Προφανώς και πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας για τα χρέη των μεγάλων κομμάτων τονίζει σε συνέντευξή του στο Tribune ο Πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης.
Όμως δεν μένει εδώ προχωρά και ένα βήμα παρακάτω υπογραμμίζοντας ότι ο Γιώργος Προβόπουλος ως Κεντρικός Τραπεζίτης θα πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο στα 2 πολιτικά κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που χρωστούν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, όπως κάνει στις εταιρείες που χρωστούν και δεν πληρώνουν τα δάνειά τους.
“Μας κυβερνά το ταγκό της χρεοκοπίας που χορεύεται με τρεις” δηλώνει ο Πρόεδρος της Δράσης και εξηγεί: “Μας κυβερνούν δύο κόμματα που χρεοκόπησαν, που στηρίζονται από τράπεζες που συναλλάσσονται μαζί τους, αφού και οι ίδιες χρεοκόπησαν και έχουν το κράτος μεγαλομέτοχο, που επηρεάζουν καθοριστικά τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ (και πολλές υπερχρεωμένες μεγάλες επιχειρήσεις), που στηρίζουν τα χρεοκοπημένα κόμματα”
Το θέμα των χρηματοδότησης των κομμάτων θεωρεί ότι θα προκαλέσει σεισμό όταν ελεγχθεί από την Δικαιοσύνη και τονίζει ότι υπάρχει “τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας. Η χώρα λειτουργεί με συνεχείς παραβιάσεις βασικών δημοκρατικών κανόνων… Παραβιάζοντας διαρκώς το σύνταγμα και τη δημοκρατική τάξη.”.
Στο οικονομικό επίπεδο αποκαλύπτει τις αλχημείες της δημιουργικής λογιστικής που έκανε η κυβέρνηση με τις δαπάνες των συνταξιούχων και τις δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.
Τέλος καταγγέλλει “απόλυτη φίμωση” από τα συστημικά media που “έχουν προ πολλού ξεφύγει και λειτουργούν ως μέρος της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν ελέγχουν αλλά συγκαλύπτουν και βρίσκονται τα περισσότερα σε σχέση διαρκούς συναλλαγής με την εκάστοτε εξουσία. Φέρουν τεράστια ευθύνη για την καταστροφή που έχει επέλθει στη χώρα”.
Διαβάστε όλη την συνέντευξη του Θόδωρου Σκυλακάκη στο Tribune:
Η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ μας λένε ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Η Wsj και το Ifo λένε ότι υπάρχει πλεόνασμα «δημιουργικής λογιστικής» με την βούλα της Κομισιόν. Εσείς που καταλήγετε;
Έχω προσωπικά αποκαλύψει το πλεόνασμα δημιουργικής λογιστικής. Το πρωτογενές «πλεόνασμα» οφείλεται στην καθυστέρηση απόδοσης των συντάξεων, καθώς 370 χιλιάδες συνταξιοδοτικά δικαιώματα εκκρεμούν, η κυβέρνηση με την ανοχή της τρόικας τα καθυστερεί και τεχνικά η μη εκταμίευση των χρημάτων που δικαιούνται οι νέοι συνταξιούχοι φουσκώνει το «πλεόνασμα» τουλάχιστον κατά 1-1,5 δις. Αν προσθέσετε σ’ αυτό ότι μέρος του πλεονάσματος είναι και η περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων έχετε την πραγματική εικόνα της «δημιουργικής λογιστικής», από δύο μόνο πηγές παραπλάνησης.
