Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ανδρουλάκης ζητά παρέμβαση της Κομισιόν για απελευθέρωση των Κούρδων βουλευτών

Ο Ανδρουλάκης ζητά παρέμβαση της Κομισιόν για απελευθέρωση των Κούρδων βουλευτών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για HDP Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Τουρκία,

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Έλληνα ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη στην είδηση της σύλληψης από τις τουρκικές Αρχές των βουλευτών του φιλοκουρδικού σοσιαλιστικού κόμματος HDP το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευής.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που συνδέεται με προσωπική σχέση με τον συλληφθέντα Κούρδο σοσιαλιστή ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς (στη φωτογραφία Ανδρουλάκης – Ντεμιρτάς από την τελευταία επίσκεψη του Κούρδου ηγέτη στις Βρυξέλλες), κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση στη Φεντερίκα Μογκερίνι:

Αργά το βράδυ της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου 2016 συνελήφθησαν οι δύο συμπρόεδροι του φιλόκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ καθώς και άλλοι 9 βουλευτές του ίδιου κόμματος κατηγορούμενοι για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Οι συλλήψεις αυτές, αν και είχαν προαναγγελθεί από τον Ιούνιο, όταν είχε τροποποιηθεί το Τουρκικό Σύνταγμα ώστε να μπορεί να αρθεί η βουλευτική ασυλία τους, έρχονται να προστεθούν στο πογκρόμ συλλήψεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάνω από 35.000 πολίτες έχουν συλληφθεί και πάνω από 80.000 βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ντεμιρτάς και οι υπόλοιποι βουλευτές του HDP διώκονται για αδικήματα όπως όπως η χρήση της Κουρδικής γλώσσας κατά τη διάρκεια δημόσιων ομιλιών, ή η προσβολή του προσώπου του κ. Ερντογάν.

Έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια χώρα, ότι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και οι δημοκρατικές αρχές είναι θεμελιώδεις αξίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:

– Συνάδουν οι συλλήψεις των επικεφαλής και άλλων βουλευτών του HDP με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που οφείλει να σέβεται μία προς ένταξη χώρα;

– Τι προτίθεται να κάνει η Ύπατη Εκπρόσωπος για την απελευθέρωση των ανωτέρω βουλευτών;

Η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η πρώτη σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και η δεύτερη στις Βρυξέλλες.

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν την ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, με διαφορά μερικών λεπτών, η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» μετά τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην Τουρκία και με ανάρτησή της στο Twitter προανήγγειλε τη σύγκληση σύσκεψης των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.

Σχετικά άρθρα