Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο κρυφός άσος στο μανίκι του Τσίπρα για αξιολόγηση και Τουρκία

Ο κρυφός άσος στο μανίκι του Τσίπρα για αξιολόγηση και Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Μνημόνιο, Τουρκία,

“Φωτιά” έχουν πάρει οι διαβουλεύσεις του ελληνικού κυβερνητικού επιτελείου για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μετά το δύσκολο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να επαναβεβαιώσει εμφατικά την σαφή στήριξη του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ αλλά και όσων στην Ευρώπη “λειτουργούν διασπαστικά”.

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να πάρουν πρωτοβουλίες για να υπερκεραστούν τα εμπόδια που θέτουν ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να εμπεδωθεί η σταθερότητα τόσο της οικονομίας αλλά όσο και του νοτιοανατολικού συνόρου της Ευρώπης.

Η επαναβεβαίωση της στήριξης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στις ελληνικές θέσεις ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία μετά και το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα υψηλής σημασίας, δεδομένου ότι προέρχεται από όλο το φάσμα των πολιτικών ομάδων της ΕΕ, αφού τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Μαριάνο Ραχόι προέρχονται από το ΕΛΚ, ενώ οι υπόλοιποι από την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη Διακήρυξη της Λισαβόνας, οι χώρες που συμμετείχαν ζητούν το έγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου και με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες.

Όπερ μεταφράζεται σε κλείσιμο της αξιολόγησης με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και χωρίς τη νομοθέτηση μέτρων υπό αίρεση, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Αλέξης Τσίπρας είχε στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον πρόεδρo της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επανέλαβε σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα, την πάγια θέση του Παρισιού ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων.

Η τουρκική προκλητικότητα την ίδια ώρα, όπως αποτυπώθηκε με το θεατράκι που έστησαν στα Ίμια, αλλά και με τις απειλές για το προσφυγικό και την κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τη δυσχερή θέση στην οποία, στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Για αυτό το λόγο και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνομιλήσουν πριν από το ταξίδι της στην Τουρκία, στις 2 Φεβρουαρίου, αλλά το τηλεφώνημα ακόμη δεν έχει προγραμματιστεί.

Η συνομιλία θα πραγματοποιηθεί με φόντο την κλιμάκωση της έντασης και τους υψηλούς τόνους εκ μέρους της Άγκυρας, έπειτα από την απόφαση για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, αλλά και το επικοινωνιακό σόου που έστησε την Κυριακή η τουρκική στρατιωτική ηγεσία με την πυραυλάκατο που έπλευσε στην περιοχή των Ιμίων.

Ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι αυτό τους φέρνει σε πλεονεκτική θέση. Ωστόσο, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται τα όσα έχουν διαμηνύσει ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες στις επαφές τους με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πως σε μία κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη, μεσούσης της προσφυγικής κρίσης, της κρίσης ασφαλείας, των προεκλογικών δυσκολιών για Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, αλλά και του οικονομικού πολέμου που κηρύσσει ο Ντόναλντ Τραμπ στη γηραιά ήπειρο, κανείς δεν θέλει μία νέα αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Αυτό εξάλλου υπογράμμισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής, τονίζοντας πως “θα βρεθεί πολιτική συμφωνία διότι έχει καταστεί σαφές πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων εταίρων μας δεν θέλουν μία τεχνητή αναζωπύρωση της κρίσης”.

Σχετικά άρθρα