Στο θέμα του Τάκη Μπαλτάκου και του δίαυλου επικοινωνίας που είχε με την Χρυσή Αυγή ασκήσατε πολύ σκληρή στην κριτική. Θεωρείται ότι δεν ήταν ατύχημα όλο αυτό αλλά ότι “το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι”. Τι εννοείτε ότι ήταν δηλαδή σχεδιασμένη στρατηγική συγκοινωνούντων δοχείων για εκλογικούς σκοπούς ή ότι ο Σαμαράς είναι ακροδεξιός ;
Ο κ. Σαμαράς είναι ότι είναι. Το γεγονός ότι ο κ. Μπαλτάκος ήταν το δεξί του χέρι εδώ και πολλά χρόνια δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο για αμφιβολία. Ο κ. Σαμαράς είχε μέσω Μπαλτάκου έναν έμπιστό του ως σύνδεσμο με τη Χρυσή Αυγή. Ποιες και πως εξελίχθηκαν (και εξελίσσονται), στο χρόνο οι πραγματικές τους σχέσεις αμφιβάλω αν θα το μάθουμε ποτέ. Το σίγουρο είναι ότι μετά την υπόθεση Μπαλτάκου η συμπεριφορά της κυβέρνησης σε σχέση με την Χρυσή Αυγή είναι επί της ουσίας διαφορετική.
Η Δράση και οι Γέφυρες θέτουν συχνά πυκνά το ζήτημα των δανείων των κομμάτων. Ουσιαστικά λέτε ότι αυτήν την στιγμή μας κυβερνούν 2 χρεοκοπημένα κόμματα που στηρίζονται από τις Τράπεζες και για να το πάμε παραπέρα ότι ουσιαστικά οι τράπεζες “κρατούν” τα δύο κόμματα αυτά. Εξηγήστε μας, γιατί το θεωρείτε τόσο κομβικό ζήτημα; Τελικά πόσα χρωστάνε τα 2 μεγάλα κόμματα;
Περίπου 300 εκ. Μας κυβερνούν δύο κόμματα που χρεοκόπησαν, που στηρίζονται από τράπεζες που συναλλάσσονται μαζί τους, αφού και οι ίδιες χρεοκόπησαν και έχουν το κράτος μεγαλομέτοχο, που επηρεάζουν καθοριστικά τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ (και πολλές υπερχρεωμένες μεγάλες επιχειρήσεις), που στηρίζουν τα χρεοκοπημένα κόμματα. Μας κυβερνά το ταγκό της χρεοκοπίας που χορεύεται με τρεις.
Ζητήσατε από την Τράπεζα της Ελλάδας με εξώδικο να σας γνωστοποιήσει αν έχουν γίνει οικονομικοί έλεγχοι στα κόμματα και η Τράπεζα αρνήθηκε να σας απαντήσει. Είναι νόμιμη η στάση της Κεντρικής Τράπεζας; Επειδή έχετε και γνώση της ευρωπαϊκης πρακτικής, τι θα γινόταν στο εξωτερικό αν η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ή της Ολλανδίας αρνιόταν;
Πρόκειται για θηριώδες σκάνδαλο γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος είχε σε δικό της πόρισμα αναγνωρίσει ήδη από το 2012 ότι τα δύο κόμματα δεν επρόκειτο να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Οι παρανομίες που έχουν γίνει όταν θα ελεγχθούν από τη δικαιοσύνη θα προκαλέσουν πολιτικό και οικονομικό σεισμό, αν δεν υπάρξει γενικευμένη νέα αμνηστία (αμφιβόλου συνταγματικότητας). Δεν συζητώ για το τι θα συνέβαινε σε μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα αν αποκαλύπτονταν αυτά που αποκαλύψαμε.
Σας λέτε στην ανακοίνωσή σας ότι τα κόμματα έχουν κάνει στάση πληρωμών ή για να το πούμε με την τρέχουσα ορολογία, έχουν προσχωρήσει στο κίνημα «Δεν πληρώνω». Όλα τα κόμματα δεν πληρώνουν ή μιλάτε μόνο για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;
Εξ όσων γνωρίζω τα δύο αυτά κόμματα σίγουρα δεν πληρώνουν (ή πληρώνουν με νέα ακόμα μεγαλύτερα δάνεια, που είναι ακόμα χειρότερο). Για τα άλλα κόμματα δεν γνωρίζω, αλλά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναδεικνύει αυτό το μείζον θέμα με βάζει σε σκέψεις.
