Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης: Χρειάζεται μία γενναία φυγή προς τα εμπρός μέσα από την πολιτική αλλαγή

Μητσοτάκης: Χρειάζεται μία γενναία φυγή προς τα εμπρός μέσα από την πολιτική αλλαγή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σερβία, Συνθήκη της Λωζάνης, Τουρκία,

Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για μία τολμηρή, φιλελεύθερη πρόταση που θα απελευθερώσει την επιχειρηματικότητα εκτίμησε ο Κ.Μητσοτάκης από την Σερβία που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σε Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μία γενναία φυγή προς τα εμπρός, μέσα από την πολιτική αλλαγή, που θα φέρει μία κυβέρνηση με διαφορετική λογική για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Όπως υποστήριξε, «η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για μία τολμηρή, φιλελεύθερη πρόταση, ικανή να απελευθερώσει τα δεσμά που καθηλώνουν την επιχειρηματικότητα».

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική οικονομία. Για τη μετατροπή της, από κλειστή και εσωστρεφή οικονομία, σε ανοιχτή και ανταγωνιστική… Χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα θέσει τα ζητήματα της αναπτυξιακής πολιτικής σε τελείως διαφορετική λογική. Μία κυβέρνηση, που θα τολμήσει να μειώσει σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές, ξεκινώντας από τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα μειώσει την κρατική σπατάλη και θα περιορίσει το κομματικό κράτος».

“Η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα”

«Έτσι, θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα. Και μόνο τότε, θα έχουμε αφήσει για τα καλά στο παρελθόν κρατικοδίαιτες λογικές, οι οποίες ήταν η βασική αιτία που μας οδήγησε σε αυτήν την πολύ μεγάλη κρίση, την οποία βιώνουμε», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση «τις ελληνικές επιχειρηματικές δράσεις στη Σερβία», ενώ διαχώρισε τις εταιρείες που επιλέγουν να μεταναστεύσουν στα Βαλκάνια για λόγους φοροαποφυγής, από εκείνες που έχουν ουσιαστική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τέλος, σημείωσε: «Στόχος είναι η ανόρθωση της εικόνας της χώρας. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε εγκλωβισμένοι έξι χρόνια στην κρίση και να ανακυκλώνουμε την εσωτερική μας μιζέρια. Χρειάζεται μία γενναία φυγή προς τα εμπρός. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από πολιτική αλλαγή, που θα φέρει στην Ελλάδα μία κυβέρνηση με διαφορετική λογική για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Συναντίληψη με τους Σέρβους για τις προκλήσεις Ερντογάν με τη συνθήκη της Λωζάνης

Η Ελλάδα και η Σερβία αποτελούν παράγοντες σταθερότητας σε μία περιοχή που αντιμετωπίζει αυξανόμενη αβεβαιότητα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησημε τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούσιτς. «Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας τις ανησυχίες μας μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, κ. Ερντογάν, για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Συμφωνήσαμε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στην καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστηκε τον πρωθυπουργό της Σερβίας για την υποδοχή του και τον συνεχάρη «για την πρόοδο στις συνομιλίες για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Θα είμαστε ισχυροί υποστηρικτές της προσπάθειας της χώρας να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε.

Επίσης, συνεχάρη τον κ. Βούσιτς «για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη θέλησή του να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και να μην υποκύπτει στον λαϊκισμό. Είναι πολύ εύκολο, στις μέρες μας, να λες στον κόσμο αυτά που θέλει να ακούσει. Είναι σαφώς πιο δύσκολο να προχωράς σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν βραχυπρόθεσμο κόστος, αλλά παράγουν αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ανέφερε: «Εκτιμώ ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών μας δεσμών. Υπάρχει η δυνατότητα για προσέλκυση περισσότερων ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία, αλλά και προώθηση των σερβικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Επίσης, υπάρχουν περιθώρια προσέλκυσης περισσότερων Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και αύξησης του αριθμού των Ελλήνων που ταξιδεύουν στη Σερβία. Το διμερές εμπόριο έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, δεδομένων και των μεγεθών των δύο οικονομιών».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον Πατριάρχη Σερβίας, Ειρηναίο.

Σχετικά άρθρα