«Αθήνα και Σκόπια έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας το 2018» τονίζει ο βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Γι, καλώντας Ελλάδα και ΠΓΔΜ να διαπραγματευτούν «με καλή πίστη» και με τη διαμεσολάβηση του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.
Με μακρά θητεία στα Βαλκάνια (σ.σ. ο Χόιτ Γι υπήρξε και γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη), ο Αμερικανός αξιωματούχος θεωρεί πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι δύσκολες και θα χρειαστεί να γίνουν συμβιβασμοί, αλλά, όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αρχικές διαβουλεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς υπήρξαν εποικοδομητικές.
«Μας ενθαρρύνει ο θετικός τόνος από την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των σχέσεων με τους γείτονες», σχολίασε ο Αμερικανός διπλωμάτης και συνέχισε:
«Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει δείξει σαφή προσήλωση στην έννομη τάξη και τη διαφάνεια, και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προσηλωμένες στη στήριξη των φιλόδοξων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της κυβέρνησης.
»Και οι δύο γύροι των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν πρόσφατα (στα Σκόπια) ήταν πολύ ανταγωνιστικοί και πραγματοποιήθηκαν σ’ ένα περιβάλλον σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών.
»Η φωνή του λαού της χώρας ήταν δυνατή και καθαρή, επαναβεβαιώνοντας τη δημόσια στήριξη στις αλλαγές που αντιπροσωπεύει η κυβέρνηση Ζάεφ. Με την ισχυρή εμφάνιση του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές, ο Πρωθυπουργός Ζάεφ έχει μια καθαρή εντολή να συνεχίσει την προώθηση βασικών μεταρρυθμίσεων».
Υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο που σας θέλουν να ηγείσθε σύντομα της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια. Υπάρχουν τέτοια σχέδια;
«Όχι. Ο Λευκός Οίκος είναι η μόνη Αρχή επί αυτών των θεμάτων και δεν έχει κάνει καμιά τέτοια ανακοίνωση».
Υπάρχει μια κοινή αίσθηση ότι οι συνθήκες για έναν εις βάθος διάλογο μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας είναι πολύ καλύτερες σήμερα. Ποια είναι η άποψή σας;
«Πιστεύω ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας το 2018.
»Η ηγεσία και η καλή θέληση που επέδειξαν και οι δύο κυβερνήσεις σ’ αυτό το ζήτημα είναι ενθαρρυντικές.
»Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς, αλλά οι αρχικές διαβουλεύσεις, υπό τη διαμεσολάβηση του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, φαίνεται πως υπήρξαν εποικοδομητικές.
»Εξακολουθούμε να στηρίζουμε τη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη και παροτρύνουμε τις δύο χώρες να διαπραγματευτούν με καλή πίστη, με τη διαμεσολάβηση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ κ. Νίμιτς».