Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θέλουν να έχουν λόγο για το όνομα των Σκοπίων και οι Αλβανοί της χώρας

Θέλουν να έχουν λόγο για το όνομα των Σκοπίων και οι Αλβανοί της χώρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανοί, Βαλκάνια, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Σκόπια,

Το ρωσικό Sputnik μεταδίδει ότι τα Σκόπια θα γίνουν, την άνοιξη του επόμενου έτους (2018), το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε στους Financial Times ότι η χρησιμοποίηση της αναφοράς “FYROM” θα παρακάμψει το εμπόδιο για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα και τώρα θα ταξιδεύσει στην Αθήνα για τις πρώτες συναντήσεις στο θέμα αυτό.

Το αλβανικό μειονοτικό κόμμα της “Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση – DUI”, είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία του ότι θα εμπλέκονταν άμεσα στις συνομιλίες για το θέμα του ονόματος της χώρας.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπουγιάρ Οσμάνι (από το DUI), ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, δεν έγινε γνωστό κατά πόσο εμπλέκεται στη διαδικασία.

Η τηλεόραση TV21 ζήτησε απαντήσεις εάν υπήρξε κάποια επαφή μεταξύ της αλβανικής και της ελληνικής πλευράς μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά ο Οσμάνι δεν απάντησε.

Στην πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των δύο κρατών έπρεπε να παρευρίσκεται ο ηγέτης του DUI, Αλί Αχμέτι, επιμένει αλβανικό δημοσίευμα από τα Σκόπια.

Ο Αχμέτι είχε επισκεφθεί την Αθήνα στις αρχές του περασμένου έτους, αλλά ακόμη εξακολουθεί να μην είναι σαφές εάν επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη ή κομματική.

Τα αλβανικά μειονοτικά πολιτικά κόμματα των Σκοπίων, το DUI, το Besa και η Συμμαχία των Αλβανών, σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν ότι οι Αλβανοί «δεν θα είναι παρατηρητές» των μεγάλων διαδικασιών αλλά ενεργοί εταίροι.

Η επίλυση του θέματος της ονομασίας πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, σημειώνει το δημοσίευμα που αναδημοσιεύει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα:

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει στα Σκόπια ότι δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε. με προσωρινή ονομασία, FYROM ή κάτι άλλο. Πρώτα θα καταλήξουμε σε όνομα και μετά θα έχουν την απόλυτη υποστήριξη της Ελλάδας. Αλλά με τους όρους της Ελλάδας. Συμπαθής ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, να μην κάνει διαρροές των ευσεβών του πόθων σε δημοσιεύματα.

Σχετικά άρθρα