Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για πιθανό εμφύλιο στα Σκόπια – Ποια μέτρα λαμβάνουν οι ελληνικές Αρχές

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για πιθανό εμφύλιο στα Σκόπια – Ποια μέτρα λαμβάνουν οι ελληνικές Αρχές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, ΕΥΠ - Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, Νίκος Τόσκας, Σκόπια,

Μέτρα θωράκισης των συνόρων λαμβάνουν προληπτικά οι ελληνικές Αρχές, λόγω της σοβαρής πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στα Σκόπια, γράφει ο Λευτέρης Μπιντέλας στο “Έθνος”.

Αυτό που ανησυχεί τους Έλληνες αξιωματούχους, διαβάζουμε στο “Έθνος”, είναι το ενδεχόμενο κατάρρευσης της γειτονικής χώρας και η βύθιση της σε παρατεταμένη κρίση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μετακίνηση πληθυσμών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε τις προηγούμενες ημέρες την πρωτοβουλία να συστήσει στα Σκόπια γραφείο ανάλυσης και διαχείρισης πληροφοριών, στο οποίο μετέχουν όλα τα κράτη – μέλη, με διπλωματικό ή αστυνομικό σύνδεσμο.

Στόχος είναι μετάδοση πληροφοριών από τους επιτόπιους παρατηρητές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών – μελών, ώστε να υπάρξει συντονισμένη δράση εάν χρειαστεί.

Η Ελλάδα διαθέτει προξενικό γραφείο και αστυνομικό σύνδεσμο, με τα στελέχη να ενημερώνουν μέσω των επίσημων διαύλων επικοινωνίας τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ΕΥΠ για την κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια.

Στέλεχος της Κατεχάκη εξηγούσε στο «Έθνος» ότι η απειλή εμφύλιας σύρραξης πλανάται πάνω από τα Σκόπια εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα οι ελληνικές Αρχές να έχουν αναλάβει δράση πολύ πριν ξεσπάσουν τα αιματηρά επεισόδια στη Βουλή.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι κατά τη διήμερη επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, στο Βελιγράδι, συζητήθηκε και η πιθανή κρίση στα Σκόπια, που τελικά εκδηλώθηκε μερικές ημέρες αργότερα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε συναντηθεί τη Μ. Τρίτη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, και είχαν ανταλλάξει απόψεις για ζητήματα συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Ο λόγος που οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια ενδιαφέρουν τις ελληνικές και σερβικές Αρχές είναι γιατί σε πιθανή αποσταθεροποίηση της περιοχής, οι δύο χώρες θα έρθουν αντιμέτωπες με τη διαχείριση της κρίσης στα σύνορά τους με την ΠΓΔΜ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, καθώς είναι βέβαιο ότι αν ξεσπάσει καταιγίδα θα επηρεαστεί σημαντικά n Ελλάδα.

Η υπόθεση εργασίας πάνω στην οποία φέρεται να εργάζονται αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αφορά τη συγκέντρωση πληθυσμού στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, στην περίπτωση που δεν εκτονωθεί η πολιτική κρίση και ξεσπάσουν εχθροπραξίες.

Μολονότι πρόκειται για απευκταίο σενάριο, οι ελληνικές Αρχές έχουν ήδη ορίσει το σημείο που θα λειτουργήσει ως τόπος υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης των Σκοπιανών, οι οποίοι θα εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια για να αναζητήσουν καταφύγιο.

Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι εκμετάλλευσης της αστάθειας στην περιοχή από κυκλώματα διακίνησης που δρουν στα Βαλκάνια, που ενδεχομένως επιχειρήσουν να προωθήσουν μετανάστες που εγκλωβίστηκαν σε κέντρα κράτησης, μετά το κλείσιμο των συνόρων και της λεγομένης βαλκανικής διόδου.

Την προειδοποίηση ότι αν στα Σκόπια συνεχίσουν να εμποδίζουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και επαναληφθούν γεγονότα όπως αυτά της περασμένης Πέμπτης με τη βίαιη εισβολή των εθνικιστικών στη Βουλή, n EE δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει την υπόσχεσή της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, διατύπωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Την ίδια ώρα στα Σκόπια ο Νικόλα Γκρούεφσκι και οι βουλευτές του VMRO-PMNE συντηρούν την ένταση και δεν αποδέχονται την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής από την πλειοψηφία των βουλευτών, παρά την αναγνώριση στήριξη που υπήρξε από την EE, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Την Τρίτη από το πρωί οι βουλευτές του VMRO-DPMNE έσπευσαν να συγκεντρωθούν και να παραμείνουν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, μέσα στο κτίριο του Κοινοβουλίου, το οποίο συνεχίζει να κατέχει ο πρώην πρόεδρος και στέλεχος του κόμματος Τράικο Βελιάνοφσκι, αρνούμενος να το εγκαταλείψει.

Με τον τρόπο αυτό ήθελαν να δείξουν ότι δεν θα επιτρέψουν να εγκατασταθεί ο Τ. Τζαφέρι και να ασκήσει τα καθήκοντά του, καταλήγει το δημοσίευμα του “Έθνους”.

Σχετικά άρθρα