«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το σκάνδαλο Novartis είναι αντίστοιχο με αυτό της Siemens», δήλωσε ο ΓΓ Διαφθοράς Κώστας Χρήστου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Κόκκινο” το μεσημέρι της Τετάρτης.
“Η διοίκηση εργάζεται στην κατεύθυνση που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, συντονίζοντας τα ελεγκτικά όργανα και συγκεντρώνοντας την πληροφορία για να ενισχύσει το έργο της Δικαιοσύνης”, υπογράμμισε και επεσήμανε:
“Η έρευνα έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και αναμένουμε σύντομα απτά αποτελέσματα. Στο πλευρό της Δικαιοσύνης και στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, 1.000 δικογραφίες περίπου έχουν ήδη ανοίξει από τη λίστα Μπόργιανς”.
Ο Κ. Χρήστου, που ανέλαβε την ΓΓ κατά της διαφθοράς, ήταν παρών την Τρίτη στην σύσκεψη για τη Διαφθορά στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα και με τους υπουργό Δικαιοσύνης Στ.Κοντονή, αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ.Παπαγγελόπουλο, Υγείας Ανδρ. Ξανθό, αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τον γ.γ. της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου.
Όπως τόνισε, η υγεία αποτελεί έναν τομέα «υψηλού κινδύνου» σε θέματα διαφθοράς, με επίκεντρο το φάρμακο, είτε μέσω της υπερτιμολόγησής του, είτε μέσω της υπερβολικής και ανεξέλεγκτης συνταγογράφησής του. Ειδικότερα για το σκάνδαλο της Novartis, ο κ. Χρήστου ανέφερε ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι είναι αντίστοιχο με αυτό της Siemens».
Οι εξελίξεις τρέχουν, έχει ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα από τον εισαγγελέα Διαφθοράς και έχει κατασχεθεί πολύ υλικό για επεξεργασία, είπε ο κ. Χρήστου. Η δουλειά της Διοίκησης είναι πώς θα ενισχύσει το έργο των αρμόδιων δικαστικών αρχών, μέσα από τη συγκέντρωση της πληροφορίας και το συντονισμό των ελεγκτικών σωμάτων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρόσθεσε.
Ως προς τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για το θέμα, ο κ. Χρήστου είπε ότι έχει ήδη υποβληθεί αίτημα από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για τη δικαστική συνδρομή των ΗΠΑ ενώ η πολιτεία με τις δικές της δυνάμεις θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει αυτή τη συνεργασία, για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
«Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αναπτύξει μια δυναμική, εμφανίζονται στοιχεία, προχωρά η διαδικασία των καταθέσεων. Δε γνωρίζουμε σε αυτό το στάδιο το περιεχόμενο του υλικού που συλλέγει η εισαγγελέας, όμως έχει ανοίξει πολύ δυναμικά η έρευνα, άνθρωποι προσφέρουν στοιχεία και συνεργασία. Πιστεύουμε βάσιμα ότι πολύ σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα», κατέληξε για το θέμα ο Κ. Χρήστου.
Εθνικό στρατηγικό σχέδιο κατά της διαφθοράς
Για τη συνολικότερη στρατηγική της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς, ο Κ. Χρήστου υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο κατά της διαφθοράς, με πολλούς άξονες, προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
«Η γενική κατεύθυνση που έχει δώσει ο πρωθυπουργός είναι ότι δεν κάνουμε κάτι αποσπασματικά, αλλά καταστρώνουμε μια συνολική στρατηγική, με όποιες δυνάμεις έχουμε μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών, για να γίνονται συντονισμένες κινήσεις με στόχο την ενίσχυση της δουλειάς των εισαγγελέων. Το αποτέλεσμα έχει να κάνει με την προώθηση του υλικού που αντλεί μέσω των ελέγχων η Διοίκηση», είπε ο κ. Χρήστου
Ως παράδειγμα των αποτελεσμάτων που ήδη έρχονται, ο Κ. Χρήστου είπε ότι από τη λίστα Μπόργιανς έχουν ήδη ξεκινήσει πάνω από 1.000 δικογραφίες.
Πρόσθεσε ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και στο υπουργείο Οικονομικών, με όλα τα δεδομένα που προκύπτουν από τους ελέγχους, να ενοποιούνται σε μια ενιαία βάση, ώστε το υπουργείο και οι φορολογικές αρχές να έχουν πρόσβαση για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. «Μπορεί να φαντάζει ως κάτι αυτονόητο, αλλά ως χθες αυτό δεν συνέβαινε», σημείωσε ο κ. Χρήστου. «Σήμερα που μιλάμε και αυτό είναι κάτι για οποίο μπορούμε να περηφανευόμαστε σε επίπεδο κυβέρνησης, ο ελεγκτής έχει στη διάθεσή του μέσα σε 24 ώρες πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα του ελεγχόμενου σε βάθος 10ετίας», πρόσθεσε.
Ως προς την έρευνα για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Κ. Χρήστου είπε ότι η Διοίκηση κάνει τη δουλειά που της αναλογεί, συντονίζοντας το μηχανισμό ώστε να φτάνει στο γραφείο του εισαγγελέα όλη η πληροφορία που υπάρχει από το παρελθόν κατακερματισμένη, προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα.