Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ηνιόχος 2017: Κοινή άσκηση Ελλάδας, ΗΠΑ, Ιταλίας, Ισραήλ και Εμιράτων σε Λήμνο και Καστελόριζο

Ηνιόχος 2017: Κοινή άσκηση Ελλάδας, ΗΠΑ, Ιταλίας, Ισραήλ και Εμιράτων σε Λήμνο και Καστελόριζο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για FIR Αθηνών, Αιγαίο Πέλαγος, Αμερικανική Πρεσβεία, Άσκηση Ηνίοχος, Βίντεο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Ιταλία, Καστελλόριζο, Λήμνος, Πάνος Καμμένος, Στρατιωτική Άσκηση, Τζέφρι Πάιατ, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Στο Αιγαίο μετατοπίζεται από την Παρασκευή η σημαντική στρατιωτική άσκηση «Ηνίοχος 2017», στην οποία συμμετέχουν αεροπορικές δυνάμεις, εκτός των ελληνικών, από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, η άσκηση την Παρασκευή θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Λήμνου, ενώ στις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί και στην περιοχή του Καστελλόριζου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι σε πτήση με μαχητικό στο Αιγαίο θα πάρει μέρος και υψηλόβαθμος παράγων των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο οποίος μάλιστα την Τετάρτη βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας για να παρακολουθήσει τις ασκήσεις.

Το στίγμα του αυξημένου αμερικανικού εν διαφέροντος για την άσκηση έδωσε, εκτός από τον ερχομό στην Ελλάδα δώδεκα μαχητικών αεροσκαφών από βάση των Ηνωμένων Πολιτειών, η παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάγιατ την Τετάρτη στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.

Ο ίδιος, αφού αναφέρθηκε στις στενές συμμαχικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω σύσφιγξης των στρατιωτικών δεσμών των δύο χωρών, κάτι στο οποίο, όπως είπε, συμβάλλουν και οι κοινές ασκήσεις.

Ο κ. Πάγιατ, επίσης, χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμ Μάτις, ως «πάρα πολύ επιτυχημένη».

Ο Πάνος Καμμένος με τον Αμερικανό Πρέσβη την Τετάρτη στην Ανδραβίδα.

Στην πολυεθνική αεροπορική διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2017» που πραγματοποιείται σε όλο το FIR Αθηνών από τις 27 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου 2017 αισθητή είναι και η παρουσία της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και ένα υπερσύγχρονο αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια επανειλημμένως οι Ισραηλινοί μετέχουν σε κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Ελληνικά και ισραηλινά μαχητικά πετούν σε κοινό σχηματισμό. Το μήνυμα ξεκάθαρο.

Την Τετάρτη η άσκηση αναπτύχθηκε στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Στη φετινή «Ηνίοχος 2017», πάντως, εκτός των αεροπορικών δυνάμεων που μετείχαν τα προηγούμενα χρόνια, παίρνουν μέρος ναυτικές δυνάμεις, καθώς και μονάδες του Στρατού Ξηράς.

Επίσης, παρόντες είναι και παρατηρητές από το Γενικό Επιτελείο της κυπριακής Εθνικής Φρουράς.

Αναφερόμενος στην «Ηνίοχος 2017», ο κ. Καμμένος σημείωσε πως «είναι άσκηση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από στρατιωτικής πλευράς γιατί έχουμε κοινή δράση των χωρών που δεν συμμετέχουν σε μία κοινή Συμμαχία, όπως στο NATO ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παράλληλα είναι χώρες οι οποίες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο».

Ανέφερε ακόμη πως με την άσκηση αυτή «δίδεται ένα πολύ σημαντικό γεωπολιτικό μήνυμα. Δημιουργείται, πλέον, με επίκεντρο την Ελλάδα, μία μεγάλη συμμαχία ενός άξονα σταθερότητος που επεκτείνεται νότια από την Ελλάδα προς την Κύπρο, που φέτος συμμετείχε μέσω του Διοικητή της Αεροπορικής Διοίκησης της Εθνικής Φρουράς, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και παράλληλα στα δυτικά προς την Ιταλία».

Δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στους δημοσιογράφους:

Σχετικά άρθρα