Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θεόδωρος Καράογλου: Βλέπω όνομα με δεύτερο συνθετικό τη λέξη «Μακεδονία»

Θεόδωρος Καράογλου: Βλέπω όνομα με δεύτερο συνθετικό τη λέξη «Μακεδονία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Θόδωρος Καράογλου, Νέα Δημοκρατία, Σκόπια,

«Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, είναι προφανές ότι μάλλον θα υπάρξει μια ονομασία που θα έχει σαν δεύτερο συνθετικό τη λέξη “Μακεδονία”» εκτίμησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., Θεόδωρος Καράογλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm» σχετικά με το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Καράογλου υπογράμμισε: «Αυτό που είναι η δική μας κόκκινη γραμμή και πίσω από το οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε μισό βήμα είναι μια ονομασία σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις, που βεβαίως δεν θα είναι μόνο αυτό, αλλά θα συνοδεύεται με όλο το πακέτο, δηλαδή αλλαγή του Συντάγματος και απάλειψη των αλυτρωτικών εκφράσεων που υπάρχουν στο Σύνταγμα των Σκοπίων, αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου “Μέγας Αλέξανδρος”, όπως το έχουν ονομάσει τα Σκόπια, απόσυρση των αγαλμάτων που προσβάλλουν την ιστορία…».

Ερωτηθείς εάν τάσσεται υπέρ της διοργάνωσης συλλαλητηρίων με στόχο τη συγκρότηση ενός κινήματος πίεσης για την αποτροπή της χρήσης του όρου «Μακεδονία», ο βουλευτής της Ν.Δ. σημείωσε πως «κάθε πολίτης μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας και λειτουργίας έχει δυνατότητα να πραγματοποιεί συλλαλητήριο, να διαδηλώνει και να φωνάζει οτιδήποτε θέλει».

Σε ό,τι αφορά τη στάση που προτίθεται να κρατήσει ο ίδιος διευκρίνισε: «Θα περιμένω να δω τις εξελίξεις, την 19η Ιανουαρίου, που έχουμε τη συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών».

«Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι με τα συλλαλητήρια μπορεί να διαμορφωθεί η εξωτερική πολιτική, θέλω να πιστεύω ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εκμεταλλευόμενος και το ότι η Ελλάδα είναι η ατμομηχανή των Βαλκανίων, η πιο ισχυρή χώρα, θα διαπραγματευτεί όσο πιο σκληρά γίνεται το ζήτημα αυτό και θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση να συμπεριφερθεί υπεύθυνα, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα και θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός διαμέσου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας να υπάρξει σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να υπάρξει μία επίσημη, υπεύθυνη σοβαρή ενημέρωση, να ξέρουμε τι γίνεται» πρόσθεσε.

Σημείωσε παράλληλα πως «εξυπακούεται ότι όποια πρόταση έλθει, προϊόν διαπραγματεύσεων, θα είναι μία πρόταση η οποία θα εκφράζει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, γιατί δεν μπορεί να έλθει μία πρόταση, όπου ένα κομμάτι της κυβέρνησης -ο ΣΥΡΙΖΑ- να είναι θετικό και το άλλο κομμάτι οι ΑΝΕΛ να είναι αρνητικό».

«Αν υπάρχει διαφορετική εκτίμηση από τον κ. Καμμένο τότε είναι προφανές ότι υπάρχει ζήτημα Συντάγματος, δεδηλωμένης, είναι προφανές ότι δεν έχουμε κυβέρνηση, κυβερνητική πλειοψηφία, άρα πρέπει να έχουμε εκλογές» κατέληξε.

Σχετικά άρθρα