Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επενδύσεις και χρέος στη χώρα του Δράκου – Με Λαγκάρντ και Πούτιν στο Πεκίνο ο Τσίπρας

Επενδύσεις και χρέος στη χώρα του Δράκου – Με Λαγκάρντ και Πούτιν στο Πεκίνο ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Cosco, Αλέξης Τσίπρας, Αναδιάρθρωση Χρέους, Βλάντιμιρ Πούτιν, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Επενδυτικό Σχήμα, Κίνα, Κριστίν Λαγκάρντ, Πεκίνο,

Οι επενδύσεις δεν θα είναι το μοναδικό ζήτημα που θα βρεθεί στο επίκεντρο του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα το μακρινό Πεκίνο.

Μπορεί η υπογραφή τριετούς επενδυτικού μνημονίου συνεργασίας με την Κίνα να είναι το κυρίως μενού του τετραήμερου ταξιδιού, για το οποίο αναχωρεί ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη, αλλά το πρόγραμμά του και οι συναντήσεις που θα έχει δείχνει πως όλα τα μείζονα ζητήματα, από το χρέος μέχρι και τα μεγάλα εθνικά, περνούν από τη χώρα των Μανδαρίνων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Κίνας, αλλά και επικεφαλής κινεζικών κολοσσών για επενδύσεις στην Ελλάδα, αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τρίτη φορά στη διετή θητεία του ως πρωθυπουργός, με την ατζέντα να είναι ανοιχτή.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη διαφαινόμενη συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα βρίσκεται στο Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο.

Η συνάντηση, αν και δεν έχει κλείσει ακόμα επίσημα, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα έχει προηγηθεί στο Μπάρι η Σύνοδος των G7, όπου όλα δείχνουν πως θα έχει συνεδριάσει το Washington Group για το ελληνικό χρέος, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις του Βερολίνου και να επιτευχθεί μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και η συνολική συμφωνία που θα εντάξει τη χώρα και στο QE, ανοίγοντας το δρόμο για την έξοδο στις χρηματαγορές.

Επιπλέον, συνάντηση θα υπάρχει και με τον γγ του ΟΗΕ, Γκουτέρες, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν το Κυπριακό, το προσφυγικό αλλά και οι ανησυχητικές καταιγιστικές εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει σε όλα τα φόρα και τις επαφές του πως η Ελλάδα αποτελεί τον βασικό πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική της θέση και ισχύ.

Όσον αφορά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλά ενημερωμένες πηγές τόνιζαν στο TRIBUNE πως υπάρχουν διπλωματικές επαφές, χωρίς να έχει οριστεί κάποια συνάντηση ακόμα.

Επενδύσεις από την Κίνα

Η Ελλάδα αποτελεί για την Κίνα τον βασικό «κόμβο» για το άπλωμα της επενδυτικής της πρωτοβουλίας «One Belt – One Road» που θα την ενώσει εμπορικά και οικονομικά με την Ευρώπη, στο πρότυπο του Δρόμου του Μεταξιού, κάτι το οποίο έχουν τονίζει ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι πολλάκις με αφορμή την ολοκλήρωση της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο μοναδικός ηγέτης από τη νότια Ευρώπη που θα μιλήσει στο κινεζικό φόρουμ, ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν στην Ελλάδα οι Κινέζοι ως κόμβο για το επενδυτικό άπλωμά τους προς τη Δύση.

Τα βασικά πεδία της επενδυτικής συνεργασίας είναι των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, των υποδομών και των Logistics. Δηλαδή… «τα πάντα», όπως είπε προ ημερών ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi κατά την (προπαρασκευαστική) συνάντηση που είχε με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται στο (υπό τελική διαμόρφωση) Τριετές Σχέδιο Δράσης (Cooperation Plan On Key Areas 2017-2020) η επιτροπή θα αναλάβει, πλην της εξειδίκευσης της επενδυτικής συνεργασίας ανά τομείς σε συνεργασία με κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις, «να ενθαρρύνει χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς των δύο χωρών ώστε να παράσχουν υποστήριξη σε επιλεγμένα έργα με στόχο την ταχεία εφαρμογή».

Σχετικά άρθρα