Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΟΚ! Ο Ντιμιτρόφ φοβάται τη διαπραγμάτευση με τον Κοτζιά και είπε να λύσουμε το όνομα άλλη στιγμή!

ΣΟΚ! Ο Ντιμιτρόφ φοβάται τη διαπραγμάτευση με τον Κοτζιά και είπε να λύσουμε το όνομα άλλη στιγμή!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Φοβάται να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Νίκο Κοτζιά ο Νίκολα Ντιμιτρόφ των Σκοπίων. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλος ο φόβος του, που δεν δίστασε να δηλώσει ότι ίσως δεν βρεθεί λύση για το όνομα εγκαίρως και αυτή να μετατεθεί για κάποια άλλη καταλληλότερη στιγμή.

Προφανώς οι Σκοπιανοί δεν βιάζονται όσο νομίζαμε να μπουν στο ΝΑΤΟ. Έτσι φαίνεται να προκύπτει από νέες δηλώσεις του εξωμότη ελληνικής καταγωγής ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, οποίος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkaninsight, ανέφερε ότι ίσως η λύση του ζητήματος να μετατεθεί για μια άλλη πιο κατάλληλη στιγμή.

«Ενθαρρύναμε τον κ. Νίμιτς και αναμένω πως την Τετάρτη, θα συζητήσει τις ιδέες του και τις προτάσεις του – ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει μια ουσιώδη πρόοδο και διαπραγματεύσεις.

»Μετά, θα αναμιχθούμε πιο άμεσα και εμείς [σ.σ. ο ίδιος και ο Ν. Κοτζιάς] θα ηγηθούμε των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών», υποστήριξε και στη συνέχεια δεν μπόρεσε να κρύψει τον φόβο του να αντιμετωπίσει σε διαπραγμάτευση στα ίσια τον Νίκο Κοτζιά.

«Υπό αυτή την έννοια υπάρχει ένας συγκεκριμένος κίνδυνος, γιατί συνήθως οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί εμπλέκονται, όταν το αποτέλεσμα είναι ορατό.

»Στην περίπτωσή μας όμως αυτό δεν θα συμβεί, αλλά πιστεύω πως αξίζει το ρίσκο.

»Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να δεχτούμε το ενδεχόμενο ότι δεν θα μπορέσουμε να υπερβούμε τις διαφορές μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά είμαστε πεπεισμένοι πως θα πρέπει να επιμείνουμε μέχρι να γίνει αυτό».

Έχει πάθει πανικό. Προσπαθεί να αποφύγει τη διαπραγμάτευση με τον Νίκο Κοτζιά.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ έχει ζυγιστεί από έμπειρα μάτια και είναι γνωστό ότι φοβάται τον Νίκο Κοτζιά.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών όμως έχει κάνει ό,τι μπορεί στο παρελθόν για να τον καθησυχάσει για τις καλές του προθέσεις.

Όπως έχει πει σε συνέντευξή του ο Νίκος Κοτζάς, οι Σκοπιανοί -δηλαδή ο Ντιμιτρόφ- φοβούνταν ότι η Ελλάδα ήθελε να τους διαμελίσει. Και προσέξτε. Είχαν αυτό τον φόβο ενώ ήδη η Ελλάδα είχε εγγυηθεί τα σύνορα των Σκοπίων αυστηρά -τον Μάιο του 2017- και είχε προειδοποιήσει με αυστηρές συνέπειες όποιον επιχειρούσε αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια.

Εντύπωση είχε κάνει πως όταν ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα, έτρεμε σαν το ψάρι πριν συναντήσει τον Νίκο Κοτζιά.

Σκοπιανοί αξιωματούχοι είχαν τότε δικαιολογήσει τον υπουργό τους ότι ήταν κουρασμένος από το οδικό ταξίδι. Όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Σκοπίων και τα ταξίδια των αξιωματούχων από τη μία πρωτεύουσα στην άλλη γίνονται οδικώς.

