θα είναι το Βατερλό της κυβέρνησης που θα σβήσει και το άστρο και το πρόσημο της αγωνιστικής αριστεράς κ.λπ. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει αυτό το οποίο λέει και η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα, ότι δηλαδή η λαϊκή κατοικία, η πρώτη κατοικία δηλαδή των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων προστατεύεται από το νόμο Κατσέλη, όπως αυτός τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη. Καμία πρώτη κατοικία ανθρώπων που αντικειμενικά δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους δεν πρέπει να μπει σε πλειστηριασμό…

– Θα το υπερασπιστείτε ως κόμμα αυτό; Γιατί άκουσα τον Γραμματέα, τον κ. Ρήγα που είπε ότι αν συμβεί, που δεν θα συμβεί -το διευκρίνισε- θα είμαι εγώ εκεί.

-Σαφέστατα .. Έχουμε δηλώσει ότι και Παρατηρητήριο πρέπει να ιδρυθεί άμεσα ώστε να βλέπει ότι το νομοθετικό πλαίσιο τηρείται από τις τράπεζες κι έχουμε πει ότι όπου εντοπιστεί ότι υπάρξει έλλειψη στο νομοθετικό πλαίσιο, αυτό πρέπει να συμπληρωθεί.

Αυτή είναι η άποψη του κόμματος., Από κει και πέρα όμως υπάρχει και μια κινδυνολογική προσέγγιση η οποία βλέπει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας οι οποίοι δεν υπάρχουν.

Σχετικά άρθρα