Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποια είναι επιτέλους αυτή η Βλαζάκη του ΥΠ.ΠΟ. που υπονομεύει τις επενδύσεις;

Ποια είναι επιτέλους αυτή η Βλαζάκη του ΥΠ.ΠΟ. που υπονομεύει τις επενδύσεις;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Cosco, Μαρία Βλαζάκη, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), Υπουργείο Πολιτισμού,

Ανάκληση της παραχώρησης κτιρίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ζητεί με επιστολή της προς το υπουργείο Ναυτιλίας η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής την Τετάρτη.

Μία μόλις εβδομάδα μετά την αποκάλυψη προσπάθειας χαρακτηρισμού ως διατηρητέων κτιρίων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, οι ίδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού αξιώνουν να αποδοθεί το κτίριο του «Silo».

Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν κάποτε οι διαμετακομιστικές αποθήκες των σιτηρών και οι οποίες ήταν και παραμένουν, και μάλιστα και με νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, στις εκτάσεις που έχει παραχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΛΠ, βασικός μέτοχος του οποίου είναι πλέον η Cosco.

Αν και η αξίωση του υπουργείου Πολιτισμού εκτιμάται πως προσκρούει σε πλήθος νομικών και ουσιαστικών εμποδίων, έρχεται να προστεθεί σε σειρά ανάλογων ενεργειών των συγκεκριμένων υπηρεσιών του υπουργείου που αμφισβητούν περιουσιακά στοιχεία ομίλων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ενδεικτικά αναφέρονται τόσο η περίπτωση του Ελληνικού όσο και αυτή της Αφάντου στη Ρόδο.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, που υπογράφει την επιστολή με θέμα «Ανάκληση παραχώρησης χρήσης του κτιρίου του “Silo” στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά» και ημερομηνία 13 Απριλίου 2017 (σ.σ. την ίδια μέρα δηλαδή με την απόφαση του υπουργείου με την οποία επιχειρήθηκε να γίνει χαρακτηρισμός κτιρίων στο Ελληνικό ως διατηρητέων κατά παρέκκλιση από την ψηφισθείσα σύμβαση, είχε επιχειρήσει και στα τέλη του 2015 να εξαιρέσει το κτίριο του «Silo» αλλά και τις γειτνιάζουσες πενταώροφες αποθήκες του ΟΛΠ και την πέτρινη αποθήκη.

Τότε είχε αποφασιστεί σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο η εξαίρεση μόνο της παράκτιας περιοχής της Δραπετσώνας.

Παρ’ όλα αυτά επανέρχεται σήμερα και ζητεί από τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, «να προβείτε σε απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ανακληθεί η ισχύουσα παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης του συγκροτήματος του κτιρίου του “Silo” και να παραχωρηθεί εν συνεχεία στα υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να στεγαστεί το Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων».

Υποστηρίζει δε ότι «η ίδρυση Δημοσίου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού, που θα υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το φιλόδοξο σχέδιο της Πολιτιστικής Ακτής ως κύριας συνέργειας συναρμόδιων υπουργείων αλλά και ότι το συγκεκριμένο κτίριο ανταποκρίνεται στον εμβληματικό σχεδιασμό σύνδεσης της πόλης ταυ Πειραιά με την πύλη εισόδου της χώρας και όλος ο σχεδιασμός -με δαπάνη και ανθρώπινου δυναμικού και πόρων- αφορά το συγκεκριμένο εμβληματικής φυσιογνωμίας κτίριο».

Η «Πολιτιστική Ακτή Πειραιώς» αποτελεί μια πρωτοβουλία της προηγουμένης δεκαετίας που ως επισπεύδοντα είχε τον ΟΛΠ επί διοίκησης Γιώργου Ανωμερίτη.

Προέβλεπε το προαναφερθέν μουσείο αλλά και «χώρους αναψυχής και θεματικών εκδηλώσεων» και «Μουσείο Μετανάστευσης».

Έχουν μάλιστα δαπανηθεί γι’ αυτή την πρωτοβουλία σημαντικά ποσά τόσο από τον ΟΛΠ όσο και από άλλους φορείς για μελέτες και αρχιτεκτονικούς και άλλους εικαστικούς διαγωνισμούς.

Η χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας φιλοδοξούσε να στηριχθεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε δημόσια κονδύλια.

Όμως, επί χρόνια τίποτα ουσιαστικό δεν προχώρησε. Σήμερα, το έκτασης άνω των 8.000 τετραγωνικών μέτρων και περί των 50 μέτρων ύψους κτίριο του «Silo», είναι γνωστό για τις γιγαντιαίες τοιχογραφίες-γκράφιτι στις προσόψεις του και το πλωτό Μουσείο Ναυτιλίας που φιλοξενείται στο προσορμισμένο εκεί «Hellas Liberty», καταλήγει η “Καθημερινή”.

Με το ίδιο θέμα ασχολήθηκε την Πέμπτη και ο Ελεύθερος Τύπος. Εκεί διαβάζουμε:

Μελέτες επί μελετών, διεθνείς αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, πρώτα βραβεία και πολλά λεφτά… Στο φόντο όλων αυτών βρίσκεται η δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ.

Με την παραχώρηση των λιμενικών υποδομών στην κινεζική Cosco, γράφει ο Ελεύθερος Τύπρος, το φιλόδοξο σχέδιο φάνηκε προς στιγμήν να ναυαγεί, μέχρι που οι νέοι επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αναζωπύρωσή του.

