Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σέρβος ΥΠΕΞ μπροστά στον Κοτζιά: Δεν ήταν σωστό που αναγνωρίσαμε τα Σκόπια ως “Μακεδονία”

Σέρβος ΥΠΕΞ μπροστά στον Κοτζιά: Δεν ήταν σωστό που αναγνωρίσαμε τα Σκόπια ως “Μακεδονία”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ίβιτσα Ντάτσιτς, Νίκος Κοτζιάς, Σερβία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Σε τροχιά ακόμη πιο στενής συνεργασίας, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, εισέρχονται οι σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας, όπως διαβεβαίωσαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε ενόψει της προετοιμασίας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, που θα λάβει χώρα την προσεχή Πέμπτη 13 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη, έδωσε την ευκαιρία στους δύο υπουργούς για μία αναλυτική και σε βάθος συζήτηση τόσο για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων, όσο και για μία επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή μας, ειδικότερα στα δυτικά Βαλκάνια.

Σημειώνεται, ότι αμέσως μετά από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί και η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας, γεγονός στο οποίο αποδόθηκε ιδιαίτερη σημασία από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών για τις σχέσεις των τριών χωρών.

Οι Ν. Κοτζιάς και ο κ. Ντάτσιτς συμφώνησαν, όπως δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, να εντατικοποιήσουν τις επαφές ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών και να επισπεύσουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία των δύο χωρών σε μεγάλα έργα, όπως η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη- Βελιγράδι.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κοτζιάς στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, τονίζοντας ότι θα ήταν μεγάλο κέρδος για την ΕΕ να την κάνει κράτος- μέλος της, καθώς, όπως είπε, δεν της κάνει κανείς κανένα χατίρι εφόσον ανήκει στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Παράλληλα, σημείωσε ότι Ελλάδα, με την πείρα και την εμπειρογνωμοσύνη της, θα συμβάλλει στην ευρωπαϊκή πορεία της φίλης χώρας.

Αναφερθείς στο Κυπριακό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Σέρβο ομόλογό του για τη θετική στάση που κρατά η χώρα του γύρω από αυτό το θέμα, επισημαίνοντας ότι είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και κατά συνέπεια έχει μεγάλη αξία η συμπαράσταση μίας χώρας όπως η δική του.

Αλλά και ο κ. Ντάτσιτς, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι όπως υποστηρίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο, έτσι και η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

“Είμαστε αδέλφια”

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε φίλοι, είμαστε αδέλφια, αυτή δεν είναι μία απλή φράση».

«Είμαστε στενά συνδεδεμένοι μεταξύ μας και υποχρέωσή μας είναι να συνεχίσουμε», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι στα σερβικά αποκαλείται Σόλουμ, «αλλά εμείς δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις, όπως άλλες πλευρές».

Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Σερβία, με περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εμπορικές συναλλαγές άγγιζαν τα 400 εκατομμύρια ευρώ προ κρίσης.

Τι είπε ο Ντάτσιτς

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ντάτσιτς, στο πλαίσιο των δηλώσεών του, στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στη γενικότερη κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια.

Ειδικότερα, θέλησε να επαναλάβει και από ελληνικού εδάφους για το λάθος που έκανε πριν από 20 χρόνια η χώρα του, αναγνωρίζοντας την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική ονομασία της, κάτι που -όπως είπε- δεν ήταν σωστό απέναντι στην Ελλάδα.

Παρατήρησε ότι η ΠΓΔΜ αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα και ψήφισε υπέρ της ένταξής του στην UNESCO.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του στο θέμα της μεγάλης επιρροής του αλβανικού παράγοντα στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων και τόνισε ότι είναι σαφές πως υπάρχει μία εντατικοποιημένη πολιτική για ένα ενωμένο αλβανικό κράτος, το οποίο, όπως επισήμανε, θα συνιστούσε μεγάλο κίνδυνο για τη σταθερότητα της Ευρώπης.

Υπογράμμισε, δε, ότι η χώρα του δεν θα κάνει κινήσεις αποσταθεροποίησης, αντίθετα θα βοηθήσει για τη συνέχιση της σταθερότητας στην περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν είναι αισιόδοξος από τα αποτελέσματα των εκλογών σε ΠΓΔΜ και Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Ντάτσιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο δεν θα φέρουν σταθερότητα, καθώς -όπως είπε- όποιος και αν αναδειχθεί πρωθυπουργός δεν θα είναι ο καλύτερος για το συμφέρον του σερβικού λαού που ζει εκεί.

Τέλος, υποστήριξε ότι στο πλαίσιο του Φόρουμ Βαλκανικών Χωρών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου στην Τεργέστη, θα πρέπει να συμμετάσχει και η Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα