Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι δήλωσε ο Αλβανοσκοπιανός αντιπρόεδρος Μπουγιάρ Οσμάνι στο IBNA λίγο πριν έρθει στην Αθήνα

Τι δήλωσε ο Αλβανοσκοπιανός αντιπρόεδρος Μπουγιάρ Οσμάνι στο IBNA λίγο πριν έρθει στην Αθήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανοί, Βαλκάνια, Μπουγιάρ Οσμάνι, Σκόπια,

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τής πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, μιλώντας στο IBNA λίγο πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, είπε πως, για την πατρίδα του, το προσεχές διάστημα είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου», χρησιμοποιώντας, την ευρέως γνωστή Σαιξπιρική ρήση «to be or not to be».

Ταυτοχρόνως, ο Οσμάνι έστειλε μήνυμα στα πολιτικά κόμματα τής χώρας του για μη κατάχρηση, της διαδικασίας στην οποία βρίσκονται οι δύο χώρες για καθημερινά πολιτικά σχόλια, τονίζοντας στο IBNA πως, η επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα συμβαίνει σε χρονική συγκυρία κατά την οποία οι δύο πλευρές οικοδομούν την μεταξύ τους εμπιστοσύνη προς επίλυση τού ζητήματος τού ονόματος.

Ο Ιανουάριος είναι σημαντικός μήνας για την Ευρω-Ατλαντική ατζέντα της χώρας και υπό αυτό το πρίσμα, το ίδιο συμβαίνει και με τη συνάντηση τού Πρωθυπουργού Ζάεφ με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα. Θα βρεθείτε κι εσείς στην Αθήνα. Ποιες οι προσδοκίες σας;

Έχουμε επανειλημμένως δηλώσει πως οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι ιστορικής σημασίας για τη Δημοκρατία τής Μακεδονίας, ώστε να κλείσει το ζήτημα της Ευρω-Ατλαντικής ατζέντας και να καταφέρει και να ολοκληρώσει το θέμα τής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας, από εκεί κι έπειτα, το κομμάτι τής ένταξης στην ΕΕ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Ιανουάριος θεωρείται σημαντικότατος μήνας, ο οποίος θα έπρεπε να τελειώσει με τη δημοσιοποίηση της Στρατηγικής της Κομισιόν, σχετικά με τη Διεύρυνση τής Ένωσης για το 2025 που σχεδιάζεται για τις αρχές Φεβρουαρίου και στην οποία αναμένουμε πως η Μακεδονία θα έχει τη θέσει που τής αξίζει.

Την ίδια ώρα, έχουμε πολύ δουλειά εδώ σε εμάς: εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε τομείς-κλειδιά, που έχουν να κάνουν με το δικαστικό σύστημα, τις υπηρεσίες ασφαλείας και το Δημόσιο, ενώ δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε και τομείς όπως τα ΜΜΕ, την κοινωνία των πολιτών και τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό, κ.α.

Οπωσδήποτε, πρόκειται να δουλέψουμε, ταυτόχρονα, και για την εμπιστοσύνη που χρειάζεται να οικοδομηθεί με την Αθήνα, δίδοντάς της το νόημα μιας μοναδικής ευκαιρίας για επίτευξη μιας κατάστασης, μέσα στην οποία θα καταφέρουμε λύσουμε το θέμα τού ονόματος.

Στην Αθήνα θα πάτε με συγκεκριμένη πρόταση (ονομασία);

Όχι. Οι διαπραγματεύσεις γύρω από τις διαφορές σχετικά με την ονομασία έχουν το δικό τους πλαίσιο και τη δική τους πορεία.

Αυτή τη στιγμή, ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να εντατικοποιήσουμε την επικοινωνία μεταξύ Σκοπίων-Αθήνας, ενώ θα αφιερωθούμε, με ειλικρίνεια, στην δημιουργία μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινωνιών μας που, και κοντά βρίσκονται η μία στην άλλη και φίλα προσκείμενες είναι η μία προς την άλλη.

