Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βερροιόπουλος: Οι υδρογονάνθρακες ανεβάζουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

Βερροιόπουλος: Οι υδρογονάνθρακες ανεβάζουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ήπειρος, Μιχάλης Βερροιόπουλος, Υδρογονάνθρακες, Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,

Το κεφάλαιο υδρογονάνθρακες, αναβαθμίζει την γεωπολιτική θέση και αξία της χώρας μας και συμβάλει στην παραγωγική της ανασυγκρότηση, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος με αφορμή το διήμερο ενημερωτικών εκδηλώσεων σε περιοχές της Ηπείρου, όπου διεξάγονται γεωφυσικές έρευνες.

Ο κ. Βερροιόπουλος υπογράμμισε, πως οι γεωφυσικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, ενώ κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος «φράκινγκ», δηλαδή η υδρορρηγμάτωση πετρωμάτων.

Η συνέντευξη του γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο ΑΠΕ -ΜΠΕ έχει ως εξής:

Κύριε Βερροιόπουλε, ποιος είναι ο ρόλος του κεφαλαίου υδρογονάνθρακες στην δεδομένη συγκυρία για την χώρα μας;

Το κεφάλαιο υδρογονάνθρακες είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, διότι πέραν από τα θέματα που βοηθούν στην ανάπτυξη της χώρας, πέραν του γεγονότος ότι συντείνει και συντελεί στην παραγωγική μας ανασυγκρότηση , την οποία τόσο πολύ την έχουμε ανάγκη, το πιο σημαντικό είναι, ότι βοηθάει στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας.

Δηλαδή η χώρα μας μπορεί με αυτόν τον τρόπο, να υπερβεί την εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πλήρη ενεργειακή της εξάρτηση από εισαγωγές υδρογονανθράκων. Επίσης, η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ανεβάζει κατά πολύ την γεωπολιτική αξία και γεωπολιτική μας θέση, στο σύνολο της περιοχής.

Δεν είναι δυνατόν όλοι οι γείτονες μας και της Αλβανίας συμπεριλαμβανόμενης , να προχωρούν στον τομέα αυτό και εμείς να μένουμε πίσω.

Υπάρχει μια ανησυχία στο κόσμο. Βρισκόμαστε στο στάδιο των ερευνών. Έχουν ξεκινήσει στο Ζαγόρι και την Ζίτσα εδώ και ένα μήνα. Υπάρχει έλεγχος. Τι απαντάτε σε φορείς και πολίτες που διατυπώνουν ερωτήματα και ανησυχούν;

Καθετί που είναι άγνωστο, καινούργιο δημιουργεί ανησυχία στον κόσμο. Παρά το γεγονός, που έρευνες στην περιοχή της Ηπείρου, έχουν γίνει πολλές κατά το παρελθόν, είναι λογικό να υπάρχουν εύλογες ανησυχίες. Καλοπροαίρετα οι άνθρωποι έρχονται και μας ερωτάνε τι είναι αυτό, τι θα κάνετε, ανησυχούν μήπως θα υπάρξουν επιπτώσεις. Συζητήσαμε σήμερα γι αυτά τα θέματα.

Αναφορικά με την σεισμικότητα οι ειδικοί είπαν πως δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Επίσης οι ειδικοί είπαν, πως δεν υπάρχει θέμα με τα νερά. Τα νερά είναι πολύ ψηλά, και οι γεωτρήσεις γίνονται πολύ βαθιά.

Όλα όμως είναι εύλογα και γι΄αυτό είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε όλες τις ανησυχίες.

Η πιο μεγάλη ανησυχία, για τον κόσμο είναι κατά πόσον υπάρχουν αξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου, από την κεντρική διοίκηση και το κράτος.

Η απάντηση είναι ότι πράγματι αυτό είναι ένα πρόβλημα, οριζόντιο, όχι μόνο για την χώρα μας, για όλες τις βιομηχανικές ή άλλες δραστηριότητες , γι αυτό η προσπάθεια μας είναι να χτίσουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό έλεγχου σε αυτόν τον τομέα που είναι ευαίσθητος, έναν μηχανισμό ο οποίος θα περιλαμβάνει και την τοπική κοινωνία.

Υπάρχει λοιπόν κάποιος προσανατολισμός του υπουργείου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ελέγχων με την συμμετοχή και των τοπικών κοινωνιών;

Επεξεργαζόμαστε νέο θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε πέραν των μηχανισμών έλεγχου του κράτους, πέρα του μηχανισμού έλεγχου κάποιων Ινστιτούτων, ή της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, να βρούμε τρόπο να υπάρξουν τοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητοι μηχανισμοί, οι οποίοι θα δουλεύουν παράλληλα με τους άλλους μηχανισμούς και θα διασφαλίζουν την ενημέρωση των πολιτών, αλλά θα λειτουργούν, ως το σιδηρό χέρι της τοπικής κοινωνίας στον έλεγχο. Αυτό θα αυξήσει και την διαφάνεια και την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το Κράτος.

Πρόθεσή μας λοιπόν ,είναι να ενισχύσουμε το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο , και συγκεκριμένα να χρησιμοποιήσουμε κονδύλια που έχουμε για την εκπαίδευση, προκειμένου να στήσουμε έναν τοπικό μηχανισμό με επιστήμονες από την περιοχή, από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων ή της Θεσσαλονίκης, αλλά και από εκπροσώπους και άλλους επιστήμονες από την περιοχή, οι οποίο θα συνδράμουν σε αυτό τον τομέα του έλεγχου, στην παρατήρηση της δραστηριότητας και αν ποτέ γίνει εκμετάλλευση και στο στάδιο της εκμετάλλευσης.

Εάν φτάσουμε στο στάδιο της εκμετάλλευσης, οι πολίτες διατυπώνουν προβληματισμό για την μέθοδο εξόρυξης. Υπάρχει κάποια πληροφορία από την εταιρεία που διεξάγει την έρευνα, σχετικά με το εάν έχει θετικές ενδείξεις;

Προς το παρόν, πριν τελειώσει η έρευνα δεν υπάρχει πληροφορία , οτιδήποτε άλλο παραπληροφορεί τον κόσμο.

Στην χώρα μας στη Ελλάδα, δεν γίνεται και δεν πρόκειται να γίνει εκμετάλλευση με την μέθοδο «φράκινγκ».

Είναι απαγορευτικό. Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Βέβαια και οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν έχουμε γεωλογικούς σχηματισμούς που να χρειαστεί να γίνει «φράκινγκ».

Σχετικά άρθρα