Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παπανδρέου: Η Τουρκία να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάνης

Παπανδρέου: Η Τουρκία να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάνης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Παπανδρέου, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Συνθήκη της Λωζάνης, Τουρκία,

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, μέσα από ολοσέλιδη συνέντευξη του στην Ζευνέπ Γκιουρσανλί, που δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα Sozcu.

Με την ευκαιρία της βράβευσης του από τον δήμαρχο του Beylikdüzü για τη συμβολή του στη βελτίωση των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων και την παγκόσμια Ειρήνη, δεν δίστασε, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν στο Ερζουρούμ, να δώσει «εντός γηπέδου» ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης ή εποφθαλμιούν ελληνικά νησιά.

Σε συνέντευξη με τίτλο:«Πρέπει να υπάρξει σεβασμός στη Λωζάνη -Τα σύνορα μας δεν πρέπει και δεν μπορεί να τίθενται σε αμφισβήτηση την ώρα που ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Αιγαίο»,αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οφείλουμε να σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει να σεβόμαστε τις διεθνείς συμφωνίες που υπογράφηκαν και καθόρισαν τα σύνορα μας. Αυτού του είδους οι συμφωνίες οικοδόμησαν την Ειρήνη στην Ευρώπη. Στην Ευρωπαϊκή ιστορία, επί αιώνες, οι αλλαγές των συνόρων έγιναν μέσα από οδυνηρούς πολέμους.

Όμως, στο τέλος, στην Ευρώπη επικράτησε η απόφαση να σεβαστούμε ο ένας τα σύνορα του άλλου. Να σταματήσουμε να πολεμάμε ο ένας τον άλλο. Με τα υφιστάμενα σύνορα οι λαοί μας να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Συνθήκη Σένγκεν που μπορεί να λειτουργήσει μόνο υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των συνόρων.

Η εμπιστοσύνη, η συνεργασία μεταξύ των κρατών είναι εφικτή. Το να ανοίγει μια τέτοια συζήτηση για τα σύνορα δεν είναι προς όφελος της Τουρκίας. Αν εσείς ανοίγετε συζήτηση για τα σύνορα, κάποιες άλλες χώρες μπορούν να επιλέξουν να πουν ότι τα δικά σας σύνορα δεν χαράχθηκαν σωστά.

Αυτή η ρητορική δεν οδηγεί πουθενά, είναι καταστροφική. Τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα, η παρότρυνση σε ακραίες θέσεις και η αξιοποίηση του φόβου οδηγεί σε έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο.

Βραχυπρόθεσμα, μια τέτοια στάση, μπορεί να φέρει σε κάποιους πολιτικούς ψήφους, αλλά μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε μια καταστροφή. Κι αν επέλθει μια τέτοια καταστροφή, κερδισμένες δεν θα είναι ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα.

Από τέτοιες καταστάσεις ωφελούνται μόνο όσοι επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της περιοχής και των χωρών μας. Είναι λάθος, όμως, να θεωρείται η Ειρήνη δεδομένη. Πρέπει να την καλλιεργούμε, να την τροφοδοτούμε, να τη σεβόμαστε».

Σχετικά άρθρα