Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανδρουλάκης: Οι αποφάσεις της Κομισιόν για τα νησιά του Αν. Αιγαίου οδηγούν σε κοινωνική έκρηξη

Ανδρουλάκης: Οι αποφάσεις της Κομισιόν για τα νησιά του Αν. Αιγαίου οδηγούν σε κοινωνική έκρηξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Ελληνικά Νησιά, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Νησιά Αιγαίου, Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ,

Την εκτίμηση ότι η Κομισιόν οδηγεί σε τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου σε κοινωνική έκρηξη και δίνει ένα ακόμα “χαστούκι” στις τοπικές οικονομίες τους, σταματώντας το πιλοτικό πρόγραμμα για δεκαπενθήμερες βίζες για πολίτες τρίτων χωρών που φτάνουν από την Τουρκία, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης στο ραδιοφωνικό σταθμό “Πρακτορείο 104,9FM”.

Ταυτόχρονα εκδήλωσε την ανησυχία του για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, λέγοντας ότι φοβάται το ενδεχόμενο αυτή ή οποιαδήποτε κυβέρνηση να παρακαλάει για ένα τέταρτο Μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από τη διακοπή του πιλοτικού προγράμματος σχετικά με τις βίζες στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των Επιμελητηρίων, μόνο στη Χίο και στη Μυτιλήνη οι τουρίστες είναι 12.000 λιγότεροι.

Ως προς το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης είπε χαρακτηριστικά:

«Εδώ που έχουμε φτάσει, ξαναφουντώνει η αβεβαιότητα σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και μια συζήτηση στην οποία επανέρχεται με το Grexit, με διάφορα άσχημα σενάρια, τα οποία βέβαια πρέπει να τα αφήσουμε στο περιθώριο των συζητήσεων κάνοντας γρήγορες κινήσεις, όχι μόνο από τη δική μας την πλευρά αλλά και από την πλευρά των δανειστών που βλέπουμε ότι έχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους».

«Η κυβέρνηση αυτή έφερε το Μνημόνιο του 2015. Όλα αυτά που ζούμε είναι παρεπόμενα του χρόνου που χάθηκε το 2015 και οδηγηθήκαμε με χειρότερους όρους στο τρίτο Μνημόνιο.

»Τα τρία βήματα που έπρεπε να γίνουν μετά και που δεν έχουν γίνει με τον χρονικό ορίζοντα της τότε συμφωνίας, ήταν η Ελλάδα να βγει στις αγορές πειραματικά το 2016, να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση.

»Και μέσα από αυτά τα βήματα η Ελλάδα να έχει καλύτερους όρους και να κάνει έξοδο στις αγορές το 2018 και έτσι να μην έχει ανάγκη το τέταρτο Μνημόνιο».

«Από αυτά τα τρία βήματα δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα να οδηγείται η χώρα στο 2018 χωρίς να έχει ένα θετικό σενάριο.

»Ποιος είναι ο σχεδιασμός μετά το πέρας του προγράμματος; Αν το πρόγραμμα μείνει ζωντανό και δεν κλείσει τον κύκλο του νωρίτερα και αν δεν γίνουν αυτά τα βήματα εγώ φοβάμαι ότι θα παρακαλάει η κυβέρνηση αυτή, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, για ένα τέταρτο Μνημόνιο που θα είναι με ακόμα χειρότερους όρους»

«Στην Ευρώπη έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί και αλλάζουν ακόμη, καθώς έχουμε πολλές εκλογές. Στη Γαλλία ανεβαίνει η ακροδεξιά, στην Ολλανδία το ίδιο. Δεν θα υπάρχει η ίδια ποιότητα πολιτικής αλληλεγγύης που υπήρχε το καλοκαίρι του 2015».

Μίλησε, επίσης, για παραλογισμό από την πλευρά των δανειστών σημειώνοντας πως:

«Ο παραλογισμός φαίνεται από το πόσο διαφορετικές είναι οι προσεγγίσεις μεταξύ του ΔΝΤ για το χρέος και του ESM».

Τέλος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα και αναφερόμενος στις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς υπογράμμισε ότι:

“Πριν τις επόμενες εκλογές θα πρέπει να υπάρξει μια τρίτη επιλογή μεταξύ της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη και αυτού που εκφράζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

»Αυτή η επιλογή πρέπει να είναι η δημοκρατική παράταξη. Όμως για να φτάσουμε εκεί, πρέπει να υπάρχει ευρύτερη συνεννόηση όλων των κομμάτων, όλων των δυνάμεων, όλων των Κινήσεων, ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο και μία κοινή κάθοδος στις εκλογές. Αυτός πρέπει να είναι ο τελικός μας στόχος.

»Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω, ας δούμε τα πράγματα δυναμικά, ότι η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και το ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αλλάξει τη Ν.Δ. η οποία παραμένει το κόμμα του κ. Καραμανλή που βύθισε στη χρεοκοπία τη χώρα.

»Να πρωταγωνιστήσουμε ξανά στην πολιτική ζωή του τόπου ως κεντροαριστερά. Δεν σηκώνει πια αυτός ο χώρος διχόνοιες, γκρίνιες, μικροφιλοδοξίες”.

Σχετικά άρθρα