Θετικά αποτιμάται από το Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αφού με τον τελευταίο διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων και για τα τρία θέματα της ατζέντας (χρέος, προσφυγικό και Κυπριακό).
Ο Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σταθερά στο πλευρό της Αθήνας για μία άμεση διευθέτηση του χρέους εντός του 2016, όπως προβλέπεται και από το Eurogroup του Μαΐου.
Από το πρωθυπουργικό επιτελείο υπογραμμίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επιτακτικά το ζήτημα του χρέους, το οποίο είχε αναλύσει ενδελεχώς λίγο νωρίτερα και στο φόρουμ Concordia Summit ως όρο οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση και σήμα στους επενδυτές πως “η Ελλάδα επιστρέφει, τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν”, τονίζοντας πως “η στιγμή αυτή είναι τώρα”.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη να ολοκληρωθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εντός του 2016, αφού το 2017 αποτελεί χρονιά αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος φέρεται να συμφώνησε με τις ελληνικές θέσεις, αφού η σταθερότητα στην Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και η ρύθμιση του χρέους συμβάλει σε αυτήν.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Μπάιντεν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ζήτησε από την ελληνική πλευρά να τρέξει τα προαπαιτούμενα και τη δεύτερη αξιολόγηση, δίχως ωστόσο να κάνει ιδιαίτερη μνεία στις αιτιάσεις του ΔΝΤ, ενώ δεν συνέδεσε το χρέος με την αξιολόγηση που αρχίζει από τον Οκτώβριο.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι επ’ ουδενί δεν θα απομονωθεί η χώρα μας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιμένει στην αναγκαιότητα, όπως είπε, πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας. Η συζήτηση έκλεισε με το Κυπριακό, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στη στήριξη των συνομιλιών.
Το γεωπολιτικό δόγμα της Αθήνας
Ενώπιον υψηλών προσωπικοτήτων, όπως ο Μπιλ Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεδίπλωσε στο Concordia Summit όλο το γεωπολιτικό δόγμα και την γεωοικονομική στρατηγική της κυβέρνησης, προσδοκώντας στην κλιμάκωση των πιέσεων της Ουάσιγκτον προς το Βερολίνο για το ζήτημα του χρέους ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές.
Στην κατεύθυνση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε όλους εκείνους τους γεωπολιτικούς παράγοντες που καθιστούν αναγκαία την επίλυση της ελληνικής “τραγωδίας”, στηλιτεύοντας τη στάση της ΕΕ που έχει μετατοπίσει το βάρος της λύσης των διακρατικών κρίσεων σε εθνικές κυβερνήσεις, και αυτό, σε μια εποχή που η Ευρώπη έχει γίνει το σταυροδρόμι τριών παγκόσμιων κρίσεων: της κρίσης μετανάστευσης, της κρίσης ασφάλειας, που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή, και της οικονομική κρίσης.
«Ωστόσο, σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας, αναποφασιστικότητας και αναταραχής, η Ελλάδα παραμένει άγκυρα γεωπολιτικής σταθερότητας. Και αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή σταθερότητα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας στην συνέχεια τους πέντε λόγους για τους οποίους η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη:
– Διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων,
– Υπηρετεί έναν κεντρικό ρόλο για την Ευρώπη ως μια χώρα στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, ως χώρα που βρίσκεται στο πιο ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ,
– Μετατρέπεται σε κρίσιμο κόμβο ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου, σε μια περίοδο όπου αναπτύσσονται νέες οδοί φυσικού αερίου καθώς οι σιδηροδρομικές και θαλάσσιες διασυνδέσεις στην περιοχή.
– Επιδιώκει μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική, προωθώντας την σταθερότητα και την συνεργασία στην περιοχή και πέρα από εμάς. Ενισχύει τις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους, παράλληλα με την ανάπτυξη των σχέσεων με τις αναδυόμενες οικονομίες,
– Αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ένα αξιόπιστο συνομιλητή στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, όπου η κατάσταση ασφαλείας όλο και επιδεινώνεται.