Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Chevron θα ερευνήσει για φυσικό αέριο δυτικά της Κρήτης

Η Chevron θα ερευνήσει για φυσικό αέριο δυτικά της Κρήτης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Chevron Εταιρεία Ενέργειας, ExxonMobil, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε (ΕΔΕΥΕΠ), Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Θόδωρος Σκυλακάκης, Ιόνιο Πέλαγος, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Παύλος Μαρινάκης, Υδρογονάνθρακες, Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Φυσικό Αέριο,

Η αμερικανική εταιρεία Chevron, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στον τομέα των υδρογονανθράκων παγκοσμίως, εξέφρασε ενδιαφέρον για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, σε περιοχή που συνορεύει με τα θαλάσσια οικόπεδα του διαγωνισμού του 2014.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδέχεται το ενδιαφέρον της Chevron και θα εκδώσει εντός της εβδομάδας σχετική απόφαση που θα καθορίζει την ακριβή έκταση και θα προκηρύσσει άμεσα διεθνή διαγωνισμό.

Παράλληλα, θα αξιολογηθεί η χωρική επέκταση των ερευνών.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) καταθέτει τη Δευτέρα 20/01 τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το φυσικό αέριο που αναζητείται θεωρείται κρίσιμο καύσιμο-γέφυρα για την Ευρώπη έως το 2050, και για τον υπόλοιπο πλανήτη ακόμη και μετά το 2050.

Επομένως, η αξιοποίηση πιθανών εγχώριων κοιτασμάτων είναι ζωτικής σημασίας για μια οικονομικά βιώσιμη πράσινη μετάβαση, τόσο ενεργειακά, όσο και οικονομικά και κοινωνικά.

Το ενδιαφέρον της Chevron, σε συνδυασμό με την ήδη ενεργή παρουσία της ExxonMobil στην Ελλάδα, σηματοδοτεί την ταυτόχρονη δραστηριοποίηση δύο ενεργειακών κολοσσών στη χώρα, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και επιβεβαιώνοντας την ελκυστικότητά της ως επενδυτικού προορισμού.

Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναγνώριση της στρατηγικής της κυβέρνησης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΕΔΕΥΕΠ για την αξιοποίηση των πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου, με στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της χώρας, καθώς και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

Σημαντικό είναι ότι η όλη διαδικασία λαμβάνει υπόψη το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, επιδιώκοντας όχι μόνο ενεργειακό, αλλά και σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος.

Στο πλαίσιο αυτό:

Απελευθερώνονται ήδη αδειοδοτημένες θαλάσσιες περιοχές έρευνας υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου, διευρύνοντάς το και δημιουργώντας μια συνεχή προστατευόμενη περιοχή.

Η σχετική μελέτη, που βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της, αφορά τη θαλάσσια περιοχή από τα Αντικύθηρα έως τις ακτές της Πελοποννήσου, τις Στροφάδες, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Λευκάδα.

Έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με την εταιρεία που είχε την αρχική μίσθωση για την απελευθέρωση αυτών των τμημάτων.

Σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, η παραχώρηση «Κατάκολο», που αφορά ένα μικρό κοίτασμα πετρελαίου κοντά στις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, πρόκειται επίσης να απελευθερωθεί και να ενταχθεί στο νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον μιας εταιρείας παγκοσμίου κύρους όπως η Chevron υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και αναδεικνύει τις δυνατότητες της Ελλάδας να εξελιχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και να διασφαλίσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνη Στεφάτο, τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρο Βαρελίδη, και τις ομάδες τους για τη συνεισφορά τους.

Π. Μαρινάκης: Η παρουσία Chevron και ExxonMobil στην Ελλάδα ενισχύει το ρόλο της χώρας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, πραγματοποίησε ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες και τους ανταποκριτές Τύπου του εξωτερικού.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μαρινάκης έκανε αναφορά στην πρόθεση της Chevron να πραγματοποιήσει επενδύσεις.

«Ένας ακόμα επιχειρηματικός κολοσσός δείχνει την εμπιστοσύνη του στην προοπτική της χώρας μας εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την έρευνα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως τα δυτικά της Κρήτης, που συνορεύει με τα θαλάσσια οικόπεδα αντίστοιχου διαγωνισμού του 2014.

»Πρόκειται για την αμερικανική εταιρεία Chevron, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων.

»Το ενδιαφέρον της Chevron, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα μας η ExxonMobil, σηματοδοτεί την ταυτόχρονη παρουσία δύο ενεργειακών κολοσσών και ενισχύει την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

»Επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη αναγνώριση της στρατηγικής της Ελληνικής Κυβέρνησης.

»Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδέχεται την εκδήλωση ενδιαφέροντος της εταιρείας και θα προχωρήσει μέσα στην εβδομάδα στην έκδοση της σχετικής απόφασης, η οποία θα προβλέπει την ακριβή έκταση και την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αξιολογηθεί και η χωρική επέκταση των ερευνών.

»Παράλληλα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων καταθέτει σήμερα τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

»Η επένδυση αυτή αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη που εντάσσεται στην εθνική στρατηγική για την ενεργειακή ανεξαρτησία και μείωση του ενεργειακού κόστους, με παράλληλες πρωτοβουλίες για την αυξημένη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η ανωτέρω εξέλιξη γίνεται με παράλληλη φροντίδα από πλευράς περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ώστε να παράγεται όχι μόνο ενεργειακό αλλά και μείζον περιβαλλοντικό όφελος για τη χώρα.

»Αναμένουμε σημαντικές θετικές συνέπειες για την επιτυχία της προσπάθειας εντοπισμού οικονομικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς στις υπάρχουσες περιοχές έρευνας προστίθενται επιπλέον περίπου 11 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα για εξερεύνηση (αύξηση κατά 25% των ενεργών περιοχών προς εξερεύνηση), γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να εντοπιστούν ακόμα περισσότεροι στόχοι ενδιαφέροντος.

»Επιπλέον, προστίθεται ένας ακόμα επενδυτής σε ρόλο διαχειριστή, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να εκτελεστούν περισσότερες εξερευνητικές γεωτρήσεις, που απαιτούνται για την επιτυχία των ερευνών.

»Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την ωρίμανση της αγοράς στο τομέα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων της Ελλάδος, καθώς αυξάνεται ποιοτικά το επίπεδο των ερευνών, ενισχύονται οι εμπορικές προοπτικές και επιλογές των επενδυτών στη χώρα μας και ενδυναμώνεται η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας αγοράς».

Σχετικά άρθρα