Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτά συμφώνησαν στην Αθήνα οι ηγέτες των χωρών του Νότου

Αυτά συμφώνησαν στην Αθήνα οι ηγέτες των χωρών του Νότου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γαλλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζάππειο, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Ματέο Ρέντσι, Νίκος Αναστασιάδης, Τζόσεφ Μουσκάτ, Φρανσουά Ολάντ,

Στη διαβεβαίωση ότι δεν αποτελούν ομαδοποίηση που θα οδηγήσει στον διχασμό ή τη διαίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο του Νότου στην Αθήνα.

Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν γνωστοποίησαν ότι υιοθετήθηκε κοινή διακήρυξη των επτά συμμετεχόντων, η «Διακήρυξη των Αθηνών» όπως την αποκάλεσαν, με την οποία καλούν για ενίσχυση της συνοχής της Ευρώπης ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα για το μέλλον της ΕΕ.

Στη Διακήρυξη καταγράφονται οι σκέψεις, οι προβληματισμοί αλλά και οι προτεραιότητες που πρέπει να βάλει μπροστά η ΕΕ για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και για να κάνει μια νέα εκκίνηση.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα τρία βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο. Πρώτον, το θέμα της οικονομίας όπου όπως αναφέρθηκε στις δηλώσεις των ηγετών αναφορά υποστήριξης και διεύρυνσης του αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ. Δεύτερον, το θέμα των προσφύγων, όπου όλοι μίλησαν για δίκαιη κατανομή των βαρών και ανάγκη επενεξέτασης των προβλέψεων της Συνθήκης του Δουβλίνου. Και τρίτον το θέμα της ασφάλειας.

Τι προβλέπει η Διακήρυξη των Αθηνών

Τη διαφύλαξη της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της Ευρώπης

Στο έγγραφο τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας στα θέματα της ασφάλειας και της άμυνας σε πνεύμα αλληλεγγύης καθώς και σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών -μελών. Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στη Διακήρυξη, θα πρέπει να προφυλαχθούν τα εξωτερικά σύνορα μέσω συστηματικών ελέγχων, της χρήσης της απαραίτητης τεχνολογίας και μέσω της διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων.

•Την ενίσχυση της συνεργασίας στη Μεσόγειο και με αφρικανικές χώρες

Η συνεργασία των μεσογειακών χωρών με τις αφρικανικές χώρες είναι απαραίτητη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά για την κοινή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία.
• Την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ευρώπη

Ο στόχος αυτός αναμένεται να επιτευχθεί με τον διπλασιασμό των πόρων του πακέτου Γιούνκερ με την έμφαση να δίνεται στην ψηφιακή οικονομία, τις μεταφορές, τις υποδομές και την έρευνα.
•Την ενίσχυση των προγραμμάτων για τους νέους

Ανάγκη για ώθηση στην κινητικότητα καθώς και στην πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας. Προβλέπεται επίσης διεύρυνση του προγράμματος Erasmus.
•Την αντιμετώπιση της πρόκλησης του προσφυγικού

Στη διακήρυξη αναφέρεται ότι η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η μεθοδική διαχείριση της πολιτικής του ασύλου και της μετανάστευσης αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Πρόκειται για ζητήματα που θα πρέπει να στηρίζονται στη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και στις αρχές της αλληλεγγύης και υπευθυνότητας.

Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων αυτών θα πρέπει το ευρωπαϊκό σύστημα για το άσυλο να γίνει πιο αποτελεσματικό με την επανεξέταση του συστήματος του Δουβλίνου. Εξίσου καθοριστική κρίνεται και η ενίσχυση του προσωπικού της FRONTEX και της EASO για τη στήριξη των συστημάτων του ασύλου στις χώρες υποδοχής προσφύγων. Επίσης, θα πρέπει να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων η οποία γίνεται με αργούς ρυθμούς και να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση με την αποτελεσματική εφαρμογή της διαδικασίας επαναπροώθησης.

Τσίπρας: Δεν θέλουμε να γίνουμε πρωτοβουλία διχασμού αλλά διαλόγου

«Το σημαντικότερο γεγονός σήμερα είναι παρουσία μας» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε ότι «η διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε αποδεικνύει κοινή μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνοχή της Ευρώπης».

«Πρέπει η Ευρωπη να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της. Να ενισχύσουμε το ρόλο της Ευρώπης. Να λάβουμε μέτρα που θα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Όπως είπε ο πρόεδρος Ολάντ, σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ΕΕ διακυβεύεται σήμερα στη Μεσόγειο. Οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Απαντώντας στις δυνάμεις του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μια θετική συμβολή στο μέλλον της Ευρώπης», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Δεν θέλουμε να γίνουμε μηχανισμός ή πρωτοβουλία διχασμού της Ευρώπης, αλλά μια πρωτοβουλία διαλόγου που στόχο έχει να ενώσει. Η Ενότητα περνά μέσα από τη σύγκλιση και την άρση των ανισοτήτων. Καταλήξαμε σε ένα κοινό κείμενο, εστιασμένο στις 3 θεματικές που συζητήσαμε σήμερα (οικονομία, ασφάλεια, προσφυγικό)».