Θα νόμιζε όμως κανείς ότι μετά από τόσες συναντήσεις, τόσες καλές κουβέντες, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ θα είχε καταπραΰνει τους φόβους του. Από ό,τι φαίνεται όμως δεν τα έχει καταφέρει. Η ψυχή του αναστατώνεται, τραντάζεται, μόνο και στην ιδέα ότι θα έχει απέναντί του τον Νίκο Κοτζιά. Ποιος ξέρει τι πιο βαθύ μέσα του τον ταλανίζει.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε στην υποτιθέμενη εθνική ταυτότητα της πολυεθνικής ΠΓΔΜ, παραμύθια δηλαδή αφού η χώρα είναι πολυεθνικό μωσαϊκό δίχως ενιαία εθνική ταυτότητα, σχεδόν 100.000 βουλγαρόφωνοι «Μακεδόνες» έχουν ζητήσει και λάβει βουλγαρικά διαβατήρια, το 40% είναι Αλβανοί, υπάρχει λέγεται ένα 25% Σέρβοι που τους έκρυβαν, είναι 200.000 Έλληνες που δεν τους επιτρέπουν εθνικό αυτοπροσδιορισμό, υπάρχουν επίσης Τούρκοι, Ρομά και Πομάκοι και είναι να απορεί κανείς για ποια «μακεδονική ταυτότητα» μιλά ο εξωμότης ελληνικής καταγωγής Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Μια λύση είναι εφικτή μονάχα εάν δεν υπονομεύεται η εθνική ταυτότητα της χώρας.

»Η φύση της διαμάχης είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο… επομένως είναι σημαντικό για την ΠΓΔΜ ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως η λύση δεν θα τραυματίζει την εθνική ταυτότητα».

«Η λύση θα πρέπει να καλύπτει διάφορες πτυχές, ώστε να είναι κοινά αποδεκτή: Να μην τραυματίζει την ταυτότητά μας, και να απαντά στην απαίτηση της Αθήνας να υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ της χώρας “Μακεδονία” και της περιφέρειας της Μακεδονίας.

»Επίσης θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό να μην υπάρχει μονοπώλιο στον όρο “Μακεδονία” – εάν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα και να χρησιμοποιείται ο όρος και από τις δύο πλευρές».

Πρόκειται για έναν φοβισμένο ΥΠΕΞ που έχει αρχίσει και δεν ξέρει τι λέει. Μιλάει μπερδεμένα, όχι ως διπλωμάτης, αλλά ως ένας άνθρωπος που δεν ξέρει τι να πει. Είναι εμφανές.

Αφήνει να εννοηθεί πως η όποια λύση στο ονοματολογικό θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα, ενώ εξαπολύει επίθεση στους «σκληροπυρηνικούς» όπως τους χαρακτηρίζει πολιτικούς και των δύο χωρών, με ιδιαίτερη μνεία στον Γκρούεφσκι:

«Είναι περίεργο να σκέφτεσαι πως οι μεγαλύτεροι “υπερασπιστές“ του ονόματος στη χώρα μας, κάνουν τους σκληροπυρηνικούς στην Ελλάδα να αισθάνονται τόσο άνετα, σχεδόν σαν να δούλευαν μαζί».

Απευθύνει εξάλλου έκκληση στην ΕΕ να ξεμπλοκάρει το συντομότερο την ενταξιακή διαδικασία καθώς όπως σημειώνει, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως η χώρα χρειάζεται τα εργαλεία της ενταξιακής διαδικασίας [σ.σ. σε διεθνείς θεσμούς] ώστε να προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο, όπως τονίζει, δεν πρόκειται να συμβεί όσο η ΠΓΔΜ αναμένει στο δωμάτιο αναμονής.

Μάλλον δεν κατάλαβε ότι πρώτα πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και ύστερα να τον δεχτούν μεταξύ των πολιτισμένων εθνών.

«Εμείς και η Ελλάδα μοιραζόμαστε μια ευθύνη, αλλά επίσης είναι και στο χέρι της διεθνούς κοινότητας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημοκρατική αφύπνιση που συντελέστηκε [σ.σ. στην ΠΓΔΜ] τα τελευταία χρόνια», σχολιάζει. Ό,τι να ‘ναι! Φόβος σε συνδυασμό με τρικυμία στο κρανίο.

Σχετικά άρθρα