Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αντιφάσεις Ισίκ για το Αιγαίο: “Δεν δώσαμε τουρκικό έδαφος στην Ελλάδα – Έχουμε ζήτημα με νησιά”

Αντιφάσεις Ισίκ για το Αιγαίο: “Δεν δώσαμε τουρκικό έδαφος στην Ελλάδα – Έχουμε ζήτημα με νησιά”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Δωδεκάνησα, Ελληνικά Νησιά, Νησιά Αιγαίου, Πάνος Καμμένος, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Φικρί Ισίκ,

Μιλώντας την Παρασκευή το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή του τουρκικού NTV, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, απάντησε σε ερώτηση για τα “τουρκικά νησιά” που υποτίθεται ότι κατέλαβε στρατιωτικά η Ελλάδα στο Αιγαίο.

Η διαδεδομένη πλέον πεποίθηση στην Τουρκία, ότι η Ελλάδα κατέλαβε στρατιωτικά μεταξύ των ετών 2004 και 2014 συνολικά 18 “τουρκικά νησιά” στο Αιγαίο, ξεκίνησε από περιθωριακούς τουρκικούς εθνικιστικούς κύκλους που ήθελαν να ασκήσουν “πατριωτική αντιπολίτευση” στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον ως ενδοτικό σε σχέση με τη χώρα μας.

Οι απόψεις αυτές, που θεωρούνταν για μεγάλο διάστημα περιθωριακές και συνωμοσιολογικές, υιοθετήθηκαν επίσημα τον τελευταίο χρόνο από το κεμαλικό κεντροαριστερό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο κατηγορεί το ισλαμιστικό καθεστώς ότι ενώ υποκρίνεται το πατριωτικό κάνει τα στραβά μάτια στην υποτιθέμενη κατάληψη τουρκικών νησιών στο Αιγαίο.

Στα υποτιθέμενα “τουρκικά υπό ελληνική κατάληψη νησιά” συμπεριλαμβάνονται κάποια νησιά των Δωδεκανήσων και του ανατολικού Αιγαίου, με ελληνικό πληθυσμό, ορισμένα εκ των οποίων απελευθερώθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν 100 χρόνια, ενώ στην περίπτωση των Δωδεκανήσων ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Τούρκοι εθνικιστές, εκτός από την αντιπολίτευση που βρήκαν να ασκούν στην ισλαμιστική κυβέρνηση με αυτούς τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς, παράλληλα πείθουν καθημερινά όλο και περισσότερους Τούρκους πολίτες περί ελληνικής στρατιωτικής κατοχής σε τουρκικά εδάφη.

Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη ρητορική, η οποία θα αποτελέσει το φιτίλι για μια μελλοντική εμπόλεμη σύγκρουση στο Αιγαίο.

«Γίνονται πολλές εικασίες για αυτό το ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα που ανέκυψε με τους Βαλκανικούς Πολέμους και από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί πηγή σοβαρής έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», είπε ο Φικρί Ισίκ και συνέχισε:

«Η Τουρκία είχε πάντα μία εποικοδομητική στάση προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα, κυρίως τα προβλήματα που εμπίπτουν στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

»Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία υποχωρεί, στο ελάχιστο, από τα εθνικά της συμφέροντα. Δεν μπορεί να υποχωρήσει.

»Βλέπετε καμιά φορά γράφουν ότι δώσαμε αυτό, δώσαμε το άλλο. Τίποτα δεν δόθηκε.

»Η Τουρκία δεν διστάζει καθόλου να κάνει βήμα όταν πρόκειται για τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε πετραδάκι», είπε.

Η απάντηση αυτή του Φικρί Ισίκ στο τελευταίο σκέλος της ομολογεί ξεκάθαρα ότι η Τουρκία “δεν έδωσε τίποτα”, αρά και η Ελλάδα δεν κατέλαβε κανένα τουρκικό έδαφος.

Προηγουμένως όμως έχει παραδεχτεί ότι υπάρχει ζήτημα ανοιχτό μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Παραδέχεται δηλαδή ότι υπάρχει ζήτημα με τα νησιά αλλά διαψεύδει ότι η Τουρκία παρέδωσε έδαφός της.

