Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το κινέζικο TikTok «τοξικό περιβάλλον» για τα παιδιά

Το κινέζικο TikTok «τοξικό περιβάλλον» για τα παιδιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαδίκτυο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Τεχνητή Νοημοσύνη,

Ο Βασίλης Ζωγράφος, υποψήφιος διδάκτωρ Πληροφορικής και Επιστήμης Δεδομένων στο Πανεπιστήμιο Ανατολικού Λονδίνου, μιλώντας στην εκπομπή NEWSROOM του ΕΡΤNews, αναφέρθηκε στην πολυετή διαμάχη γύρω από το TikTok, εστιάζοντας στις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη διαχείριση και την ασφάλεια των δεδομένων.

Εξήγησε ότι οι πιέσεις προς την πλατφόρμα στις ΗΠΑ είναι διαρκείς, ενώ τα ζητήματα πρόσβασης στα δεδομένα οδήγησαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 13 Μαρτίου 2024, να ψηφίσει νομοθεσία που απαιτεί την πώληση του TikTok σε αμερικανική εταιρεία εντός εξαμήνου από την κινεζική ICANN, αλλιώς θα απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια τέτοια απαγόρευση θα ανάγκαζε Apple και Google να αφαιρέσουν το TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών τους και τους παρόχους διαδικτύου να σταματήσουν την υποστήριξή του.

Ο κ. Ζωγράφος συνέδεσε την ένταση αυτή με το USA Patriot Act του 2001, που θεσπίστηκε μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και υποχρέωνε τις εταιρείες τεχνολογίας να δημιουργήσουν «κερκόπορτες» για κυβερνητική πρόσβαση στα δεδομένα, κάτι που το TikTok αρνήθηκε.

Η άρνηση αυτή οδήγησε σε μακροχρόνια σύγκρουση, που εντάθηκε το 2023 με την πρόταση μεταφοράς των δεδομένων Αμερικανών χρηστών σε αμερικανική εταιρεία, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Ο κ. Ζωγράφος τόνισε ότι η στάση των Αμερικανών πολιτικών επηρεάζεται από πολιτικούς και τεχνολογικούς παράγοντες.

Σημείωσε τη μεταστροφή του πρώην προέδρου Τραμπ, ο οποίος από αντίπαλος του TikTok, το χρησιμοποιεί πλέον για πολιτική προπαγάνδα.

Επίσης, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τους «εξαιρετικούς αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης» της κινεζικής εταιρείας, που επηρεάζουν μεγάλο αριθμό χρηστών.

Επιπλέον, ο κ. Ζωγράφος εστίασε στις αρνητικές επιπτώσεις του TikTok σε ανήλικους, όπως παραβατική συμπεριφορά, ψηφιακός εκφοβισμός και ανταγωνισμός για δημοφιλία μέσω «coins», δημιουργώντας ένα «τοξικό περιβάλλον» όπου τα παιδιά επιδιώκουν την αναγνώριση με κάθε τρόπο.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για πιστοποιήσεις χρηστών κάτω των 18 ετών και καλύτερη ενημέρωση γονέων και παιδιών για την ασφαλή χρήση των ψηφιακών μέσων.

Ανέφερε τη θετική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για το Kids Wallet, που μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της ηλικίας, αλλά τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με το TikTok για την αποτελεσματική εφαρμογή τέτοιων μέτρων, καταλήγοντας στην κρισιμότητα της καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού για την προστασία των νέων χρηστών.

Σχετικά άρθρα