Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαστούκι σε ΔΝΤ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το πόρισμα των ξένων “σοφών” για τα εργασιακά

Χαστούκι σε ΔΝΤ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το πόρισμα των ξένων “σοφών” για τα εργασιακά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Απεργία, Απολύσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κατώτατος Μισθός, Ομαδικές Απολύσεις, Υπουργείο Εργασίας,

Αντίθετες θέσεις με αυτές του ΔΝΤ για κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις και ομαδικές απολύσεις περιέχει το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, το οποίο και θα παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι «Σοφοί» προτείνουν τερματισμό των ατομικών συμβάσεων και εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων, με επαναφορά μάλιστα της επεκτασιμότητας, ενώ για τον κατώτατο μισθό υποστηρίζουν ότι πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, ύστερα από διαβούλευση με τους ειδικούς, απορρίπτοντας έτσι τα νομοθετήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και στέλνοντας σχετικό μήνυμα στο σκληρό ΔΝΤ.

Συλλογικές συμβάσεις:

Στο πόρισμά του οι εμπειρογνώμονες προτείνουν τον τερματισμό των ατομικών συμβάσεων την επαναφορά και επέκταση των κλαδικών συβάσεων, αλλά και την εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης με την υπερίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων. Πρόκειται για θέση η οποία «ταιριάζει» με τις απόψεις που διατυπώνει το υπουργείο Εργασίας και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την θέση του ΔΝΤ, που ζητάει περαιτέρω ευελιξία της αγοράς εργασίας

Κατώτατος μισθός:

Σε ότι αφορά στον κατώτατο μισθό οι «Σοφοί» τάσσονται ανοιχτά υπέρ της επαναφοράς του ορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους κι όχι από το κράτος, κάτι που θα επιθυμούσε το υπουργείο Εργασίας

Συνδικαλιστικός νόμος, απεργία-ανταπεργία

Ακρως σημαντικές είναι οι παρατηρήσεις των εμπειρογνωμόνων αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο αλλά και τα ζητήματα της συλλογικής δράσης (απεργία-ανταπεργία). Οι «Σοφοί» εκτιμούν ότι δεν απαιτούνται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και ιδιαίτερα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για την απεργία.

Επίσης σε ότι αφορά στην ανταπεργία υποστηρίζουν ότι δεν είναι αναγκαία η επαναφορά του δικαιώματος του εργοδότη για (λοκ-άουτ) που καταργήθηκε με τον συνδικαλιστικό νόμο 1264 του 1982.

Ομαδικές απολύσεις:

Το ακανθώδες ζήτημα στην περίπτωση των ομαδικών απολύσεων, σχετίζεται με το δικαίωμα «βέτο» που διατηρεί το υπουργείο Εργασίας στην περίπτωση που μια επιχείρηση θελήσει να προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό απολύσεων. Πρόκειται για μια «ρύθμιση» που σύμφωνα και με πρόσφατη εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανόνες. Στην εν λόγω εισήγησή του εκτιμά ότι το προστατευτικό για τους εργαζόμενους νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στη χώρα μας, είναι αντίθετο προς το δίκαιο της Ε.Ε, καθώς περιορίζει την επιχειρηματική ελευθερία.

Ποια είναι η θέση των «Σοφών»; Σχετικά… μετριοπαθής καθώς παραπέμπουν στην επικείμενη απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου και αφορά την προσφυγή κατά του υπουργικού «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής της Lafarge. Εγκυροι νομικοί «κύκλοι» εκτιμούν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κάνει δεκτή την προσφυγή και επί της ουσίας θα ανάψει το «πράσινο φως» για την πλήρη εναρμόνιση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων που ισχύει στην Ελλάδα, με το ευρωπαϊκό.

Κατρούγκαλος: Ενισχυμένες οι εθνικές θέσεις

Ενισχυμένες βγαίνουν οι εθνικές θέσεις από τα πορίσματα της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς, όπως εξηγεί, αυτές δεν αποσκοπούν, παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η έκθεση της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων παραδόθηκε χθες. Και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα πορίσματα της Επιτροπής και, μάλιστα, με ομοφωνία ή ευρεία πλειοψηφία, ενισχύουν τις εθνικές θέσεις, ακριβώς γιατί αυτές δεν αποσκοπούν παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Οι μνημονιακές πολιτικές, ως βίβλος συμπυκνωμένου φιλελευθερισμού, απορρύθμισαν πλήρως την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Υπονόμευσαν όλες τις εγγυήσεις του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου, κατάργησαν ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δημιούργησαν μία εργασιακή ζούγκλα.

Ήρθε, όμως, η στιγμή της επιστροφής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Αύριο, 29 Σεπτεμβρίου, το Πόρισμα και οι εν γένει θέσεις της χώρας μας για το εργασιακό παρουσιάζονται σε ειδική σύνοδο της επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για πρώτη φορά, ζήτησα και έγινε δεκτό το θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα να αποτελέσει θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επόμενη σύνοδό του της 13ης Οκτωβρίου. Οι αντιευρωπαϊκές και αντικοινωνικές θέσεις θα απομονωθούν.

Σε συνδυασμό με την, ίδιας κατεύθυνσης, κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, το πόρισμα της Επιτροπής θα αποτελέσει σημαντικό “όπλο” στη διαπραγμάτευση για την επιστροφή στην Κοινωνική Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό, όλα τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν θέση. Έχω επανειλημμένα και από τη Βουλή, απευθύνει σχετική έκκληση προς τούτο, ιδίως προς τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο αρχηγός δηλώνει ότι είναι υπέρ των προτάσεων διαρθρωτικών αλλαγών του ΔΝΤ. Εισερχόμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και όλοι πρέπει να διαλέξουν με ποια πλευρά είναι».

Σχετικά άρθρα