Τι θα έπρεπε να κάνουν οι Τράπεζες με βάση το νόμο και δεν το κάνουν;
Πρώτον να μην δώσουν ούτε ένα καινούριο ευρώ. Δεύτερον να προχωρούν σε όλα τα μέτρα που θα ίσχυαν για όποιον άλλο δανειστή, περιλαμβανομένης και της κατάσχεσης της εκλογικής χρηματοδότησης των δύο κομμάτων.
Λέτε τους ότι τα κόμματα που χρωστάνε και δεν πληρώνουν τους δόσεις τους πήραν επιπλέον δάνεια και το 2012 και το 2013. Τι δάνεια ήταν; Γνωρίζετε το ύψος τους;
Από τον ισολογισμό της ΝΔ προκύπτει ότι ήταν 30 εκ. και από αυτόν του ΠΑΣΟΚ γύρω στα 14 το 2012. Δεν βρήκα τον ισολογισμό του ΠΑΣΟΚ το 2013.
Πιστεύετε καταρχήν ότι δικαιολογείται ακόμη και παρέμβαση της Δικαιοσύνης στο θέμα αυτό; Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας κατά την άποψή σας;
Προφανώς. Γι’ αυτό και έχουμε κοινοποιήσει την υπόθεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Ο κύριος Προβόπουλος προέτρεψε μέσω τις συνέντευξής του τις Financial Times τις τράπεζες να κλείσουν τις αδύναμες (οικονομικά) επιχειρήσεις. Θα έπρεπε να προτρέψει τις Τράπεζες να κλείσει (οικονομικά) και τα αδύναμα (καταχρεωμένα) κόμματα;
Ο κ. Προβόπουλος έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει το νόμο.
Τελικά υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα στην χώρα τα τελευταία χρόνια; Που το εντοπίζετε της και σε ποια κομμάτια της ζωής του τόπου;
Τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας. Η χώρα λειτουργεί με συνεχείς παραβιάσεις βασικών δημοκρατικών κανόνων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της λαμβάνει με το έτσι θέλω και παράνομα χρήματα από το φορολογούμενο για το κόμμα του και δηλώνει ότι η εφαρμογή του νόμου είναι θέμα πολιτικής βούλησης (ή δήλωσή του όταν έγινε η υπόθεση της ΧΑ ότι είχαμε το νομικό οπλοστάσιο τώρα υπάρχει και η πολιτική βούληση, που σήμαινε ότι τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του ο νόμος δεν εφαρμοζόταν λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης του ιδίου). Συμπεριφορές αφρικανικής χώρας.
Ποια ήταν η πιο αντιδημοκρατική πράξη για εσάς;
Οι γνωστές πλέον σε όλους, από την υπόθεση Μπαλτάκου, συνεχείς παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και ο τρόπος που νομοθετεί η κυβέρνηση, με κατεπείγοντα, σκανδαλώδεις τροπολογίες και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Παραβιάζοντας διαρκώς το σύνταγμα και τη δημοκρατική τάξη.
Καταγγείλατε στο ΕΣΡ φίμωση των Γεφυρών, υπάρχει πρόβλημα και άλλα κόμματα εξίσου, από τα συστημικά ΜΜΕ. Τελικά ποιος είναι ο ρόλος που παίζουν τα συστημικά μέσα στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια;
Είπαμε το αυτονόητο. Δεν μπορεί να έχουμε μερίδιο 1,6% στις εκλογές και 0,1% στον τηλεοπτικό χρόνο. Είναι σαν να έχουμε μηδέν. Απόλυτη φίμωση δηλαδή. Τα συστημικά ΜΜΕ έχουν προ πολλού ξεφύγει και λειτουργούν ως μέρος της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν ελέγχουν αλλά συγκαλύπτουν και βρίσκονται τα περισσότερα σε σχέση διαρκούς συναλλαγής με την εκάστοτε εξουσία. Φέρουν τεράστια ευθύνη για την καταστροφή που έχει επέλθει στη χώρα. Η δύναμή τους όμως βρίσκεται στην επιλογή τους από πολίτες που αντί να απεξαρτηθούν και να λειτουργήσουν πολιτικά, τα παρακολουθούν και αφήνουν έτσι τον εαυτό τους να παρασύρεται από αυτά.