Την (Καθαρή) Δευτέρα συνεδρίασε η Επιτροπή της αλβανικής Βουλής για Θέματα Εθνικής Ασφάλειας, όπου η Υπουργός Άμυνας Μίμι Κοντέλι, ενημέρωσε για τη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του Κόμματος του Μέτα, Σπαρτάκ Μπράχο, τάχθηκε στην ομιλία του, υπέρ των δηλώσεων που ο πρωθυπουργός Ράμα έκανε σε συνέντευξη που έδωσε σε βρετανική εφημερίδα, σύμφωνα με τις οποίες, έχει αυξηθεί τελευταία η ρώσικη επιρροή στα Βαλκάνια, γι΄ αυτό ΗΠΑ και Ε.Ε., θα πρέπει να αφιερώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη Δυτική Βαλκανική.
Ο Μπράχο, απευθυνόμενος στην Κοντέλι, αναφέρθηκε και στην συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, πριν από μερικούς μήνες, σε στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, φορώντας στρατιωτική στολή, (σ.σ. συμμετοχή η οποία από μερίδα του Τύπου και ορισμένους Αλβανούς πολιτικούς, θεωρήθηκε ως απειλητική για την Αλβανία).
«Παρατηρήθηκαν ορισμένες βιαστικές πράξεις, ένα είδος νευρικότητας στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας. Εσείς του απαντήσατε. Οι Έλληνες μάλιστα έφεραν και δυνάμεις κοντά στα σύνορα. Για μένα, όλα αυτά είναι πιο πολύ παιχνίδια παρά σοβαρές στρατιωτικές πράξεις. Πως είναι η κατάσταση τώρα;» – ρώτησε, ο Μπράχο την υπουργό Κοντέλι.
«Αυτά ονομάζονται στρατιωτικά παιχνίδια. Το γεγονός ότι εμείς ως χώρα, ζητούμε να ενταχθούμε το συντομότερο δυνατόν στην Ε.Ε, ζητούμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους γείτονες και αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά με την εξωτερική μας πολιτική, με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας ή με δηλώσεις των ανώτερων πολιτικών μας εκπροσώπων, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επαγρυπνούμε για κάθε ενέργεια των γειτόνων μας.
»Πολλές φορές οι γείτονές μας, κάνουν δηλώσεις και για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.
»Συνεπώς, θα πρέπει να κάνουμε το διαχωρισμό, ποιες δηλώσεις είναι για εσωτερική κατανάλωση και ποιες θίγουν, έστω και ελάχιστα, την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια της Αλβανίας και των Αλβανών.
»Πιστεύω ότι τη στιγμή που γίνονται δηλώσεις ή δημόσιες εμφανίσεις με στολή, τη στιγμή που η ενδυμασία θα πρέπει να είναι διαφορετική, την ίδια στιγμή η Αλβανία ανεμπόδιστα μετέχει σε μια αποστολή για την φύλαξη των ακτών των Τούρκων και Ελλήνων συμμάχων μας στο Αιγαίο», δήλωσε στην απάντησή της η Κοντέλι και γελά ο κάθε πικραμένος.
Οι αλβανικές ένοπλες δυνάμεις είναι στο σύνολό τους 8.500 άνδρες και γυναίκες. Όλοι μαζί δεν συμπληρώνουν ούτε… μεραρχία, αλλά δεν τρέχει τίποτα. Ο καθένας μπορεί να φαντάζεται ό,τι νομίζει, όπως ότι φυλάνε και τις ακτές της Ελλάδας. Πάνο βάλε τη στολή και πήγαινε για… επιθεώρηση.