Τη δέσμευσή του για τη ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, τη δημιουργία ενός μαζικού, θεσμικού κόμματος και τη σύγκρουση με τα κατεστημένα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, επανέλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το Ρέθυμνο.
Μιλώντας σε ένα πολυπληθές κοινό ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, ζήτησε από τον κόσμο μαζική στήριξη ώστε να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο το οποίο θα αποτελέσει αντίβαρο απέναντι σ’ αυτό που κυριαρχεί σήμερα.
«Χρειάζεται η Δημοκρατική Παράταξη ως μια δύναμη που θα αλλάξει το υπάρχον μοντέλο. Γιατί γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ;
»Γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου ήρθε στην Ελλάδα κι αμφισβήτησε όλα τα κατεστημένα, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά που δημιούργησαν τον εμφύλιο, τη μετεμφυλιακή κατάσταση και τη χούντα.
»Εάν αυτό που κάνουμε, συμβιβαστεί και δεν συγκρουστεί, δεν αμφισβητήσει αυτά τα κατεστημένα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, δεν καταφέραμε τίποτα.
»Κι αν ζήτω μαζική στήριξη είναι γιατί έχω κάθε διάθεση, μαζί με μια νέα γενιά κι ένα άφθαρτο πολιτικό προσωπικό, να συγκρουστούμε δομικά με αυτά τα κατεστημένα.
»Εάν αποτύχουμε, η αποτυχία δεν θα είναι παραταξιακή, θα είναι εθνική. Το σημερινό πολιτικό σχήμα της Δεξιάς και της Αριστεράς θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτεια».
Οι αγωνίες
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στις αγωνίες που έχουν όλοι οι Ελληνες, κυρίως όσοι βρίσκονται στον προοδευτικό χώρο
«Όλες οι γενιές της παράταξης είναι εδώ γιατί μας ενώνει η ίδια αγωνία. Η αγωνία να ξαναφτιάξουμε το σπίτι μας, να δούμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.
»Η αγωνία επιτέλους να φύγουμε από τον φαύλο κύκλο της καταστροφής που έχουμε μπει σχεδόν δέκα χρόνια, η αγωνία η χώρα μας να ορθοποδήσει, τα παιδιά μας να μη φεύγουν στο εξωτερικό, να αντιμετωπίσουμε στοιχειωδώς τις κοινωνικές ανισότητες που οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους σιγά – σιγά στο κοινωνικό περιθώριο, στον αποκλεισμό και στην πολιτική απαξίωση».
Μιλώντας για τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην μεταπολιτευτική Ελλάδα τόνισε ότι πήρε μια μικρή βαλκανική χώρα και την μετέτρεψε σε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς αποκλεισμούς βάση της πολιτικής ταυτότητας, μια χώρα που λειτουργούσε με σύγκλιση απέναντι στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
«Όποια μεγάλη μεταρρύθμιση έγινε, είναι προίκα της Δημοκρατικής Παράταξης», είπε.
Η νέα γενιά
Απευθυνόμενος στη νέα γενιά και τους «άστεγους» προοδευτικούς πολίτες τόνισε ότι δεν πρέπει να παραδοθούν στον εθνολαϊκισμό.
«Δεν πρέπει τα νέα παιδιά να έχουν κυρίαρχο ιδεολόγημα ένα στρεβλό εθνικισμό ο οποίος δεν βλέπει τη μεγάλη εικόνα και τα εργαλεία που έχει η χώρα να φύγει από την κρίση, με μια δυναμική οικονομία και μια κανονική ευρωπαϊκή δημοκρατία».
Μίλησε για την απογοήτευση των Ελλήνων, κυρίως των νέων που ταυτίζουν την πολιτική με την απάτη και ζήτησε την κινητοποίηση του φιλελεύθερου, δημοκρατικού κόσμου.
«Το μείζον ζήτημα της δημοκρατικής συμπαράταξης είναι να ανατάξει τον σύνολο της ελληνικής παραγωγής στα χέρια της μεσαίας τάξης.
»Γιατί χωρίς μεσαία τάξη ούτε οι ισχυροί, ούτε οι πιο αδύναμοι μπορούν να ενισχυθούν μακροπρόθεσμα κι η ολιγαρχία θα είναι ακόμη σκληρότερη από αυτή που είναι σήμερα».
Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι καθυστερεί να απορροφήσει κοινοτικούς πόρους που θα έσωζαν την οικονομία.
«Υπάρχουν 2,7 δισ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πόσα έχουμε απορροφήσει; Μόλις 157 εκατομμύρια! Περιμένουν 2,5 δισ. και η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική να τα αντλήσει για την οικονομία».
Δημογραφικό
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας είναι αυτή τη στιγμή το δημογραφικό.
«Πιστεύει κανένας νέος ότι θα πάρει σύνταξη;
»Μπορεί κανείς νεότερος να πειστεί ότι η Ελλάδα έχει μέλλον όταν βαίνει προς τα 8,5 εκατομμύρια, δηλαδή τον ίδιο πληθυσμό που είχε πριν από εκατό χρόνια, με λίγους νέους, οι περισσότεροι να φεύγουν στο εξωτερικό κι όσοι μείνουν, θα είναι στην πλειονότητά τους άνεργοι; Ή γεννάς, μεγαλώνεις τον πληθυσμό σου, ο πληθυσμός σου δουλεύει κι αποπληρώνει το συνταξιοδοτικό ή δεν υπάρχει συνταξιοδοτικό.
»Δεν μιλάει κανείς γι’ αυτό ενώ θα έπρεπε να είναι κύριο θέμα συζήτησης και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».
Ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πολλά χρήματα από τους εξοπλισμούς εάν υπάρξει μια ενιαία πολιτική ασφάλειας στην Ευρώπη, πέρα από το ΝΑΤΟ.
«Για να γίνουν τα σύνορα με την Τουρκία, σύνορα της Ευρώπης, πρέπει να έχουμε μια ενιαία πολιτική. Ένα ΕΣΠΑ για τους εξοπλισμούς.
Επανέλαβε τις προτάσεις του για δεύτερη ευκαιρία στους δανειολήπτες που χτυπήθηκαν από την κρίση και «κοκκίνισαν» τα δάνειά τους, ζητώντας να τους δοθεί το δικαίωμα να τα εξοφλήσουν πριν αυτά καταλήξουν σε funds και μάλιστα σε χαμηλή τιμή.
Επίσης, τόνισε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει με επενδύσεις, μείωση των φορολογικών συντελεστών, ιδιαίτερα για χρήματα που επανεπενδύονται, κίνητρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μείωση του ΦΠΑ κατά 6 μονάδες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Χρυσή Αυγή:
Είναι ντροπή ότι δεχθήκαμε -και το λέω με πόνο καρδιάς- να βγει μέχρι και η Χρυσή Αυγή και να λέει προδοτικό το ΠΑΣΟΚ που άσκησε όλες τις σοβαρές πολιτικές για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
»Ποιο, το κόμμα που απολογείται για τη Χούντα, τη Χούντα που έδιωξε το στρατό κι οδήγησε την Κύπρο στα μοιραία γεγονότα του ’74.
»Δεχθήκαμε να μας πουλάνε πατριωτισμό οι φασίστες και οι ναζιστές για τα εθνικά θέματα, για τα Ίμια».