Χαμηλώνουν τις «προσδοκίες» για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο οι Σκοπιανοί. Ο Εθνικός Συντονιστής για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μέλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Στέβο Πεντάροφσκι, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον TV24, ανέφερε ότι η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στα Σκόπια την Τετάρτη έχει ως στόχο να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητα της χώρας του για ένταξη στη Συμμαχία, καθώς πραγματοποιείται σε μία περίοδο που η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε σταυροδρόμι από πολιτική άποψη και από άποψη ασφάλειας (σ.σ. φοβούνται τους Αλβανούς;).
Ερωτηθείς αν η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ο Πεντάροφσκι ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, πρόσθεσε ωστόσο πως δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για την τελική έκβαση επειδή, όπως είπε, πολλά θα εξαρτηθούν από την ελληνική πλευρά.
«Εγγυώμαι ότι θα αφοσιωθούμε ολοκληρωτικά, με προσοχή στην ταυτότητα και σε όλα τα θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για το “μακεδονικό” έθνος. Η αίσθησή μου είναι πως η ελληνική θέση είναι ακόμα πολύ άκαμπτη», σημείωσε ο Πεντάροφσκι.
Σε ερώτηση για το αν ενδεχόμενη λύση στο θέμα του ονόματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ο Πεντάροφσκι ανέφερε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποτελεί εδώ και καιρό πολιτική δέσμευση των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας και ότι ο ίδιος δεν βλέπει εναλλακτική λύση σε αυτό, διότι, όπως είπε, η φύση του προβλήματος είναι τέτοια που δεν μπορεί να λυθεί από έναν στενό κύκλο ανθρώπων.
Βεβαίως, να τονίσουμε εδώ, η Αθήνα έχει διαμηνύσει στα Σκόπια ότι καλό είναι να αποφύγουν το δημοψήφισμα για το όνομα, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκάσουν και την Ελλάδα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Και ενώ από επίσημα χείλη διαψεύδεται ένα ελληνικό δημοψήφισμα, είναι δεδομένο ότι είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ο διχασμός του ελληνικού λαού, σε περίπτωση που οι Σκοπιανοί επιμείνουν στο δικό τους δημοψήφισμα.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι Αλβανοί των Σκοπίων έχουν εκφράσει την άποψη ότι το νέο συνταγματικό όνομα του κρατιδίου θα μπορούσε να εγκριθεί από τη σκοπιανή Βουλή.
Στις δηλώσεις του Πενταρόφσκι είναι εμφανές ότι το σκοπιανό πολιτικό σύστημα αναδεικνύει το ζήτημα της υποτιθέμενης ταυτότητάς τους γιατί φοβούνται μην τους «καταπιούν» οι Αλβανοί, αλλά θα πρέπει επιτέλους να εξηγήσουν στη Διεθνή Κοινότητα σε ποια ταυτότητα αναφέρονται.
Οι Αλβανοί αποτελούν σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία το 40% του πληθυσμού, σχεδόν 100.000 Σκοπιανοί έχουν πάρει βουλγαρικά διαβατήρια και έχουν αποκηρύξει τον ψευδομακεδονισμό, άλλες ανεπίσημες πηγές μιλάνε για 25% ποσοστό Σέρβων που συγχωνεύονται στο λεγόμενο «σλαβομακεδονικό» στοιχείο και εκεί επίσης αθροίζεται και η ελληνική μειονότητα στα Σκόπια, που υπολογίζεται από 100.000 έως 200.000 ανθρώπους. Στα Σκόπια επίσης ζουν κοντά 100.000 Τούρκοι, χιλιάδες Ρομά και Πομάκοι.
Για ποια εθνική ταυτότητα λοιπόν αγωνιούν; Έχουν κάποια κοινή εθνική ταυτότητα; Προφανώς και όχι. Άρα; Ή μήπως εννοούν ως δήθεν εθνική τους ταυτότητα το εξωφρενικό μύθευμα ότι είναι Μακεδόνες του Αλεξάνδρου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες.
Αυτοί οι βουλγαρόφωνοι απατεώνες, που παριστάνουν τους Μακεδόνες ισχυριζόμενοι ότι οι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες, η μόνη ταυτότητα που μπορούν να έχουν είναι κάποια από τις υπάρχουσες και δεν μπορούν να επικαλούνται την κιτς ψευδοϊδεολογία περί «μακεδονικού έθνους» που εφευρέθηκε το 1935 από τους κομμουνιστές και προσπάθησε να επιβάλλει ο εξωμότης ελληνικής καταγωγής ακροδεξιός Νίκολα Γκρουέφσκι (Νικόλας Γρούιος).