Φάσκει και αντιφάσκει. Πρόκειται για απάντηση που δεν στέκει στη λογική, εμπεριέχει όμως όλη την κουτοπονηριά του τουρκικού καθεστώτος.

Στη συνέχεια, για να ξεφύγει από το θέμα, επέλεξε να επιτεθεί στον Πάνο Καμμένο, λέγοντας τα ακόλουθα:

«Ο Υπουργός Άμυνας της απέναντι πλευράς είναι ο αρχηγός ενός κόμματος.

»Κάθε φορά που στριμώχνεται πολιτικά έρχεται προς αυτή την πλευρά [εννοεί προς τα σύνορα στο Αιγαίο].

»Και δόξα τον Θεό στην Τουρκία υπάρχουν πολλοί που τους αρέσει να ασχολούνται με τον Καμμένο.

»Προφασίζονται την έλευσή του εδώ [που εκεί; Ο Καμμένος επισκέπτεται ελληνικά νησιά. Όχι τουρκικό έδαφος. Τι εννοεί;] για να ξεσηκώσουν την Τουρκία και θεωρούν ότι θα μας χρησιμοποιήσουν για την παράστασή τους.

»Εμείς δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο.

»Αλλά δεν διστάζουμε καθόλου μα καθόλου όταν πρόκειται για την διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας.

»Σε αυτό το ζήτημα δεν υπήρξε η παραμικρή αρνητική εξέλιξη μέχρι τώρα.

»Ορισμένοι μπορούν να κάνουν εικασίες αλλά αυτό είναι κρατική πολιτική της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

»Δεν υπάρχει κανενός είδους επιστροφή από αυτή την πολιτική. Ούτε υποχώρηση από αυτή την πολιτική υπάρχει.

»Γι’ αυτό η Τουρκία κάνει με κάθε ευκαιρία φανερή την αποφασιστικότητά της.

»Ωστόσο αποτελεί βασική αρχή για εμάς, όταν το κάνουμε αυτό, να ασκούμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από την διεθνή νομιμότητα, από το διεθνές δίκαιο, αλλά και να δείχνουμε σε όλον τον κόσμο την στάση της Τουρκίας για την επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικά μέσα μέχρι τέλους».

Και κατέληξε:

«Η Τουρκία δεν υποχωρεί στο ελάχιστο από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν απέχει στο ελάχιστο από το να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά της.

»Κανένας δεν θα πρέπει να έχει αμφιβολία γι’αυτό.

»Αλλά όπως είπα δεν πρόκειται να γίνουμε εργαλεία στο σόου κάποιων».

Συμπέρασμα, για να ξεφύγουμε από τις τουρκικές μπουρδολογίες.

Γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει καταλάβει στρατιωτικά κανένα τουρκικό νησί στο Αιγαίο και ότι όλα αυτά είναι μυθεύματα.

Την ίδια ώρα, εγκλωβισμένος στον στείρο τουρκικό εθνικισμό που κυριαρχεί τόσο τους ισλαμιστές όσο και τους κεμαλικούς, αναγνωρίζει ότι υπάρχει ζήτημα συνόρων με την Ελλάδα στο Αιγαίο, το οποίο το τοποθετεί από το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων.

Γιατί το θυμήθηκαν τώρα αυτό το “ζήτημα” και όχι πριν 20, 50 ή 100 χρόνια, δεν απαντά.

Τέλος, για να ξεφύγει από το θέμα, επιτίθεται στον Καμμένο που έχει γίνει ο σάκος του μποξ για τους Τούρκους.

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του δεν δηλώνουν σε καμία περίπτωση πίστη στη νομιμότητα και στο διεθνές δίκαιο, αντιθέτως, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Με την Τουρκία αργά η γρήγορα θα πολεμήσουμε στο Αιγαίο και αυτή η θεωρία συνωμοσίας, περί της δήθεν κατάληψης 18 “τουρκικών νησιών” από την Ελλάδα, θα είναι η αφορμή της σύγκρουσης που οι Τούρκοι “στήνουν” για να συμβεί.

Σχετικά άρθρα