“Οι εταίροι επιμένουν πως συμφώνησαν με την Ελλάδα να ρυθμίσουν το χρέος το 2018″ αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε ένα μια νέα έκδοση που συνυπογράφει με τη συμβολή του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη.
Στο βιβλίο του «Υπάρχει λύση; Συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, ο κ. Σημίτης σχολιάζει επικριτικά τη στόχευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αναφορικά με το χρέος, ενώ ασκεί κριτική και προσωπικά στον νυν πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο επί σειρά ετών κυβερνήτης της χώρας σχολιάζει επίσης τη δική του διαχείριση, τα στατιστικά του 2004, τους κοστοβόρους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη δική του αποτυχία να φέρει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό και τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας.
Το χρέος και ο… Σόιμπλε
Ο κ. Σημίτης στο προσωπικό του σημείωμα αναφέρεται στο ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως οι εταίροι επιμένουν ότι συμφώνησαν με την Ελλάδα να ρυθμίσουν το χρέος το 2018, ενώ ο πολίτης διαβάζει ότι πρόκειται να αποφασιστούν βραχυπρόσθεσμα, μεσοπρόσθεσμα και μακρόθεσμα μέτρα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά προς το παρόν είναι προς συζήτηση μόνο τα βραχυπρόθεσμα.
Ποια είναι τα υπόλοιπα παραμένει άγνωστο, όπως επίσης άγνωστο παραμένει το πότε θα προσδιοριστούν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους, προσθέτει ο κ. Σημίτης.
Για την κυβέρνηση
Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γράφει ο κ. Σημίτης “αγνόησε τελείως την πραγματικότητα, δεν είχε κανένα εφαρμόσιμο σχέδιο, ακολούθησε ιδεοληψίες και έχει ως καθοδηγητική γραμμή τον όσο το δυνατόν στενότερο έλεγχο του κρατικού μηχανισμού”.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ότι “έχασε πολύτιμο χρόνο σε άσκοπες διαπραγματεύσεις, η οικονομική κατάσταση της χώρας χειροτέρευσε κατά πολύ, και επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο εκείνοι για τους οποίους δηλώνει ότι μάχεται”. “Ο πρωθυπουργός κρατά αποστάσεις από τις διάφορες απόψεις και ελάχιστες φορές παίρνει θέση. Κανένα θέμα δεν κλείνει, όλα ανακυκλώνονται, έως ότου δεν μπορεί πια να γίνει διαφορετικά”, είναι η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Σημίτη.
Από την κριτική του δεν ξεφεύγει όμως και η αντιπολίτευση, αφού όπως αναφέρει “οι μεν τον διαβεβαιώνουν (τον πολίτη) ότι όλα θα καλυτερεύσουν στο άμεσο μέλλον, οι δε ότι το μέλλον θα είναι σκοτεινό για απροσδιόριστο χρόνο. Επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα”.
“Η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη σε μόνιμη υστέρηση”
Ο Κ. Σημίτης απαντά επίσης σε ερωτήσεις που αφορούν την απογραφή του 2004 και τα Greek Statistics, το «έγκλημα του χρηματιστηρίου», το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, την υποχώρηση της κυβέρνησής του στο θέμα του ασφαλιστικού το 2001, τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας.
Κατά την άποψή του, η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη σε μόνιμη υστέρηση. Ένας δρόμος διαφορετικός από τον εθνικολαϊκισμό, την εσωστρέφεια και την στασιμότητα είναι εφικτός. Δυνάμεις υπάρχουν για να επιδιώξει η χώρα τη μεταρρύθμιση για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Οφείλουν να συνεργασθούν και να συγκεκριμενοποιήσουν τις επιδιώξεις τους.
Πάρτε μια εικόνα από τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο στο εισαγωγικό του σημείωμα:
“Η βροχή πληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης είναι βροχή αινιγμάτων. Ο πολίτης δυσκολεύεται να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει, ποιες θα είναι οι εξελίξεις και, κυρίως, τι σημαίνουν γι’ αυτόν. Η κυβέρνηση τον διαβεβαιώνει ότι προχωρεί τώρα προς τη ρύθμιση του χρέους. Πώς; Οι εταίροι μας επιμένουν ότι συμφώνησαν με την Ελλάδα να ρυθμίσουν το χρέος το 2018.
Ο πολίτης διαβάζει ότι πρόκειται να αποφασισθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά προς το παρόν είναι υπό συζήτηση μόνο τα βραχυπρόθεσμα. Ποια είναι τα υπόλοιπα παραμένει άγνωστο, όπως άγνωστο είναι επίσης το πότε θα προσδιορισθούν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους. Νέοι φόροι; Νέα ρύθμιση συντάξεων; Νέα μείωση του εισοδήματός του;
Οι μεν τον διαβεβαιώνουν ότι όλα θα καλυτερεύσουν στο άμεσο μέλλον, οι δε ότι το μέλλον θα είναι σκοτεινό για απροσδιόριστο χρόνο. Επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα. Όχι μόνο ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει τους όρους του παιχνιδιού, αλλά και όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τα θέματα αυτά διερωτώνται τι μπορούν να θεωρήσουν βέβαιο.
Τον Μάιο του 2016 το αρμόδιο όργανο της ΟΝΕ, το Eurogroup, ανακοίνωσε ότι «ο σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας για τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν του επιτρέπει να αποφανθεί για το τι θα συμβεί στο μέλλον». Είναι δυνατή, παρ’ όλα αυτά, μια λύση;
Η συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη σκοπό έχει να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων. Διαλέξαμε αυτόν τον τρόπο ανταλλαγής απόψεων για να εκφρασθούμε ζωντανά και κατανοητά. Δεν το καταφέραμε, ίσως, πάντα. Η οικονομία και η πολιτική έχουν την ιδιαίτερη γλώσσα τους.
Κύριος στόχος μας είναι να προβληματίσουμε. Τα ποικίλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν θα λυθούν, αν δεν συμβάλλουν στην υπέρβασή τους καλά πληροφορημένοι πολίτες με άποψη και κρίση.”