Ούτε θέλει ούτε μπορεί να κρύψει τις αντεργατικές της θέσεις η ΝΔ αναφορικά με τους όρους προκήρυξης απεργίας στη συζήτηση, η οποία έχει ξεκινήσει με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή και τη σχετική ρύθμιση για την απεργία.
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, επανέρχεται σήμερα στο ζήτημα της απεργίας, υπογραμμίζοντας την ταύτισή της – εμμέσως πλην σαφώς – με τις θέσεις που έχει εκφράσει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το θέμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων.
Συγκεκριμένα, η κα Σπυράκη εγκαλεί την κυβέρνηση ως “δέσμια της διαπλοκής, των εργατοπατέρων και των ιδεοληψιών της”, κατηγορώντας την πως “επιλέγει να αποφασίζουν οι λίγοι”.
“Η Νέα Δημοκρατία, συνεπής στις απόψεις της, επιμένει ότι την απόφαση για την απεργία έχουν δικαίωμα να την λαμβάνουν οι πολλοί, η πλειοψηφία των εργαζομένων, και όχι οι λίγοι, οι συνήθεις εργατοπατέρες. Όσα πρωτοσέλιδα και να κατασκευάσουν τα προπαγανδιστικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες ξέρουν πως ο κάθε εργαζόμενος έχει απόλυτο δικαίωμα να αποφασίσει για την απεργία στη δουλειά του» σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.
Επειδή ωστόσο ο διάβολος ως γνωστόν κρύβεται στις λεπτομέρειες, η γραμμή της ΝΔ επί της ουσίας αποτελεί μία έκφραση απογοήτευσης επειδή η αλλαγή του τρόπου αφορά μονάχα τα πρωτοβάθμια σωματεία και δεν δυσχεραίνει τις απεργίες σε πανελλαδικό επίπεδο.
Με τον τρόπο αυτόν η ΝΔ επιδιώκει να επαναφέρει από το παράθυρο αιτιάσεις του ΔΝΤ, οι οποίες αποκρούστηκαν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση.
Χθες, η ΝΔ με εκτενέστατη ανακοίνωσή της περιέγραψε χθες ως “ημίμετρο” τον τρόπο με τον οποίο εισάγεται η πρόβλεψη για προκήρυξη απεργιών σε πρωτοβάθμια σωματεία και επέμεινε ότι το 50% συν 1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών δεν πρέπει να αφορά την απαρτία, αλλά συνολικά τα μέλη του σωματείου.
“Η Ν.Δ. υποστηρίζει πως για την κήρυξη απεργίας είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη από το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Έτσι εξορθολογίζεται η διαδικασία λήψης της απόφασης και υπηρετούνται οι βασικές αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους” υπογράμμισε χαρακτηριστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ΝΔ προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, προτείνοντας τη δική της διατύπωση για τη συγκεκριμένη διάταξη, ανοίγοντας θέμα αλλαγής του τρόπου λήψης της απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας, παρά το γεγονός ότι καμία αλλαγή δεν προβλέπεται γι’ αυτά στο πολυνομοσχέδιο!
“Η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση του μισού (50%) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους. Αν η συνδικαλιστική οργάνωση είναι πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας, η διεξαγωγή της ψηφοφορίας για τη λήψη της σχετικής απόφασης διεξάγεται και ηλεκτρονικά προκειμένου οι εργαζόμενοι να διευκολυνθούν στην άσκηση του δικαιώματός τους. Η συμμετοχή των εργαζομένων στις σωματειακές διαδικασίες λήψης απόφασης γίνεται με βάση τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ενός εκάστου από αυτούς, σύμφωνα με τις διατυπώσεις που Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας θα καθορίσει” είναι αυτολεξεί η ρύθμιση που προτείνει η Ν.Δ., επαναφέροντας από το παράθυρο αξιώσεις μέρους των δανειστών που απορρίφθηκαν κατά τη διαπραγμάτευση.
Υπουργείο Εργασίας: “Οι μάσκες έπεσαν”
Ευλόγως, το υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή του, διαπίστωσε πως “οι μάσκες έπεσαν” για να προσθέσει: “Η πρόταση της Ν.Δ. για αλλαγές στον τρόπο κήρυξης της απεργίας είναι αποκαλυπτική για το πολιτικό σχέδιο και τις επιδιώξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. προτείνει η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να κηρύσσεται με απαραίτητη τη σύμφωνη γνώμη από το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους, δηλαδή να μην ισχύει η σχετική πλειοψηφία”. “Η Ν.Δ. προτείνει οι αλλαγές να αφορούν και συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλαδικής έκτασης και ευρύτερης περιφέρειας. Σε αντίθεση με την πρόταση αυτή, η ρύθμιση που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία σε πρωτοβάθμια σωματεία πανελλαδικής έκτασης ή ευρύτερης περιφέρειας, όπου η απόφαση θα συνεχίσει να λαμβάνεται από τα Διοικητικά Συμβούλιά τους” διαβεβαίωσε το υπουργείο Εργασίας, κατηγορώντας τη Ν.Δ. πως “δεν μπορεί να κρύψει την ταύτισή της με τις πιο ακραίες θέσεις του ΔΝΤ” και διαβεβαιώνοντας πως “η κυβέρνηση απέκρουσε αυτές και άλλες απαιτήσεις στη διαπραγμάτευση, την οποία η Ν.Δ. χαρακτήριζε προσχηματική”.