Κάθε επίσκεψη στην Αθήνα από τους κυβερνητικούς μας αξιωματούχους και, αντίστροφα, οι επισκέψεις κορυφαίων αξιωματούχων των Αθηνών στα Σκόπια, συμβάλλουν θετικά στην οικοδόμηση πιο χαλαρών σχέσεων, μια νέα θετική προσέγγιση στην αμοιβαία επικοινωνία, που τελικά θα οδηγήσει σε αυξημένη εμπιστοσύνη όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών αντιπροσώπων, αλλά γενικότερα, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών, των πολιτών, των επιχειρηματιών και σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινωνιών (μας) εν γένει.

Μόνο σε μία τέτοια ατμόσφαιρα επιχειρείται μια προσπάθεια να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στις διαφορές γύρω από την ονομασία, οι οποίες, πιστεύω ότι θα αποφέρουν καρπούς εντός τού προσεχούς διαστήματος.

Το DUI (Democratic Union for Integration – Δημοκρατική Ένωση για την Ολοκλήρωση, ДУИ) εξακολουθεί να θέλει να επιλύσει αυτό το ζήτημα μέσω του νομοθετικού σώματος και όχι μέσω δημοψηφίσματος;

Αυτό είναι το τρίτο βήμα, όταν δημιουργήσουμε για πρώτη φορά εμπιστοσύνη και θα εναρμονίσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Σε αυτό το σημείο, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο θέμα του δημοψηφίσματος να επιβαρύνει αυτή την ήδη πολύπλοκη διαδικασία και να καταχραστεί αυτό το ζήτημα για καθημερινούς πολιτικούς στόχους.

Πιστεύω ότι αυτό το βάρος της διαδικασίας, με πρόσθετα στοιχεία στο παρελθόν, αποτελούσε εμπόδιο στην πρόοδο και, περιμένω σε αυτή την περίοδο, μεγαλύτερη ωριμότητα και ευθύνη από όλους τους σημαντικούς κοινωνικούς παράγοντες.

Φυσικά, η πιθανή λύση δεν θα είναι ad hoc, αλλά θα υπάρξει ευρύτερη επαλήθευση από ολόκληρη την κοινωνία. Ωστόσο, προς το παρόν, είναι αντιπαραγωγικό να επιβαρύνουμε τη διαδικασία με αυτό το ζήτημα.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ζάεφ αναμένει συνάντηση με τον Τσίπρα αυτό το μήνα στο Νταβός. Προετοιμάζετε το έδαφος για την ανακοινωθείσα συνάντηση;

Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν ήδη επαφές και, από ό,τι γνωρίζω, βρίσκονται σε μια θετική ατμόσφαιρα, κινούμενοι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είναι σημαντικό να έχουμε καθιερώσει τακτική επικοινωνία με την Αθήνα και, κατά την προσεχή περίοδο, αναμένω συχνότερες επαφές, επισκέψεις και συναντήσεις.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα μετά από αυτή τη συνάντηση;

Όπως ανέφερα, πριν από τα τέλη Ιανουαρίου θα επικεντρωθούμε στην επίτευξη αποτελεσμάτων σε βασικούς τομείς, πριν από την έναρξη τής στρατηγικής διεύρυνσης για τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι το 2025 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η άρση των πολιτικών εμποδίων συνεχίζεται με μία άνευ προηγουμένου ώθηση ως προς το προσεχές διάστημα, και έως την τακτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πΓΔΜ τον Απρίλιο, η οποία θα πρέπει να προσπαθήσουμε να είναι όχι μόνον η καλύτερη μέχρι τώρα, αλλά και για όλο το υπόλοιπο έτος.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας ένταξης της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κομμάτι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πως, αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει για πολλά χρόνια.

Η κατάργηση των όρων της σύστασης ενδέχεται να συνέβαινε νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, αλλά, σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν με μία ειδική δήλωση της ιστορικής συνόδου κορυφής τού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διεύρυνση, τον Μάιο, στη Σόφια, η οποία θα ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Μακεδονίας, αλλά και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο τέλος αυτών των έξι μηνών, τον Ιούνιο, είναι το τακτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν, σύμφωνα με την επιτυχία της διαδικασίας, αναμένουμε την απόφαση για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την πλήρη ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σχετικά άρθρα