Η νομοθεσία για την απεργία είναι εθνική αρμοδιότητα, όχι του ΔΝΤ, όχι της ΕΕ και «δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την ελληνική νομοθεσία, όταν πρόκειται για τις απεργίες» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνεδρίαση των κοινωνικών εταίρων και ευρωπαϊκών συνδικάτων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εκφράζοντας με περισσότερη σαφήνεια τις θέσεις του σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο μετά και την επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Γιούνκερ, επίσης επανέλαβε ότι «το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει για όλους», ότι υπ’ αυτή την έννοια ο ίδιος συνηγορεί υπέρ μιας πολιτικής μη παράλογης, και πως «η Ελλάδα μας χρειάζεται, αλλά κι εμείς χρειαζόμαστε την Ελλάδα επίσης».
Ο κ. Γιούνκερ κατά την ομιλία του ανέφερε ότι η Επιτροπή του έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συλλογισμού επί του πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων. «Πάντα ήμουν υπέρ αυτού, θέλω να το επιτύχω κατά τη διάρκεια της θητείας μου», τόνισε, για να προσθέτει πως αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς και τους δύο εταίρους, τα σωματεία και τους εργοδότες.
«Έχουμε μερικές φορές προβλήματα στις σχέσεις μας με κράτη-μέλη. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα μας είναι με τους Έλληνες συναδέλφους και φίλους», είπε, για να επισημάνει σε αυτό το σημείο ότι η νομοθεσία για την απεργία είναι εθνική αρμοδιότητα, όχι του ΔΝΤ, όχι της ΕΕ και πως «δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την ελληνική νομοθεσία, όταν πρόκειται για τις απεργίες».
Τα εργασιακά (ο συνδικαλιστικός και οι ομαδικές απολύσεις) παραμένουν ένα από τα δυο θέματα αγκάθια των διαπραγματεύσεων οι οποίες θα συνεχιστούν με τηλεδιασκέψεις.
Και οι δύο πλευρές αναφέρουν ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος, αλλά απομένουν ανοικτά ζητήματα.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