Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λύση στο Ελληνικό από τη… Βάρνα: Τέλος στις δικαιολογίες για την επένδυση

Λύση στο Ελληνικό από τη… Βάρνα: Τέλος στις δικαιολογίες για την επένδυση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροδρόμιο Ελληνικού, Αλέξης Τσίπρας, Βαλκάνια, Βουλγαρία, Ελληνικό, Επενδυτικό Σχήμα, Νέος Δρόμος του Μεταξιού, Ρουμανία, Σερβία,

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να βρισκόταν χθες στη Βάρνα “εγκαινιάζοντας” το Νέο Δρόμο του Μεταξιού στη βαλκανική οδό με τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ωστόσο το μυαλό όλων στο Μέγαρο Μαξίμου βρισκόταν στη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το μέλλον του Ελληνικού.

Ο λευκός καπνός από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο περνά πλέον την “μπάλα” στα χέρια του επενδυτή, δεδομένου ότι η τήρηση των συμβατικών όρων δεν αφήνει περιθώριο υπαναχώρησης από τη σύμβαση για το φαραωνικό έργο, σενάριο το οποίο θέλουν να αποτρέψουν σε κάθε περίπτωση από το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι ο διεθνής αντίκτυπος στο φιλοεπενδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης θα είναι μεγάλος.

“Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό είναι ικανή να «ξεμπλοκάρει» την επένδυση, πλέον όλα δρομολογούνται” σημείωνε κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο TRIBUNE, μεταφέροντας κλίμα ανακούφισης και ικανοποίησης για την αποτροπή των σεναρίων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν για κήρυξη της… μισής έκτασης σε αρχαιολογικό χώρο!

Τούτων δοθέντων, το γεγονός ότι χθες το ΚΑΣ κήρυξε μία έκταση περί τα 300 στρέμματα (280, για την ακρίβεια) αποτελεί ένα πρώτο βήμα απεμπλοκής της επένδυσης.

Μάλιστα, η απεμπλοκή φαίνεται να καθίσταται εφικτή, με δεδομένο ότι ακόμη και για τα 300 στρέμματα που κηρύχθηκαν αρχαιολογικός χώρος, δεν υφίστανται περιορισμοί δόμησης.

Αντιθέτως, ακόμη κι εκεί, η ανάδοχος εταιρεία μπορεί να προχωρήσει κανονικά στα σχέδια της, απλώς θα είναι μεγαλύτερη και εντατικότερη η επίβλεψη των αρχαιολόγων και οι παρεμβάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν χθες βράδυ την ικανοποίησή τους για την απόφαση του ΚΑΣ.

«Γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ», έλεγαν οι ίδιες πηγές, καθώς πολλοί στην κυβέρνηση φοβούνταν ότι αν το υπουργείο Πολιτισμού αναγκαζόταν να «παρακάμψει» την –όντως γνωμοδοτικού χαρακτήρα- απόφαση του ΚΑΣ, τότε η υλοποίηση της επένδυσης θα ήταν «ανοχύρωτη» απέναντι σε μελλοντικές προσφυγές στο ΣτΕ.

Εντωμεταξύ, με δεδομένο ότι ένας από τους στρατηγικούς στόχους του Μεγάρου Μαξίμου και της ελληνικής διπλωματίας είναι να ξαναβρεί η Ελλάδα τον κεντρικό ρόλο που είχε κάποτε στα Βαλκάνια, με γεμάτες αποσκευές επιστρέφει από την 1 τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας που διεξήχθη στη Βάρνα της Βουλγαρίας ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Βάρνα συμφωνήθηκε να συνέλθει 2η Τετραμερής Σύνοδος στο Βελιγράδι, κάτι που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο σχήμα αποκτά χαρακτηριστικά μόνιμης συνεργασίας. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην 1 τετραμερή υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση για σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων υπό “κοινή βαλκανική” προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του, κράτησε ανοιχτές και τις προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα προς όσες βαλκανικές χώρες δεν έχουν ενταχθεί στην Ε.Ε. πως η ενταξιακή τους πορεία περνά από την Αθήνα, αναφερόμενος προφανώς στο Μακεδονικό και την ανάγκη επίλυσης του θέματος της ονομασίας:

«Απαραίτητη η αιρεσιμότητα (σ.σ. για την ένταξη στην Ε.Ε.), αλλά απαραίτητο και το να παρέχουμε όραμα», τόνισε, άλλωστε, χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον χθεσινό οικοδεσπότη, τον βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ να υποβληθεί κοινό αίτημα Ελλάδας-Βουλγαρίας στην Κομισιόν και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Βάρνας.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, η χθεσινή 1 τετραμερής Σύνοδος φαίνεται πως δεν έμεινε στις φραστικές διαβεβαιώσεις και στις ευγενικές χειραψίες:

«Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε, λοιπόν, στενά σε μία σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, η οικονομία γενικότερα, οι μεταφορές, αλλά και η διαχείριση κρίσεων, η ασφάλεια, η προσφυγική κρίση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, παραθέτοντας και όλα τα μεγάλα έργα που έχουν αρχίσει να θεμελιώνονται και αφορούν στην βαλκανική χερσόνησο.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πολύ μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή μας που αν προχωρήσουν θα αλλάξει όψη η ευρύτερη περιοχή» και συνέχισε: «Να πω, για παράδειγμα, ο αγωγός TAP, ο κάθετος διάδρομος IGB, οι αγωγοί από την Ανατολική Μεσόγειο, οι σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι, Θεσσαλονίκη-Ρούσε, και γιατί όχι και Βουκουρέστι. Έργα, τα οποία πιστεύω ότι μπορούν να δώσουν μία διαφορετική πνοή στην ευρύτερη περιοχή».

Σχετικά άρθρα