Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τώρα κατάλαβαν τι εννοούσε ο Τσίπρας όταν έλεγε “μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση”

Τώρα κατάλαβαν τι εννοούσε ο Τσίπρας όταν έλεγε “μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ευρωπαϊκή Ένωση,

Καθισμένος χαλαρά στην 28C του Airbus σε ύψος 10χλμ ξημερώματα της 7 Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων για την επίσημη επίσκεψη του στην Κίνα, διατύπωνε την γνωστή ρήση του Μάο, «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση».

Οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους, ανέλυσαν το απόφθεγμα του Μάο Τσε Τουνγκ, με την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να προκαλέσει αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό είτε στην αντιπολίτευση με την απλή αναλογική που θα ψηφιζόταν, είτε με τις τηλεοπτικές άδειες, είτε με πρόωρες εκλογές.

Αυτά ήταν τα σενάρια που συνόδευσαν την συγκεκριμένη έκφραση και γράφτηκαν δεκάδες σελίδες γι αυτό.

Εκ του αποτελέσματος, τίποτα απ όσα γράφτηκαν δεν είχαν καμιά ουσία.

Κενό περιεχομένου όλες οι αναλύσεις, που κάθε μια ξεχωριστά κι όλες μαζί έπεσαν στα αζήτητα.

Λίγες μέρες μετά το Brexit και αμέσως μετά από μια άκρως επιτυχημένη επίσκεψη στην Κίνα για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η ατζέντα θα έπρεπε να διαφοροποιηθεί, να ξεφύγει από τα εσωτερικά και απομονωτικά και να περάσει στην εξωστρέφεια, σε μια ταραγμένη και ταρακουνημένη Ευρώπη, χρειαζόντουσαν πρωτοβουλίες.

Έχοντας στα χέρια του ένα ισχυρό χαρτί, την αμέριστη διάθεση της Κίνας για συνεργασία και με τη διχαστική γκρίνια να γίνεται έντονη στους κόλπους της Ευρώπης, μια μεγάλη αναταραχή, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαυμάσια κατάσταση.

Οι εν δυνάμει συμμαχίες υπήρχαν. Τα κοινά προβλήματα, οικονομία, προσφυγικό, ασφάλεια ήταν ο συνδετικός κρίκος.

Χρειαζόταν όμως κι ένα θεσμικό πλαίσιο σ όλο αυτό για να ενεργοποιηθεί.

Κι όμως υπήρχε, ήταν το MedGroup, το άτυπο όργανο της ΕΕ, που είχε συνεδριάσει τρεις φορές μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι λειτουργεί διασπαστικά.

Και ω του θαύματος σ αυτό το άτυπο όργανο της ΕΕ, συνυπάρχουν Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα. Η πρώτη Σύνοδος του EU Med ήταν γεγονός.

Μεγάλη ταραχή, που εκδηλώθηκε από την Βόρεια Ευρώπη και ιδιαίτερα από την Γερμανία. Θαυμάσια πράγματα που μπορούν να συμβούν στην Μπρατισλάβα.

Η ατζέντα πλέον υπάρχει. Η Διακήρυξη των Αθηνών, έγινε συμβουλευτικό κείμενο και υιοθετήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Jean Claude Juncker).

Αναμφίβολα ο συντηρητισμός που εκφράζει ο Ντόναλντ Τουσκ (Donald Tusk) και η λογική του ότι για να πάει μπροστά η Ευρώπη πρέπει να ικανοποιηθούν όλοι οι φόβοι των εταίρων, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Αυτό που εκφράζει τον ανατολικό συντηρητισμό αφορά πρώτον την εσωτερική ασφάλεια και την ασφάλεια των εξωτερικών τους συνόρων και δεύτερον το οικονομικό μοντέλο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που επιθυμούν οι Ανατολικοί.

Εντελώς διαφοροποιημένα από τις αξίες και την λογική της παραδοσιακής Ευρώπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας πάει ανά χείρας με το κοινό ανακοινωθέν θέσεων της Διακήρυξης των Αθηνών.

Κυρίαρχα σημεία για τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ:

Ασφάλεια: Αναβάθμιση της Ευρώπης ως διεθνούς δύναμης κι όχι ως περιφερειακής, ώστε να καταστεί μέσα από συγκεκριμένες δράσεις ασφαλής για τους πολίτες της.

Μεταναστευτικό/ Προσφυγικό: Η διαχείριση του προσφυγικού μέσα από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων με συνεργασία με τις όμορες χώρες, βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν εντάσεις και αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Οικονομία: Ανάπτυξη, ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ενίσχυση του πακέτου Juncker, μείωση της ανεργίας και προώθηση της απασχόλησης.

Σίγουρα τα δεδομένα δεν θα είναι εύκολα στην Μπρατισλάβα, όμως πλέον ο Έλληνας Πρωθυπουργός μοιάζει να μην είναι μόνος.

Σπύρος Σιδέρης στο Independent Balkan News Agency

Σχετικά άρθρα