Ηχηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες πριν έρθει στην Αθήνα. “Κίνδυνος για σοβαρά… ατυχήματα από τις παραβιάσεις” είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι Ελλάδα και Τουρκία διέρχονται μια περίοδο «με πολύ σημαντικές προκλήσεις τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας όσο και στην Ευρώπη που σχετίζονται με την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, τη μετανάστευση και την οικονομία».
Και γι αυτό «οφείλουμε να αναπτύξουμε τη θετική μας ατζέντα στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, στην οικονομία και τις επαφές μεταξύ των λαών μας».
Δύσκολη αλλά αναγκαία η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας
Όσον αφορά στη μετανάστευση και το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής ο κ. Τσίπρας λέει ότι «πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται όσο πιο αποτελεσματικά είναι δυνατόν» ενώ χαρακτηρίζει δύσκολη τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά αναγκαία, ιδιαίτερα μετά το μονομερές κλείσιμο της βαλκανικής οδού στα βόρεια σύνορά μας.
«Η Τουρκία έχει επιδείξει προσήλωση στην εφαρμογή της και στη δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Ωστόσο, η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραμένει δύσκολη. Θα συζητήσω την εφαρμογή της με τον Πρόεδρο Ερντογάν και με ηγέτες της ΕΕ», συνεχίζει ο πρωθυπουργός για να καταλήξει ότι «Παρότι έχουμε δει ισχυρή υποστήριξη στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, είναι σαφές πως πολλοί στην ΕΕ επιμένουν να θεωρούν την προσφυγική και μεταναστευτική πρόκληση ‘’μεσογειακό πρόβλημα’’ προς απώθηση στις χώρες πρώτης εισόδου.
Για μια σειρά από σημαντικά έργα στους τομείς των μεταφορικών δικτύων, της ενέργειας, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού αναφέρει ότι ο αγωγός TAP-TANAP προχωράει γρήγορα ενώ άλλα έργα φυσικού αερίου βρίσκονται υπό συζήτηση.
«Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, να επανεκκινήσουμε τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, και να εργαστούμε πάνω σε μελλοντικά έργα μεταφορών και διασύνδεσης» σημειώνει.
Σεβασμό στη συνθήκη της Λωζάνης
Για τις σχέσεις των δύο χωρών ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι πρέπει να βασίζονται «σε στερεά θεμέλια αμοιβαίου σεβασμού και στο διεθνές δίκαιο με πλήρη σεβασμό της Συνθήκες της Λωζάνης» ενώ αναφερόμενος στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και στις εμπλοκές αεροσκαφών, τα τελευταία χρόνια σημειώνει ότι «υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για «κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρά ατυχήματα» εξαιτίας της συμπεριφοράς αυτής.
Για το Κυπριακό σημειώνει πως «είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ» και πως αυτές οι συνομιλίες «πρέπει να ξεκινήσουν όταν οι δύο κοινότητες είναι έτοιμες και καλά προετοιμασμένες, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία».
Η Ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη
Σε ερώτηση για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς κατέφυγαν στην Ελλάδα αιτούμενοι άσυλο και πως κρίνει ενδεχόμενη θετική απάντηση από τα ελληνικά δικαστήρια ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντά πως η δικαστική εξουσία «είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική και οι αποφάσεις της επί συγκεκριμένων περιπτώσεων είναι, ασφαλώς, απολύτως σεβαστές». Ωστόσο σημειώνει ότι «πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα».
Για το θέμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι η καλύτερη απάντηση σε κάποιες δυνάμεις στην Ευρώπη που προωθούν τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία, «ήρθε από τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης» ενώ για την τουρκική ενταξιακή διαδικασία σημειώνει πως ήταν και παραμένει σημαντική και πως «η ΕΕ πρέπει να είναι σαφής στις θέσεις και τις δεσμεύσεις της, και η Τουρκία πρέπει να βρει το δρόμο της σε αυτή την κατεύθυνση, έπειτα από μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων».
Τέλος ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «Θα συζητήσουμε τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ιδιαίτερα ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη, και ενδεχομένως ενός κοινού επιχειρηματικού φόρουμ».