Ωστόσο, λάθος χειρισμοί από την πλευρά του υπ. Πολιτισμού απειλούν να τινάξουν στον αέρα το συναινετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Η δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων εντάσσεται στο πλαίσιο της πολυδιαφημισμένης Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά.

Το σχέδιο εκπορευόταν από την πρώην διοίκηση του ΟΛΠ αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού που ενέκρινε το κτιριολογικό πρόγραμμα του μουσείου από το 2011, εκπόνησε μουσειολογική μελέτη και ακολούθησε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός o οποίος έδωσε το πρώτο βραβείο.

Το μουσείο είχε χωροθετηθεί στον παλιό αποθηκευτικό σταθμό σιτηρών (Silo) στην είσοδο του ΟΛΠ.

Το συγκεκριμένο κτίριο έχει κριθεί διατηρητέο ως προς το κέλυφος και τον εξοπλισμό του και παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στην περιουσία του ΟΛΠ, η οποία περιήλθε στην Cosco, θα μπορούσε ως μουσείο να συνυπάρξει και να αναβαθμίσει την επένδυση, προσδίδοντάς της άλλο κύρος και μεγάλη πολιτιστική υπεραξία.

Όπως έχει γράψει ο Ελεύθερος Τύπος, τη δημιουργία του μουσείου βλέπουν με καλό μάτι οι Κινέζοι επενδυτές, οι οποίοι είχαν προσφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο, αλλά το υπουργείο επέμενε ότι το κτίριο θα έπρεπε να ανήκει στο Δημόσιο…

Μετά την αψυχολόγητη ενέργεια του ΥΠΠΟ, δεν γνωρίζουμε αν οι επενδυτές στέκονται το ίδιο θετικά απέναντι στο έργο.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Μαρία Βλαζάκη, ζητάει (όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή») «να ανακληθεί η ισχύουσα παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης του συγκροτήματος του κτιρίου του Silo και να παραχωρηθεί εν συνεχεία στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να στεγαστεί το Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων».

Δηλαδή, το υπ. Πολιτισμού ζητάει την κατάργηση του νόμου για την παραχώρηση του ΟΛΠ ο οποίος ψηφίστηκε πέρυσι τον Ιούνιο με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή.

Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί όπως γίνεται αντιληπτό.

Η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ είχε ζητήσει εγγράφως στις 7-10-2015 την εξαίρεση της Πολιτιστικής Ακτής από τη σύμβαση που επρόκειτο να συναφθεί, όπως σημειώνει στην επιστολή της.

Όμως, η αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού ήταν χλιαρή και είτε δεν έφτασε στα «αφτιά» του Μαξίμου είτε απερρίφθη πριν καν μπει στην όποια διαβούλευση.

Τώρα, και ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των κτιρίων που έχουν περιέλθει στην Cosco και επίκειται ο καθορισμός των χρήσεων, το υπουργείο αποφάσισε να δράσει με τον επιπόλαιο τρόπο που προαναφέραμε.

Στην Ελλάδα, χώρα με ιδιαίτερα πλούσιο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πλούτο, δεν υπάρχει μουσείο για να στεγαστούν οι χιλιάδες εναλίες αρχαιότητες που έχουν έλθει στο φως.

Αυτό το κενό επρόκειτο να καλύψει το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Τη μετατροπή του Silo σε μουσείο είχε αναλάβει εξαμελής μελετητική ομάδα από την Ελλάδα, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΟΛΠ.

2.000 αρχαιότητες

Στο μουσείο επρόκειτο να στεγαστούν 2.000 αρχαιότητες, ακόμα και ολόκληρα σκαριά.

Τα μοναδικά εκθέματα σε συνδυασμό με τον ψηφιακό χαρακτήρα και τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του μουσείου αποτελούσαν τα εχέγγυα για τη μετατροπή του σε ισχυρό τουριστικό πόλο, στην πύλη του λιμανιού. Για να φτάσουμε στο διαγωνισμό εκπονήθηκαν όπως προαναφέραμε πολλές μελέτες, δαπανήθηκαν χρήματα. Τελικά, υπάρχει συνέχεια στο κράτος

Την πάπια… Πεκίνου κάνει το υπ. Πολιτισμού

Ούτε μια λέξη για την επίμαχη επιστολή δεν περιλαμβάνεται στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου που κάνει την… πάπια Πεκίνου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η ίδρυση Δημοσίου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στις εγκαταστάσεις του Silo αποτελεί κοινό στόχο και κοινή πρόθεση τόσο της ελληνικής όσο και της κινεζικής πλευράς» και πως στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας – Κίνας σχεδιάζεται ένα μουσείο που «θα αναδείξει και τους δύο πολιτισμούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινεζική πλευρά έχει ζητήσει την προβολή μέσα από το μουσείο (εφόσον αυτό υλοποιηθεί) και κινέζικων ενάλιων αρχαιοτήτων.

Συμφωνία στο επίπεδο της ενάλιας έρευνας, ανάμεσα στις δύο χώρες, υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα. Οσονούπω, ο κ. Τσίπρας αναχωρεί και πάλι με προορισμό το Πεκίνο.

Η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ «δεν αποτελεί εμπόδιο στην ίδρυση και λειτουργία Μουσείων στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υπ. Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής.

Σχετικά άρθρα