Ισλαμικό ΚράτοςΜετάλλαξη Όμικρον
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο νέος ΥΠΕΞ των Σκοπίων Ντιμιτρόφ – Ο Κοτζιάς θα βρει τη λύση;

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο νέος ΥΠΕΞ των Σκοπίων Ντιμιτρόφ – Ο Κοτζιάς θα βρει τη λύση;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Τετάρτη ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο Σκοπιανός διπλωμάτης τα προηγούμενα χρόνια ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής των Σκοπίων στις διαβουλεύσεις που γίνονται για το θέμα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ και τακτικός συνομιλητής του Έλληνα πρέσβη, Αδαμάντιου Βασιλάκη που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στις συνομιλίες με τον Μάθιου Νίμιτς.

Ο Ντιμιτρόφ, ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, που σχηματίστηκε πριν λίγες μέρες, βάζοντας τέρμα στην πολύχρονη διακυβέρνηση της χώρας από τον ακροδεξιό εξτρεμιστή και εξωμότη ελληνικής καταγωγής Νίκολα Γκρούεφσκι (Νικόλας Γρούιος).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντιμιτρόφ είχε εκφράσει τη θέληση να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα ως επικεφαλής της διπλωματίας της FYROM και έτσι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς δεν έχασε ευκαιρία και τον προσκάλεσε αμέσως.

Ο Ντιμιτρόφ, έρχεται στην Αθήνα την Τετάρτη, παρά το γεγονός πως στη διεθνή κοινότητα θεωρούν πως, η νέα κυβέρνηση, θα έχει πιο διαλλακτική στάση ώστε να λυθεί το θέμα του ονόματος.

Ανώτατοι διπλωματικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί ένταξη στο ΝΑΤΟ με προσωρινή ονομασία, γιατί, κάτι τέτοιο, θα αποτελούσε μέσο για την ντε φάκτο επιβολή της διπλής ονομασίας, όπου τελικά μόνο η Ελλάδα και οι διεθνείς οργανισμοί στους οποίους έχει δικαίωμα βέτο η Ελλάδα θα υιοθετούσαν την προσωρινή ονομασία σε μόνιμη πλέον βάση και για όλες τις άλλες χρήσεις θα κατοχυρώνονταν η συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Επισημαίνουν ότι μόνο με οριστική λύση του ονόματος θα συναινέσει η Αθήνα σε είσοδο των Σκοπίων στα διεθνή fora.

Η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια πάντως έχει δείξει μέχρι στιγμής σοβαρά δείγματα γραφής, όπως την αποστασιοποίησή της από την “ψευδοϊδολογία” περί συνέχειας από τους αρχαίους Μακεδόνες και τις δημόσιες δηλώσεις ότι το κρατίδιο θα πάψει να σφετερίζεται την ιστορία γειτονικών του κρατών.

Σχετικά άρθρα