Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ολόκληρο το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος για το Κυπριακό

Ολόκληρο το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος για το Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξάντερ Ντάουνερ, Βικτόρια Νούλαντ, Κύπρος, Νικόλας Παπαδόπουλος, Νίκος Αναστασιάδης, Ντερβίς Έρογλου, Τουρκία,

Συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου-Ντάουνερ για την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας επί του κοινού ανακοινωθέντος που θα αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό αναμένεται να πραγματοποιηθεί πιθανότατα εντός του Σαββατοκύριακου, αφού θα έχει επιστρέψει ο Κύπριος πρόεδρος από την Αθήνα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου.

Από την τουρκοκυπριακή πλευρά ωστόσο, επίσημες πηγές αναφέρουν πως δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κύπρου, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναμένεται να ανακοινώσει επίσης ότι έχει πλέον ολοκληρωθεί η αποστολή του ως ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και αποχωρεί.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι απέδωσαν καρπούς οι πιέσεις της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ προς τον Ντερβίς Έρογλου ώστε να γίνουν αποδεκτά τα «τρία singles» (μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνής προσωπικότητα) και να «κλείσει» το κοινό ανακοινωθέν.

Ωστόσο η εφημερίδα Φιλελεύθερος αναφέρει ότι οι Αμερικανοί σπεύδουν να αναδείξουν την εξέλιξη αυτή, ώστε άμεσα και «πανηγυρικά» να γίνει η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου.

Επικαλείται δήλωση διπλωμάτη, ο οποίος ανέφερε πως άλλες συζητήσεις δεν μπορούν να διεξαχθούν επί του περιεχομένου από τη στιγμή που έχει «κλείσει η συμφωνία» την ίδια ώρα που στην τουρκική πλευρά τηρούν σιγή ιχθύος.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό προκαλούν εσωτερικές αναταράξεις και φαίνεται πως θα ξεσπάσει κυβερνητική κρίση. Στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ο τελευταίος είπε πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν η συμφωνία οριστικοποιηθεί και προχωρήσει στη βάση αυτή η διαδικασία.

Ακολουθεί Ολόκληρο το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, που θα διαβαστεί σε περίπτωση συνάντησης Αναστασιάδη-Έρογλου, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Φιλελεύθερος:

«Οι δυο ηγέτες είχαν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα:

1. Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η επίλυση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πρωτίστως θα επωφελούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, καθώς και τις ξεχωριστές ταυτότητες και την ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που προσβλέπει σε αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε επίλυση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

3. Η επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, σαν μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μια κυριαρχία, η οποία θα καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό το χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Θα υπάρχει μια ενιαία Κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ενωμένη Κυπριακή ιθαγένεια.

Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα προσδιορίζονται από το σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών, και οι νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών δεν θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαμάχη σε σχέση με τα παραπάνω θα δικάζεται από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη.

4. Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από την επίλυση μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώντα ίσα κράτη. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε. θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί.

Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται.

5. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.

6. Οι διορισμένοι εκπρόσωποι έχουν πλήρη εξουσία να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία, όταν χρειάζεται. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.

7. Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών ή οποιαδήποτε αρνητικά δημόσια σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Επίσης δεσμεύονται στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα δόμησης εμπιστοσύνης που θα παρέχουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο.

8. Οι ηγέτες ανακοινώνουν επίσης… (Ότι επιπρόσθετο μπορεί να προκύψει)».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» γράφει ότι μόνο μία λέξη παραμένει εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν, χωρίς να αποκαλύπτει ποια είναι.

Εν τω μεταξύ, κάθετη φαίνεται να είναι η διαφωνία του ΔΗΚΟ, που συμμετέχει στην κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη στο συγκεκριμένο προσχέδιο.

Η διαφορά του ΔΗΚΟ εντοπίζεται κυρίως στο σημείο της κυριαρχίας, η οποία βάσει του τελευταίου προσχεδίου, θα προέρχεται από δύο «εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», καθώς και στην αναφορά ότι «το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώντα ίσα κράτη».

Ακόμη το ΔΗΚΟ φαίνεται πως θα ήθελε στο κοινό ανακοινωθέν, πρόνοιες που αφορούν την ασφάλεια αλλά και αναφορές που θα αποκλείουν την διατήρηση των εγγυήσεων όπως αυτές προβλέπονται στη Συνθήκη του 1960.

Σχετικά άρθρα