Τέλος στη λιτότητα ζητά ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν τέσσερις ημέρες μετά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που είχε ως αιχμή του δόρατος το επίμαχο αίτημα για επιστροφή της ευρωπαϊκής ατζέντας σε αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο.
Σε άρθρο του στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος τονίζει πως “πολλοί στην Ευρώπη έχουν υποφέρει από την πολιτική της λιτότητας, όπως έχει υποφέρει και η πίστη τους στις υποσχέσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας για ευημερία”
Ο Κερν καταδικάζει την πολιτική της αυστηρής λιτότητας των περασμένων ετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία θεωρεί ως την αιτία των αυξανόμενων αντιευρωπαϊκών διαθέσεων των πολιτών της και ζητά την ριζική αλλαγή πορείας στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.
Για να ξαναγίνει η Ευρώπη «ήπειρος της ελπίδας», θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι δημόσιες επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τον Αυστριακό καγκελάριο.
Οι προβλεπόμενες επενδύσεις ύψους 315 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ λίγες. «Ούτε καν ο διπλασιασμός τους δεν θα ήταν αρκετός» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση «οι πολίτες της την βλέπουν ως συνήγορο ενός ανέντιμου εκμοντερνισμού», ενώ παράλληλα εκείνη δεν ανταποκρίνεται «στην αποστολή της να τους προστατέψει από τις στρεβλώσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας», όπως τονίζει.
Πρoσθέτει δε ότι «οι απολογητές του νεοφιλελευθερισμού και συντηρητικοί πολιτικοί προσπαθούν παρερμηνεύσουν την δημοσιονομική και οικονομική κρίση ως κρίση του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας» και αυτό οδηγεί τους πολίτες στην ανασφάλεια και τους κάνει ευάλωτους σε λαϊκιστικά συνθήματα.
Ως κύρια αιτία για τη απόρριψη της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) από την Αυστρία ο καγκελάριος Κερν θεωρεί «την απομάκρυνση από την καθιερωμένη ευρωπαϊκή πράξη, να αποζημιώνονται μέσω των κρατικών μηχανισμών όσοι χάνουν από το μέτρα απελευθέρωσης (των αγορών)».