Όπως γνωστοποίησε ο έλληνας πρωθυπουργός, η επόμενη συνάντησή των 7 ηγετών θα γίνει στην Πορτογαλία.

«Με την παρουσία μας εδώ θέλουμε να μπολιάσουμε το διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη. Ούτε λιγότερη ούτε περισσότερη αλλά καλύτερη Ευρώπη», κατέληξε.

Ολάντ: Να στείλουμε μήνυμα συνοχής μετά το Brexit

«Όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ καθοδηγούμαστε από 2 βασικές πεποιθήσεις. Πρώτον, στο πλαίσιο της Ευρώπης χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή. Και δεύτερον, οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη ενός διαλόγου και δράσεων χρήσιμων για την Ευρώπη», ανέφερε από τη μεριά του ο γάλλος πρόεδρος.

Όπως υπογράμμισε, η Ευρώπη χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ «είναι σημαντικό μετά το Brexit να στείλουμε μήνυμα συνοχής».

Αναστασιάδης: Κρίσιμη περίοδος για την Ευρώπη

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη», ανέφερε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

«Είναι γεγονός πως η ΕΕ χρειάζεται νέο προσανατολισμό σε σημαντικά θέματα πολιτικής. Οι σημερινές μας συζητήσεις θα συνεισφέρουν σημαντικά και εποικοδομητικά για το μέλλον της ΕΕ. Οι χώρες της Μεσογείου μέσα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος υπογράμμισε και εκείνος πως «η Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποιήσεων εντός της ΕΕ».

«Μέσα από μια ενδοσκόπηση των μέχρι σήμερα πολιτικών είναι ώρα να λάβουμε αποφάσεις που θα αντινμετωπίζουν τα αίτια της αποξένωσης που βιώνουν οι πολίτες σε σχέση με τις πολιτικές που χαράζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ξεκάθαρο πως ο ρόλος όλων των κρατών της ΕΕ είναι καθοριστικής σημασίας για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις», ανέφερε.

Ρέντσι: Θέλουμε μια Ευρώπη των αξιών

Η Ευρώπη μπορεί να φτάσει στον καλύτερό της εαυτό, ως προς τις αξίες, το πνεύμα, τον πολιτισμό της, επεσήμανε από την πλευρά του ο Ματέο Ρέντσι.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να απαριθμεί κανόνες, λιτότητα, δημοσιονομικά μεγέθη. Θα πρέπει να βασίζεται σε βαθύτερες αξίες. Μια Ευρώπη των ιδεωδών. Για αυτό η διακήρυξη των Αθηνών είναι σημαντική γιατί αποτελεί προστιθέμενη αξία στην ιδέα μιας διαφορετικής Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο αυριανός Ευρωπαίος θα μοιάζει στον καλό και αγαθό της αρχαίας Ελλάδας. Όχι υπό την αισθητική αλλά τη δεοντολογική έννοια, στη βάση των αξιών που μας διέπουν, και όχι μόνο στη γραφειοκρατία» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Κόστα: Χρειάζεται πολιτική επενδύσεων

Nα καταμεριστούν οι ευθύνες στο προσφυγικό ζήτησε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας στις δηλώσεις του, ζητώντας αλληλεγγύξ.

«Θα πρέπει να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία. Αυτό είναι ένα άλλο σκέλος που μας απασχολεί. Θα πρέπει οι πολίτες να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα, ιδιαίτεροι οι νέοι που βλέπουν πως η Ευρώπη δεν τους δίνει προοπτική. Χρειάζεται πολιτική επενδύσεων που θα οδηγήσει σε απασχόληση και ανάπτυξη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μουσκάτ: Να διπλασιαστεί το πακέτο Γιούνκερ

«Καταλήξαμε σε μια διάσκεψη με προτάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Οπως ανέφερε, τρία σημεία στη δήλωση είναι πολύ σημαντικά: η στήριξη που προσφέρουμε στην Κομισιόν και στο σχέδιο Γιούνκερ για το οποίο ζητείται ο διπλασιασμός των πόρων. Δεύτερον, στο μεταναστευτικό, το «Δουβλίνο» δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα και αυτό πρέπει να το διορθώσουμε. Και τρίτον, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό μια ομάδα χωρών τονίζει την ανάγκη για την «κοινωνική Ευρώπη».

Εκπρόσωπος ισπανικής κυβέρνησης: Ο Ραχόι θα ήθελε να είναι εδώ

Ο εκπρόσωπος του Μαριάνο Ραχόι και αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου τόνισε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ήθελε να είναι στην Αθήνα αλλά δεν γίνονταν λόγω της πολιτικής περίστασης.

Ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία. Οπως ανέφερε, είμαστε αναπόσπαστο μέλλον της μεσογειακής θάλασσας και πάντα αντιμετωπίζουμε θετικά αυτές τις πρωτοβουλίες.

Στάθηκε στο θέμα της ασφάλειας, τη μετανάστευση και το οικονομικό, ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης.

Σχετικά άρθρα