«Καλωσορίζουν» την απόφαση της Ελλάδας να «μπλοκάρει» την απόφαση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Κινέζοι αναλυτές, ενώ ελληνικές διπλωματικές πηγές τονίζουν πως «δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολιάζοντας το σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters που υποστήριξε ότι η Ελλάδα «μπλόκαρε» επικριτική δήλωση της ΕΕ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε σχέση με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως θέση της Ελλάδας είναι ότι η άσκηση αντιπαραγωγικής και συχνά επιλεκτικής κριτικής έναντι συγκεκριμένων μόνο χωρών δεν βοηθά στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές ούτε στις σχέσεις τους με τη ΕΕ, ενώ τονίζουν ότι και άλλες χώρες διατύπωσαν παρόμοιες επιφυλάξεις κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της κοινής δήλωσης.
Αναφέρουν, επίσης, ότι «ο τρόπος που στο σχέδιο της δήλωσης της ΕΕ διατυπωνόταν η ευρωπαϊκή θέση ουσιαστικά υπονόμευε ακόμα και την πραγματοποίηση του θεσμοθετημένου διαλόγου ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που μετά από χρόνια και πολλές αναβολές προγραμματίζεται να λάβει χώρα το προσεχές διάστημα».
Ο διάλογος ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι, άλλωστε, υπογραμμίζουν, το καταλληλότερο πλαίσιο για τη συζήτηση των θεμάτων αυτών.
Παράλληλα, ο κινεζικός Τύπος επικροτεί την στάση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα Global Times του Πεκίνου, Κινέζοι αναλυτές με αφορμή την εξέλιξη αυτή ζητούν πιο δίκαιη αντιμετώπιση και μεγαλύτερη κατανόηση από την Ευρώπη.
Στο ίδιο ρεπορτάζ, Κινέζος αξιωματούχος επισημαίνει πως είναι διαφορετική η οπτική προς τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει η Κίνα με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
«Η Κίνα εστίασε την προσοχή της στην επιβίωση του λαού και στην ανάπτυξη δικαιωμάτων, ενώ δυτικές χώρες δίνουν προσοχή περισσότερο στα πολιτικά δικαιώματα και την ελευθερία.
»Για την Κίνα, τα πιο σημαντικά και επείγοντα ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετίζονται με την βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού, κάτι που απαιτεί κοινωνική σταθερότητα, που επιτυγχάνεται με κάποιους κοινωνικούς περιορισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.