Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μητσοτάκης εχθρός της δημοκρατίας: “Τείνει να κυριαρχήσει η τυραννία της πλειοψηφίας” είπε

Ο Μητσοτάκης εχθρός της δημοκρατίας: “Τείνει να κυριαρχήσει η τυραννία της πλειοψηφίας” είπε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Πανεπιστήμια,

Σε εκδήλωση για την μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με θέμα «η παρακαταθήκη της Αρχαίας Ελλάδας για τη Δημοκρατία του αύριο» που διοργάνωσαν το ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η έδρα Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Stanford μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανακάλυψε την «τυραννία της πλειοψηφίας» στη δημοκρατία για να διαμηνύσει το δικό του όχι στην πιθανότητα συνταγματικής καθιέρωσης της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων και να επιτεθεί ουκ ολίγες φορές εμμέσως στην κυβέρνηση, με σημαία του την αριστεία.

«Αν δεν μπορούν να το πουν αριστεία ας το πουν αξιοσύνη, ας το πουν προκοπή. Κάθε οργανωμένη κοινωνία πρέπει να επιβραβεύει όσους δεν ανέχονται τη μετριότητα» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προλογική ομιλία του στην εκδήλωση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στον απόηχο του σάλου που προκάλεσε η “στήριξη” της ΔΑΠ –ΝΔΦΚ Πατρών, στο ομαδικό σκονάκι σε πτυχιακή εργασία, επέμεινε στην αντίληψη που κυριαρχούσε για την αριστεία στην αρχαία Ελλάδα, παρατηρώντας πως τα εξαιρετικά έργα γίνονταν πάντα αντικείμενο δημόσιας τιμής.

“Να καταργηθεί το μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση”

Υπέρμαχος της εισβολής των ιδιωτών στην εκπαίδευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέφυγε για μια ακόμη φορά να ζητήσει «να καταργηθεί το μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση» τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, εντάσσοντας αυτή την πάγια απαίτηση της ΝΔ στην «ανάγκη να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, ανοικτό, ελεύθερο εκπαιδευτικό σύστημα» και να γίνει η Ελλάδα ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο».

Μιλώντας στο ακροατήριο, απουσία πάντως του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, και με την παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες σήμερα κάνοντας λόγο για κρίση των θεσμών και κρίση της αντιπροσώπευσης, ενώ υποστήριξε ότι σήμερα πολλές πτυχές της δημοκρατίας απειλεί ο «δημαγωγικός λαϊκισμός».

Εάν είχε διαβάσει ιστορία θα γνώριζε ότι σε όλους τους αιώνες και σε όλες τις εποχές η δημοκρατία, από την αρχαία Αθήνα κιόλας, απειλούνταν από τους δημαγωγούς. Δεν είναι σημερινό φαινόμενο.

Θεωρώντας ότι οι πολίτες δε βρίσκουν λόγο συμμετοχής στα κοινά επειδή κυρίαρχη είναι η αντίληψη του “έξυπνοι και κορόιδα” μίλησε για την ανάγκη δραστικού εκσυγχρονισμού των κομμάτων, ενώ παρατήρησε πως δεν αρκεί μόνο ο σεβασμός στην πλειοψηφία και ότι υπάρχει “καχυποψία στο θεσμό των δημοψηφισμάτων” επειδή τείνει να κυριαρχήσει «η τυραννία της πλειοψηφίας».

Για αυτό, προφανώς, πρέπει να παραδώσουμε τις ζωές μας στις “φωτισμένες ελίτ” για να μην “τυραννιέται” από τον “χυδαίο όχλο” ο Μητσοτάκης και η φιλελέ ξιπασμένη φάρα του.

Σχετικά άρθρα