Πράξη αυτοσεβασμού, την οποία προέτρεψε τη ΝΔ να την τολμήσει έστω και τώρα, χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς την απόσυρση της μήνυσης που έχει καταθέσει η ΝΔ για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.
«Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, πρέπει να συμφιλιωθείτε με αυτή την πραγματικότητα. Έχει πληρωθεί η πρώτη δόση και περνάμε στην επόμενη φάση», είπε ο Νίκος Παππάς απευθυνόμενος στο έδρανα της ΝΔ και πρόσθεσε: «Και όχι να κάνετε μηνύσεις στους εργαζόμενους, στους δημόσιους λειτουργούς που με αυταπάρνηση και ύψιστο αίσθημα ευθύνης, βλέπανε τα εκατομμύρια να περνάνε από πάνω τους και ήταν εκεί.
Και έφεραν σε πέρας με κρυστάλλινο τρόπο ένα διαγωνισμό που έφερε στο ελληνικό δημόσιο 258 εκατομμύρια ευρώ. Και πάει η αξιωματική αντιπολίτευση και τους μηνύει; Είναι ντροπή! Είναι θρασυδειλία αυτό! Να αναπαράγετε με ταχύτητα αξιοθαύμαστη τα επιχειρήματα των καναλαρχών και στους ανθρώπους που εγγυήθηκαν το διαγωνισμό, να κάνετε μηνύσεις».
Ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε τη ΝΔ να αναλογιστεί ποιο μήνυμα στέλνει με τη μήνυσή της αυτή: « Τι μήνυμα στέλνετε; Ότι κοίταξε «θα κάνεις τη δουλειά σου αλλά όταν θίγεται κάποιος ισχυρός, υπάρχει ένα κόμμα που θα σε τρέχει στα δικαστήρια».
“Κάντε κάτι για τον αυτοσεβασμό σας”
Κάντε κάτι για τον αυτοσεβασμό σας», επέμεινε ο υπουργός Επικρατείας, «αποσύρετε αυτή τη μήνυση. Εδώ είναι η πολιτική ηγεσία. Έχουμε αναλάβει την απόλυτη ευθύνη σε όλα τα επίπεδα. Κατηγορείστε μας όσο θέλετε. Κανένα απολύτως πρόβλημα», είπε ο Νίκος Παππάς ενώ σχολιάζοντας την κριτική για τον κ. Ματζουράνη ανέφερε: «’Ακουσα και για τον Ματζουράνη. Δεν κατανοώ τον λόγο. Για το ότι υπερασπίζεται το δημόσιο με την χαμηλότερη προβλεπόμενη αμοιβή, επιτυχώς μέχρι στιγμής στο ΣτΕ; Ή μήπως είναι το γεγονός ότι ο Ματζουράνης είχε φέρει στο φως τα απλήρωτα τιμολόγια της Siemens για τα τηλεφωνικά κέντρα του κ. Μητσοτάκη;».
Ο Νίκος Παππάς σχολιάζοντας την έκθεση του ΣΕΒ που επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με την οποία το δημόσιο θα χάσει 1,7 δισ. από το κλείσιμο των καναλιών, μίλησε για «λογαριασμούς του καραγκιόζη» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για έκθεση του ΣΕΒ αλλά για μελέτη στην οποία ο ΣΕΒ επικαλείται στοιχεία της Ένωσης των Ιδιοκτητών.
Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην πτωτική πορεία της απασχόλησης στους ιδιωτικούς σταθμούς και στην αυξάνουσα καμπύλη των χρεών τους για να υπογραμμίσει πως «αν η κυβέρνηση καθόταν στα αυγά της», θα είχε σε ένα χρόνο ή δύο από σήμερα, πανελλαδικούς σταθμούς με 1.000 εργαζόμενους στο σύνολο και τα χρέη που προσεγγίζουν τα δύο δισ. «Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Η κατοχή τηλεοπτικού σταθμού σημαίνει επιρροή σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και της δημόσιας ζωής και είναι προς το συμφέρον της δημοκρατίας να κάνετε το βήμα και να έρθετε να συγκροτήσουμε ΕΣΡ», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
«Δείτε τι λάθη έγιναν τα τελευταία 27 χρόνια, παραδεχθείτε ποια λάθη κάνατε. Δεν θα είναι καλό ούτε για τη δική σας παράταξη να υπάρχουν συμφέροντα που αισθάνονται ότι πατάνε κουμπιά και οι βουλευτές λαλάνε.
Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε επίσης ότι η ιστορία της διαπλοκής ξεκινάει από το 1993 όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι τον ρίχνει ο Αλαφούζος «διότι θέλει να πάρει άδεια τηλεοπτική με το στανιό» και ο Αριστείδης Αλαφούζος, σε απάντηση, έδωσε συνέντευξη στα Νέα και δημοσίευσε και τις επιταγές τις οποίες είχε δώσει, λέγοντας «ο κ. Μητσοτάκης μου ζητούσε συνέχεια λεφτά».
Από τότε το καθεστώς των αδειών έγινε πάγιο και διαρκές, είπε ο Νίκος Παππάς, σημειώνοντας ότι ήταν ένα καθεστώς αδιαφανές και κατά παράβαση του Συντάγματος, το «καθεστώς προσωρινής νόμιμης λειτουργίας», με 15 παρατάσεις. «Αυτή η πραγματικότητα είναι ντροπή», είπε και κάλεσε τα κόμματα αντί για κριτική να αποκαλύψουν ποιοι τα πίεζαν για τη διατήρηση της ανομίας.
Ο υπουργός Επικρατείας κατήγγειλε προσωπική στοχοποίηση και χυδαίες επιθέσεις από επιχειρηματίες που χάνουν τα προνόμιά τους. Κατήγγειλε επίσης και την τηλεοπτική πίεση προς τους δικαστές και χαρακτήρισε λυπηρό φαινόμενο για τη δημοκρατία, τη στάση της ΝΔ. Όπως δε τόνισε «κοινός παρονομαστής των επιθέσεων αυτών είναι η προσπάθεια να μην θιγεί η αεροπειρατεία που έγινε από το κλειστό κλάμπ των καναλαρχών και την ιδιότυπη χρησικτησία που τους είχε εκχωρηθεί».