Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προετοιμασίες για Σεπτέμβρη “φωτιά” στην Ηρώδου Αττικού

Προετοιμασίες για Σεπτέμβρη “φωτιά” στην Ηρώδου Αττικού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αναδιάρθρωση Χρέους, Εκλογές, Μέγαρο Μαξίμου, Μετανάστες, Μνημόνιο, Πρόσφυγες, Συνταγματική Αναθεώρηση, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία,

Μπορεί η θερινή ραστώνη και τα μπάνια του λαού να έχουν κερδίσει προσωρινά τη μάχη της επικαιρότητας, ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο άπαντες γνωρίζουν ότι ο Σεπτέμβρης που έρχεται αποτελεί έναν πραγματικό Γολγοθά με πολλές παγίδες.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Την ησυχία του Δεκαπενταύγουστου επιχειρούν να διατηρήσουν στην Ηρώδου Αττικού, διαψεύδοντας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και αποδίδοντάς τα σε «ευσεβείς πόθους» της αντιπολίτευσης. Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμιζε στο newsbeast.gr πως η κυβέρνηση πορεύεται με ορίζοντα ολοκλήρωσης της τετραετούς θητείας της, τοποθετώντας τις εκλογές στο φθινόπωρο του 2019.

Την ίδια ώρα ωστόσο και παρά τη θετική αύρα των μηνυμάτων εκτός συνόρων, όπως αυτά τονίστηκαν με το ρεπορτάζ των Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες έχει δώσει εντολές στους υπουργούς του για την καλοκαιρινή ανάπαυλα, με το βλέμμα στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του φθινοπώρου.

Η ατζέντα την οποία έχει θέσει το πρωθυπουργικό γραφείο δεν περιορίζεται στα «βαριά πολιτικά» ζητήματα, που ωστόσο συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά επεκτείνονται και στη διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών καθώς και τις εξελίξεις σε κομματικό και θεσμικό επίπεδο.

Η πρώτη άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά το Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να γίνει πιθανότατα στις 21 Αυγούστου, όταν και ο πρωθυπουργός θα θέσει επί τάπητος όλα τα εκκρεμή ζητήματα που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση οι υπουργοί αναμένεται να παρουσιάσουν στον Αλέξη Τσίπρα τις προτάσεις τους ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να τραβήξει μία διαχωριστική γραμμή και να δώσει το σύνθημα για πέρασμα στην εποχή της «δίκαιης ανάπτυξης» ενώπιον των παραγωγικών φορέων της χώρας.

Επιπλέον, από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να ανακοινώσει και νέα δέσμη μέτρων ελάφρυνσης των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων, σε συνέχεια των όσων εξήγγειλε στα τέλη του Ιουλίου.

Στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση μπαίνει πλέον για τα καλά σε ρότα για το δεύτερο μεγάλο κάβο, που περιλαμβάνει τα εργασιακά. Στόχος του Μαξίμου είναι μαζί με τις κόκκινες γραμμές στα εργασιακά να μπορέσει να προχωρήσει και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, όπως είχε επιβεβαιωθεί και από τα όσα διημείφθησαν στη συνάντηση Τσίπρα – Λιου στο πρωθυπουργικό γραφείο τον Ιούλιο, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται εκ νέου στη σθεναρή αντίσταση του Βερολίνου, που δεν θέλει καμία υποχώρηση πριν τις γερμανικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γίνει γνωστό, το μήνυμα που μετέφερε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στον Έλληνα πρωθυπουργό, ήταν ότι το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να έχει εξεταστεί πριν τη λήξη της θητείας του απερχόμενου Μπαράκ Ομπάμα, με τις εκλογές να είναι προγραμματισμένες στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο.

Εξάλλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την πρώτη ευκαιρία στην Μπρατισλάβα να αντικρούσει την πάγια «σκληρή» θέση του ΔΝΤ για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Ο κατώτατος μισθός και οι συλλογικές συμβάσεις είναι μερικά από τα σημεία «αγκάθια» με τον υπουργό Οικονομικών να «βολιδοσκοπεί» τις προθέσεις των εταίρων σε σχέση με το χρέος.

Ιδιαίτερη σημασία για την αλλαγή συσχετισμών στην Ευρωζώνη και την απαγκίστρωση από τη βερολινέζικη λιτότητα δίνει η Ηρώδου Αττικού στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συγκαλέσει, στο Ζάππειο Μέγαρο, Σύνοδο των Αρχηγών των χωρών του «Νότου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ μόλις δέκα ημέρες νωρίτερα, στις 25 Αυγούστου, θα έχει ταξιδέψει στο Παρίσι για τη Σύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών, κλιμακώνοντας το «φλερτ» με τον όμορο πολιτικό χώρο ενάντια στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Παράλληλα, με το βλέμμα καρφωμένο στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας βρίσκεται το Μαξίμου, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ανοιχτά για ακύρωση της συμφωνίας εκβιάζοντας για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζεται ικανοποίηση για τις προσφυγικές ροές που δεν ξεπερνούν τους 100 ανά ημέρα, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει αιφνιδιαστικές κινήσεις από την πλευρά της Άγκυρας ως μέσο πίεσης των Βρυξελλών.

Στο μέτωπο του εσωτερικού πάντως, το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης μονάχα λήξαν δεν θεωρείται για το Μαξίμου, καθώς η αρμόδια Επιτροπή αναμένεται εντός του Σεπτέμβρη να ξεκινήσει την όσμωση με κοινωνικές ομάδες για τις αλλαγές που οφείλουν να γίνουν στο Σύνταγμα της χώρας.

Τέλος, σε αμιγώς κομματικό επίπεδο, στόχος της ηγεσίας είναι μέσα από τον προσυνεδριακό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη και το Συνέδριο καθαυτό, η Κουμουνδούρου να μπορέσει να ανοίξει τις πύλες της και σε νέα μέλη και κοινωνικές ομάδες, επιχειρώντας έτσι να μετουσιώσει σε πραγματικότητα τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικά άρθρα