Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με λίστα όλων των παραβιάσεων που έχουν κάνει τα Σκόπια τα επισκέπτεται ο Κοτζιάς

Με λίστα όλων των παραβιάσεων που έχουν κάνει τα Σκόπια τα επισκέπτεται ο Κοτζιάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο Νίκος Κοτζιάς θα επισκεφθεί αυθημερόν τα Σκόπια την Πέμπτη 31 Αυγούστου, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Σκοπιανού ομολόγου του Νίκολα Ντιμτρόφ στην Αθήνα στα μέσα Ιουνίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί οδικώς στα Σκόπια από τη Θεσσαλονίκη, αφού μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ δεν πραγματοποιούνται πτήσεις εξαιτίας του ονόματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έχουν δώσει οι Σκοπιανοί στο αεροδρόμιό τους.

Κατά την παραμονή του στα Σκόπια, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες και γεύμα εργασίας με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης.

Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών που θα έχει ο Νίκος Κοτζιάς στα Σκόπια, σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, θα είναι η εφαρμογή αλλά και επέκταση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), προκειμένου αυτά να συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν ότι και κατά την περσινή αντίστοιχη επίσκεψή του στα Σκόπια, ο Έλληνες υπουργός Εξωτερικών είχε εκφωνήσει ομιλία στη διπλωματική ακαδημία των Σκοπίων, μεταφέροντας αντιστοίχως θετικά μηνύματα συνεργασίας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, συμβάλλοντας και στην εμπέδωση μιας κουλτούρας συναίνεσης και συμβιβασμού προς όφελος της σταθερότητας στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η χώρα μας υποστηρίζει εμπράκτως την σταθερότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της ΠΓΔΜ.

Η Ελλάδα, όπως τονίζεται, είναι η μόνη χώρα της περιοχής η οποία δεν έχει ουδεμία βλέψη σε βάρος της βόρειας γείτονάς της.

Στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία όλων των Βαλκανίων και της ΠΓΔΜ συμπεριλαμβανομένης, ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο Νίκος Κοτζιάς “δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε περισσότερα για την ΠΓΔΜ απ’ όσα προτίθεται η ίδια να κάνει για την ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές”.

Η κυβέρνηση Ζάεβ ως τώρα έχει κάνει σε επικοινωνιακό επίπεδο κάποιες κινήσεις, όπως υπογραμμίζουν οι κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ, ωστόσο, οι όποιες εξαγγελίες της πρέπει να μετουσιωθούν σε απτές πρωτοβουλίες προς μια θετική κατεύθυνση, μακριά από αναχρονιστικούς αλυτρωτισμούς.

Ως προς το ονοματολογικό, σε συνέχεια και της πρόσφατης συνάντησης του Νίκου Κοτζιά με τον Μάθιου Νίμιτς, Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών -Βρυξέλλες, στις 17 Ιουλίου, η επίσκεψη αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία για μια πρώτη συζήτηση διερεύνησης προθέσεων, καθώς πρέπει να σημειωθεί ότι ουδεμία συγκεκριμένη πρόταση ή σκέψη έχει κατατεθεί από Σκοπιανής πλευράς, μέχρις στιγμής, γεγονός που καταδεικνύει την απροθυμία και παρελκυστική τακτική των Σκοπίων να διαπραγματευθούν.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές και διαθέτει αποδείξεις για σωρεία τέτοιων παραβιάσεων από την πλευρά των Σκοπίων.

Το διάστημα 2012-2017 σημειώθηκαν δεκάδες περιστατικά όπου σε μνημεία, δημοσία κτήρια αλλά και σχολεία, γίνονται αναφορές σε σύμβολα, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας, η χρήση των οποίων απαγορεύεται από την Ενδιάμεση Συμφωνία, καθώς και άλλα σε σύμβολα που ανήκουν στην ελληνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά σύμβολα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μετονομασία του αεροδρομίου Σκοπίων σε «Αλέξανδρος Μακεδών», ονομασία οδικού άξονα «Αλέξανδρος ο Μακεδών», μετονομασία Αρχαιολογικού Μουσείου Σκοπίων σε «Μέγαρο Αλέξανδρος ο Μακεδών», έγερση στα Σκόπια αψίδας «Πόρτα Μακεδονία» με μορφές της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, του Ήλιου της Βεργίνας και επί της οποίας υπάρχει ρητή αναφορά σε «Μακεδονία του Αιγαίου», καθώς και μνημεία στη Γευγελή, στον δήμο Γκαζί Μπαμπά των Σκοπίων.

Σκοπιανοί διπλωμάτες έχουν συμμετάσχει σε εκδηλώσεις όπου αναρτήθηκαν αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτες που περιελάμβαναν ελληνικά εδάφη.

Ο Γενικός Προξένος της ΠΓΔΜ στο Τορόντο, Γιόβιτσα Παλάσεφσκι, συμμετείχε πρόσφατα σε αλυτρωτική εκδήλωση και απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της ΠΓΔΜ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη.

Αντίστοιχο περιστατικό, επίσης στον Καναδά: Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην ΥΠΕΞ Α. Μιλοσόσκι απηύθυνε ομιλία ενώπιον χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας» στο Οντάριο τον Αύγουστο του 2015, ενώ και ο Πρέσβης της ΠΓΔΜ έπραξε ομοίως σε εκδήλωση στο Τορόντο τον Φεβρουάριο του 2016.

Πιο πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2017, ο Γεν. Πρόξενος της ΠΓΔΜ τη Νέα Υόρκη ανήρτησε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του μπροστά από τον Ήλιο της Βεργίνας και χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας».

Σε ακόμα δύο περιπτώσεις, τον Ιούνιο του 2015 και τον Σεπτέμβριο του 2014, ο πρώην ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Α. Μιλοσόσκι είχε φωτογραφηθεί με σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, τη μία μάλιστα στην Κορυφή του Ολύμπου.

Σχετικά άρθρα