Εντολή να γίνει κανονικά και με ονομαστική μάλιστα ψηφοφορία η διαδικασία για το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και περιλαμβάνει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την 13η σύνταξη και το ΦΠΑ στα νησιά Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με την προσγείωσή του στις Βρυξέλλες.
Η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται ως ρελάνς από τον πρωθυπουργό, με την οποία αφενός στέλνεται μήνυμα στους θεσμούς ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω για τις εξαγγελίες της, αφετέρου ότι έρχονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η ΝΔ, που έκαναν παντιέρα το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από το Eurogroup, μετά τη σχετική “καταγγελία” του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Με την ονομαστική ψηφοφορία θα φανεί με ποια πλευρά τάσσονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αφού η ΝΔ χθες είχε τονίσει πως θα ψηφίσει τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας.
Την ίδια ώρα πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ως προς την εξέλιξη με το Eurogroup, ότι πρόκειται για κανονική διαδικασία που εντάσσεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, συνιστώντας ηρεμία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι θεσμοί ζήτησαν περαιτέρω στοιχεία για το περιεχόμενο των εξαγγελιών, τα οποία και δόθηκαν, ενώ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά και δια ζώσης.
Τσίπρας: Να σεβαστούν οι θεσμοί τις θυσίες – Καρφιά για τη ΔΝΤπολίτευση
Για το θέμα πάντως ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, ερωτηθείς για την αντίδραση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στις κοινωνικές παροχές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι όλοι οφείλουν «να σεβαστούν τον ελληνικό λαό που εδώ και εφτά χρόνια κάνει θυσίες στο όνομα της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι «κρατάμε στην πλατη μας την προσφυγική κρίση, έχουμε εφαρμόσει μία σκληρή λιτότητα στο όνομα της Ευρώπης».
Παράλληλα ανέφερε πως «ό,τι πράττουμε είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που τηρούμε και πρέπει να τηρήσουν και οι εταίροι μας».
«Πιστεύω ότι η ελάφρυνση χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι εφικτή. Δεν είναι παράλογο που ακούμε αυτά τα ακραία αιτήματα από ορισμένους δανειστές, αλλά ότι την ίδια κασέτα ακούμε και από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.
Υπόγειος πόλεμος Σόιμπλε με το πάγωμα των μέτρων για το χρέος
Με μία σύντομη ανακοίνωση που τουίταρε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Θεσμοί επιβεβαιώνουν ότι παγώνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, χαρακτηρίζοντας εκτός συμφωνίας τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και το ΦΠΑ στα νησιά.
«Οι Θεσμοί συμπέραναν ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να μη συνάδουν με τη συμφωνία μας. Κάποια κράτη-μέλη το βλέπουν επίσης με τον ίδιο τρόπο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει τώρα ομοφωνία για εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αναμένουμε πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο», έγραψε ειδικότερα ο Michel Reijns.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από την πρωινή διαρροή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με την οποία παραπέμφθηκαν στους θεσμούς οι εξαγγελίες Τσίπρα για το ΦΠΑ στα νησιά και τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Αμέσως μετά, τόσο ο ESM, όσο και το Eurogroup, ακολουθώντας τη γραμμή Σόιμπλε έβαλαν στον πάγο την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και τα οποία φέρουν την υπογραφή και του ίδιου του Σόιμπλε.
Ψυχραιμία συνιστά το Οικονομικών
«Ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για το πακέτο εξαγγελιών και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε», σχολίασε νωρίς το μεσημέρι κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας στην είδηση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) παγώνει προσωρινά τις αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για κοινωνικές παροχές.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών προσερχόμενο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συνέστησε ηρεμία ενώ ανέφερε πως συνεχίζονται οι συζητήσεις. Σε ερώτηση αν οι ξένοι ζητούν ισοδύναμα για τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το ίδιος στέλεχος συνέστησε και σε αυτή την περίπτωση ηρεμία.
Πηγές από την Αθήνα, υποστηρίζουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια παρτίδα σκάκι με στόχο τη διαμόρφωση κλίματος εν όψει της τελικής φάσης διαπργμάτευσης, ενώ υπογραμμίζουν το γεγονός ότι μόνο «κάποιοι» από τα μέλη του Eurogroup εκτιμούν ότι δεν συνάδουν οι πρωτοβουλίες με τα συμφωνηθέντα.