Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας – Λαγκάρντ: Το παρασκήνιο για το ραντεβού στο Πεκίνο για το χρέος

Τσίπρας – Λαγκάρντ: Το παρασκήνιο για το ραντεβού στο Πεκίνο για το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αναδιάρθρωση Χρέους, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κίνα, Κριστίν Λαγκάρντ, Μνημόνιο, Πεκίνο,

Στο Πεκίνο θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν επί τάπητος τις εξελίξεις από τη σφοδρή σύγκρουση ΔΝΤ και Βερολίνου αναφορικά με το ελληνικό χρέος ο Αλέξης Τσίπρας με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών και ο δημοσιογράφος Νίκος Σβέρκος, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ με την ισχυρή γυναίκα του ΔΝΤ την Κυριακή στις 14 Μαΐου, μία μόλις ημέρα δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας.

Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που το επίμαχο ραντεβού αποκτά ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία, δεδομένου ότι στο Μπάρι θα συνεδριάσει το Washington Group με κυρίως θέμα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα “κλειδώσουν” και τη συνολική συμφωνία και θα ανοίξουν το δρόμο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά και την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο με δανεισμό από τις αγορές μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Οι συζητήσεις για το χρέος τόσο στο προσκήνιο όσο κυρίως στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων – κυρίως μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου – έχουν πάρει φωτιά, ειδικά μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Χαρακτηριστική είναι η πληθώρα δημοσιευμάτων, κυρίως από το γερμανικό Τύπο, που επιβεβαιώνουν πως το Βερολίνο εμφανίζεται πλέον έτοιμο για μία τακτική υποχώρηση ως προς τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, καθώς το Ταμείο έχει θέσει το θέμα αυτό ως casus belli για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται πως Μέρκελ και κυρίως Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρούν να αποφύγουν τις οριστικές αποφάσεις για το χρέος, προκειμένου να αποτρέψουν τον αντίκτυπο υπο θα έχουν αυτές προεκλογικά στη Γερμανία για τους Χριστιανοδημοκράτες, την ώρα που οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες διά του Μάρτιν Σουλτς και του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πιέζουν από κοινού με την Κομισιόν για την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος.

Κοινοτικές πηγές, μιλώντας χθες στη Deutsche Welle, σημείωναν πως “το σχέδιο των μεσοπρόθεσμων για το χρέος θα κινείται στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Μαΐου του 2016, ωστόσο θα είναι πιο περιγραφικό ως προς τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα υλοποιηθούν με την λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018”.

Είναι ακριβώς αυτή η προοπτική που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ, προκειμένου να μπορεί το εκτελεστικό του συμβούλιο να βγάλει μία θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία με τη σειρά της θα ανοίξει τις πόρτες του QE του Μάριο Ντράγκι, για να αποκλιμακωθούν έτι περαιτέρω οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και να πέσει φθηνόι χρήμα στην ελληνική οικονομία μέσα από τον φθηνό δανεισμό των ελληνικών τραπεζών.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως στόχος της κυβέρνησης παραμένει το λεγόμενο global deal, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία πως είτε στο επικείμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου είτε λίγες μέρες αργότερα θα έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες για το ελληνικό χρέος.

Την ίδια ώρα, σημειώνουν πως το μομέντουμ που έχει καλλιεργηθεί μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, με το ιστορικό χαμηλό επταετίας για τα ελληνικά ομόλογα δεν πρέπει να χαθεί, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους πως η συνολική συμφωνία και η συγκεκριμενοποίηση του χρέους θα αποτελέσει ιδανικό σινιάλο στις αγορές.

Για αυτό το λόγο και στο σχεδιασμό του Μαξίμου βρίσκεται μία πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, προκειμένου να προετοιμαστεί σταδιακά η απαγκίστρωση από το μηχανισμό στήριξης με βάθος χρόνου τον Αύγουστο του 2018.

Λύση για το χρέος θέλουν οι ΗΠΑ στο G7

Αξιωματούχοι των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά (G7) θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα, στο Μπάρι της Ιταλίας (11- 13 Μαϊου) για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα πεδία της φορολογίας και του κανονιστικού πλαισίου, για τις προσπάθειες καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την εικόνα της οικονομίας που βελτιώνεται, αλλά και το ζήτημα της Ελλάδας, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι συνεχίζουν ακόμη να υπάρχουν προβλήματα με το κρατικό χρέος ευρωπαϊκών χωρών όπως αυτό της Ελλάδας.

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ότι η Ευρώπη πρέπει να χειριστεί την διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους πιστωτές όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στους φόρους και στις συντάξεις, αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά».

Σχετικά άρθρα