Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελλάδα και Αίγυπτος οριοθετούν ΑΟΖ – Ανοίγει ο δρόμος να βγάλουμε φυσικό αέριο

Ελλάδα και Αίγυπτος οριοθετούν ΑΟΖ – Ανοίγει ο δρόμος να βγάλουμε φυσικό αέριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γεωπολιτική, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ισραήλ, Κύπρος, Νίκος Κοτζιάς, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

H εφημερίδα Al-Shorouk, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου με τίτλο: «Πηγές: Υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα εντός εβδομάδων», παρουσιάζει τις δηλώσεις καλά πληροφορημένων πηγών, σύμφωνα με τις οποίες το Κάιρο και η Αθήνα θα υπογράψουν επίσημα, εντός εβδομάδων, τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο στην ενίσχυση της τετραμερούς συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου.

Το εκτενές δημοσίευμα, που συνεχίζεται και στο εσωτερικό του εντύπου, αναφέρεται στα εξής:

Αιγύπτιος κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με πληροφορίες της Al- Shorouk, διαβεβαίωσε ότι το Κάιρο προτίθεται να υπογράψει σύντομα και οριστικά τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, πιθανώς εντός των προσεχών εβδομάδων, μετά τη διευθέτηση ορισμένων λεπτομερειών που συζητούνται τώρα, στις εν εξελίξει επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.

Μετά την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η αιγυπτιακή κυβέρνηση με την αντίστοιχη Κυπριακή, για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, η οριοθέτηση των συνόρων θα αποτελέσει το δεύτερο βήμα στην πορεία ενίσχυσης της αιγυπτιακής συνεργασίας με τρεις χώρες που συνορεύουν μαζί της στη Μεσόγειο, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, όπου υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου.

Ο Αιγύπτιος κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα πάντα με την Al- Shorouk ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, τόνισε ότι η ολοκλήρωση οριοθέτησης του συνόλου των συνόρων, θα ανοίξει το δρόμο για να προχωρήσουν οι χώρες αυτές με ταχύτερο ρυθμό, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνίες συνεκμετάλλευσης του πλούτου του φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας ότι «τα αποτελέσματα θα ικανοποιούν σίγουρα τις τέσσερις χώρες που ενδιαφέρονται για συνεργασία στην περιοχή».

H Αιγυπτιακή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι προκειμένου να επισπευτούν οι εργασίες έρευνας και εξόρυξης, το Κάιρο εγκατέλειψε την «ακαμψία» του απέναντι στα ελληνικά αιτήματα για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, ακαμψία που προέβαλλε εξαιτίας της ελληνο-τουρκικής διαφωνίας σε δύο σημεία, που αφορούν δύο νησιά στα νερά της Μεσογείου.

Τόνισε ότι το Κάιρο δεν επιμένει πλέον να παραμένουν εκκρεμείς οι σχέσεις του με την Ελλάδα, μέχρι επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις κακές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, αλλά και με το οικονομικό συμφέρον της Αιγύπτου, η οποία διέρχεται μεγάλη οικονομική κρίση και είναι ανάγκη να επιδιώξει να εκμεταλλευθεί όποιες προοπτικές διαθέτει για φυσικούς πόρους. Ιδίως όσον αφορά την ενέργεια, καθότι η Αίγυπτος μαστίζεται από την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της.

Περιφερειακή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι υπήρξαν σαφείς συνεννοήσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, που πραγματοποιηθήκαν σε υψηλό επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές διαφορές μεταξύ Καΐρου και Τελ Αβίβ, γύρω από τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στην οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων.

Παλαιστινιακή πηγή απεκάλυψε ότι το Κάιρο διεξάγει συνομιλίες με το Τελ Αβίβ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, εκτιμώντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα έχει ρόλο σε αυτές τις συζητήσεις, διότι η Παλαιστίνη έχει μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ήτοι στα ύδατα της Λωρίδας της Γάζας.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το Κάιρο εργάζεται για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα αυτό, διότι επιθυμεί να εντείνει την εξερεύνηση και αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο που θα αντλούν οι τέσσερις χώρες θα μεταφέρεται στην Αίγυπτο, όπου θα και θα υγροποιείται στις αιγυπτιακές υγροποίησης.

Στη συνέχεια θα εξάγεται προς την Ευρώπη, γεγονός που εκπληρώνει το όραμα της Αιγύπτου να καταστεί περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές και ευρωπαϊκές πηγές, ο αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, Sameh Shoukry, αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο, κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στην Ρόδο για να συμμετάσχει στην Διάσκεψη για την Σταθερότητα και την Ασφάλεια που διοργανώνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς και θα συμμετάσχουν 7 ευρωπαϊκές και 7 Αραβικές χώρες σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Στο περιθώριο της διάσκεψης πιθανώς να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της τετραμερούς αυτής συνεργασίας στον τομέα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, προς το συμφέρον των τεσσάρων χωρών.

Σπύρος Σιδέρης στο Independent Balkan News Agency

Σχετικά άρθρα