Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ είπε ότι “είμαστε στον σωστό δρόμο” και ότι μαθαίνει πώς να είναι σύμμαχος με την Ελλάδα

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ είπε ότι “είμαστε στον σωστό δρόμο” και ότι μαθαίνει πώς να είναι σύμμαχος με την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» προκειμένου να λύσουμε το ζήτημα της ονομασίας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηρίζοντας θετική, τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά.

Ερωτηθείς εάν “βλέπει” λύση στο άμεσο μέλλον στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Ντιμιτρόφ, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη της 2ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας-Αλβανίας-Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, που διεξήχθη, στη Θεσσαλονίκη, απάντησε:

«Σήμερα θέλω να μείνω στη “μεγάλη εικόνα”. Προκειμένου να λύσουμε το ζήτημα της ονομασίας -και φυσικά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο προκειμένου να το λύσουμε- είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα θετικό πλαίσιο και να βγούμε απ’ αυτά τα αυλάκια της Ιστορίας, καθώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε την Ιστορία μας, αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον μας κι αυτό το μέλλον θα είναι κοινό και ευρωπαϊκό.

»Και είναι σημαντικό να επενδύσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Και αν υπάρχει ένα εθνικό συμφέρον σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας χωρών, είναι πώς να κάνουμε το καλύτερο για τη μελλοντική ζωή των πολιτών μας. Είμαστε στον σωστό δρόμο».

Στις δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης, μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ μίλησε για μια «πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία», επισημαίνοντας πως πρόκειται για «μια διαδικασία από την οποία μαθαίνουμε πώς να γίνουμε πιο στενοί φίλοι και μελλοντικοί σύμμαχοι».

«Με ενθάρρυνε πολύ η ατμόσφαιρα. Νομίζω ότι μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε ως περιοχή. Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν αλλά είμαστε στον σωστό δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ντιμιτρόφ μίλησε και για τη θετική, όπως τόνισε, συνάντηση που είχε με τον κ. Κοτζιά, σημειώνοντας πως «αναγνωρίσαμε ότι υπάρχει το ζήτημα της ονομασίας που χωρίζει τις δυο χώρες» και «προκειμένου να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτού του προβλήματος επικεντρωθήκαμε σε εκείνες τις περιοχές που μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο και αυτό, με τη σειρά του θα συμβάλλει στην επίλυση του ζητήματος που μας χωρίζει».

Όπως εξήγησε, η συνάντηση επικεντρώθηκε -μεταξύ άλλων- «στο μέλλον και πώς να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε τη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών», έγινε συζήτηση για τη συνεργασία στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών (ΜΚΟ), για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων των δύο χωρών, αλλά και την προοπτική διοργάνωσης ενός επιχειρηματικού φόρουμ.

Σχετικά άρθρα